Sirküler

Yatırım indiriminin kullanımına getirilen sınırlama için kurumlar vergisi beyannamesinin ihtirazi kayıtla verilip dava açılması mümkündür.

Yıl: 
2011
 
 
 
SİRKÜLER
03/10
 
24/03/2011
 
KONU :
* Yatırım indiriminin kullanımına getirilen sınırlama için kurumlar vergisi beyannamesinin ihtirazi kayıtla verilip dava açılması mümkündür.
 
 
YATIRIM İNDİRİMİNİN KULLANIMINA GETİRİLEN SINIRLAMA İÇİN DAVA AÇILMASI:
 
Bilindiği üzere, 1 Ağustos 2010 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 6009 sayılı Kanunla Gelir Vergisi Kanunu’nun Geçici 69. Maddesinde değişiklik yapılmış ve kazanç yetersizliği nedeniyle 2005 yılından devreden yatırım indirimi tutarlarının kullanımı kurum kazancının % 25 i ile sınırlandırılmıştır. Buna göre, kullanılabilecek yatırım indirimi tutarı ne kadar fazla olursa olsun en fazla kurum kazancının % 25 i kadar kısmı için yararlanılabilecektir.
İlgili yılda yararlanılamayan kısım sonraki yıllara devredecektir. Yeni düzenleme, 2010 yılı için de geçerlidir. (*)
 
1 Ekim 2010 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 276 Sıra No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde 6009 sayılı Kanunla getirilen düzenlemeler açıklanmıştır.
 
Yatırım indirimin kullanımına getirilen bu sınırlamanın mükelleflerin kazanılmış haklarını ellerinden aldığı bu açıdan sözkonusu düzenlemenin Anayasamıza aykırı olduğu iddiaları dile getirilmektedir. Bu yönde düşünen mükellefler 2010 yılına ilişkin kurumlar vergisi beyannamesini ihtirazi kayıtla vererek yasal süresi içinde dava açabilirler.Yıl içinde geçici vergi beyannameleri için dava açılmamış olsa bile, kurumlar vergisi beyannamesine ilişkin olarak ihtirazi kayıtla beyan ve dava açılmasının mümkün olduğunu düşünüyoruz.
 
Konuyu ayrıntılı olarak ele alan 09 Kasım 2010 tarihli ve 11/01 sayılı sirkülerimiz hatırlatma amacıyla aşağıda sunulmuştur.
 
Kurumlar vergisi beyannamesini ihtirazi kayıtla vererek dava açmayı düşünen mükelleflerin, beyannamede ihtirazi kayıt seçeneğini işaretlemeleri ve gerekçesini yazmaları gereklidir. Beyannamenin verilmesinden itibaren 30 günlük dava açma süresi mevcuttur.
 
2010 yılı kazancından indirilmesi gereken yatırım indirimi tutarı için dava açacak olanların, (davanın sonuçlanmasının birkaç yılı bulabileceği ihtimalini de göz önünde tutarak) ileride çıkması muhtemel bazı sorunları dikkate almalarında fayda bulunmaktadır.Şöyle ki;
 
 A. Davanın, kazanılması halinde sonraki yıllara devreden yatırım indiriminin azalmasına paralel olarak ilerideki yıllar için problem oluşması ihtimali mevcuttur.Örneğin; davanın mükellef lehine 2012 yılında sonuçlanması, 2010 beyanının buna göre düzeltilmesi durumunda 2011 e devreden yatırım indirimi kalmayabilir. Mükellef, 2011 beyannamesini eski hukuki duruma göre vermişse 2011 yılı kurumlar vergisi matrahı eksik beyan edilmiş olacaktır.
 
B. GVK mülga ek:1-ek6 ve geçici 61. Maddeye göre kurum kazancından indirilen yatırım indirimi üzerinden dağıtılsın dağıtılmasın % 19,8 stopaj yapılmakta ve muhtasar beyanname ile beyan edilerek yatırılmaktadır. Bu kapsamdaki karların daha sonra dağıtılması halinde ayrıca kar dağıtımına bağlı stopaj yapılması sözkonusu değildir. Bu türden yatırım indiriminin dava konusu yapılması halinde, ileride stopajlar açısından ne şekilde hareket edilmesi gerektiği düşünülmelidir.
 
 
 
GVK mülga 19. Maddeye göre yatırım indiriminden yararlanan kazançlarda ise böyle bir sorun doğmayacaktır.
 
(*)24.04.2003 ten önce teşvik belgesine bağlanmış olan ve başlanmış olan yatırımlarla ilgili
olarak 2005 sonrasında devam eden yatırım harcamaları nedeniyle hak kazanılan yatırım indirimi tutarları; GVK’nun mülga 19. Maddesi kapsamında 2006 öncesinde başlanmış olup, iktisadi ve teknik bakımdan bütünlük kapsamında 2006 ve sonrasında da devam eden yatırım harcamaları nedeniyle hak kazanılan yatırım indirimi tutarları; 1 Ocak 2006–8 Nisan 2006 tarihleri arasında GVK’nun mülga 19.Maddesi kapsamında yeni başlayan ve bu tarihler arasında yapılan yatırımlar nedeniyle hesaplanan yatırım indirimi tutarları da bu kapsamdadır.
 
SAYGILARIMIZLA.
 
 

 

EkBoyut
SİRKÜLER-03-10-Yatırım indiriminin kullanımına getirilen sınırlama için kurumlar vergisi beyannamesinin ihtirazi kayıtla verilip dava açılması mümkündür.doc 360.5 KB
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.