Sirküler

120 Seri No’lu KDV Genel Tebliği yayımlandı.

Yıl: 
2012
 
SİRKÜLER
08/11
 
22/08/2012
 
 
KONU:
 
* 120 Seri No’lu KDV Genel Tebliği yayımlandı.
 
120 SERİ NO’LU KDV GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANDI:
 
18 Ağustos 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan sözkonusu genel tebliğ ile yapılan düzenleme ve açıklamalar özetle aşağıdaki şekildedir:
 
Uluslararası Kuruluşlara Yapılan Teslimlerde KDV İstisnası:
 
Uluslararası kuruluşlara (BM, OECD ve NATO ) yapılan teslim ve hizmetlerle ilgili istisnanın uygulanma usul ve esasları belirlenmiş, konuyla ilgili 110 Seri No’lu KDV Genel Tebliğinin “5” No’lu bölümü ise yürürlükten kaldırılmıştır.
 
MEB Tarafından Kiralama Karşılığı Yaptırılması Kararlaştırılan Eğitim ve Öğretim Projelerine Yönelik İstisna:
 
KDV Kanunu’nun Geçici 29. Maddesinde yapılan değişiklikle yürürlüğe giren istisna uygulaması hakkında açıklamalar yapılmıştır.
 
Dahilde İşleme ve Geçici Kabul Belgesi Sahiplerine Tecil/Terkin Kapsamında Satışlar:
 
Dahilde işleme ve geçici kabul rejimi ile ilgili belge sahiplerine tecil/terkin kapsamında teslim edilecek mallarla ilgili düzenlemelerin yapıldığı 83 Seri No’lu KDV Genel Tebliğinin terkin ve iade işlemleri (1.4. bölümü) değiştirilmiştir. Yeni düzenleme, 1 Eylül 2012 tarihinden sonra yapılacak işlemlerden kaynaklanan terkin ve iade işlemlerinde uygulanacaktır.
 
Yapılan değişikliklerin önemlileri kısaca şu şekildedir; 
 
* Daha önce sadece alıcı nezdinde YMM raporu düzenlenmekte iken, bundan sonra satıcı nezdinde de YMM raporu düzenlenebilecektir. Satıcı nezdindeki raporlar; dahilde işleme izin belgesi kapsamındaki tüm satışları kapsayabileceği gibi, sadece belirli alıcılara yapılan satışlara ilişkin de düzenlenebilir. Bu durumda satıcı nezdinde dâhilde işleme izin belgesi kapsamındaki alışlarına yönelik rapor düzenlenmeyen alıcılar nezdinde düzenlenen raporlar dikkate alınacaktır.
* Raporların ihracatın yapıldığı her ay için ayrı ayrı düzenlenmesi zorunluluğu kaldırılmıştır. Yeni düzenlemede; her bir belge bazında tecil terkin uygulaması kapsamında yapılan tüm alışları kapsayacak şekilde tek bir rapor düzenlenebilecektir.
 
 
KDV İadesinde Hızlandırılmış İade Sistemi (HİS):
KDV İadesi talepleri hızlandırılmış iade sistemine göre yerine getirilecek mükelleflerle ilgili düzenlemelerin yapıldığı 109 Seri No’lu KDV Genel Tebliğinde bu kapsama girecek mükelleflerde aranılan şartların bazıları değiştirilmiştir. Böylece, daha önce belirlenmiş sayı ve tutarlar mükellefler lehine olarak indirilmiştir.
İndirimli Oranlı Teslim ve Hizmetlerle İlgili İade:
İndirimli oranlı teslim ve hizmetlerle ilgili olup, indirimle giderilemeyen KDV nin iadesine ilişkin usul ve esasların düzenlendiği 119 Seri No’lu KDV Genel Tebliğin yıl içinde mahsup edilemeyen vergilerin iadesi bölümünde bazı değişiklikler yapılmıştır. Bunları kısaca şu şekilde ifade edebiliriz:
* 4.000 TL aşan iadelerde, 4.000 TL aşan kısmın YMM raporu, teminat veya inceleme raporu ile talebinde bu talebin geçerlik kazanacağı tarihler belirtilmiş,
* iade talep dilekçesine eklenecek Yılı İçinde Mahsup Edilen Tutarları Aylık Olarak Gösteren Tabloda yılı içinde mahsubu gerçekleşen tutarların toplamının da tek satırda gösterileceği yönünde değişiklik yapılmış,
* Örnek hesaplamanın yer aldığı bölümdeki 4 No’lu tablonun son satırı değiştirilmiş ve tabloyla ilgili açıklamanın yer aldığı tablo altındaki metnin son paragrafındaki formül düzeltilerek tutar hatası giderilmiştir. ( Yıl içinde mahsuben iadesi gerçekleşmeyip takip eden yılda iade olarak alınabilecek iade tutarı 11.200 TL yerine 10.300 TL olarak düzeltildi)
120 Seri No’lu KDV Genel Tebliği ekte sunulmuştur.
 
Saygılarımızla.
 
 
 
 
EkBoyut
SİRKÜLER -08-11- 120 Seri No’lu KDV Genel Tebliği yayımlandı..docx 173.32 KB
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.