Sirküler

29 Ağustos 2012 öncesinde bireysel emeklilik ve hayat sigortalarından ayrılanlara fazla kesilen vergilerin iadesi.

Yıl: 
2012
 
SİRKÜLER
07/09
 
05 /07/2012
 
 
KONU :
 
* 29 Ağustos 2012 öncesinde bireysel emeklilik ve hayat sigortalarından ayrılanlara fazla kesilen vergilerin iadesi.
 
29 AĞUSTOS 2012 ÖNCESİNDE BİREYSEL EMEKLİLİK VE HAYAT SİGORTALARINDAN AYRILANLARA FAZLA KESİLEN VERGİLERİN İADESİ:
 
Önceki sirkülerlerimizde belirttiğimiz üzere, 29 Haziran 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 6327 sayılı Kanunla yapılan değişiklik sonucu bireysel emeklilik ve hayat sigortası sisteminden ayrılanlara yapılan ödemelerde ana para üzerinden değil sadece yatırılan paranın getirisi (iradı) üzerinden vergi tevkifatı yapılacaktır.
 
Yeni düzenleme 29 Ağustos 2012 tarihinden geçerli olmak üzere uygulanacak olmakla birlikte, 6327 sayılı Kanuna eklenen geçici madde ile anılan tarihten önce sistemden ayrılanlardan eski hükümlere göre fazla kesilmiş olan vergiler, bu kişilerin tevkifatın yatırıldığı vergi dairesine başvuruları üzerine (29 Ağustos 2012 tarihinden itibaren) kendilerine iade olunacaktır. Ancak, bunun için dava açılmaması ve açılmış davalardan vazgeçilmesi şarttır.
 
İade için başvuru süresi 29 Ağustos 2013 te sona ermektedir.
 
Gelir İdaresi Başkanlığı’nca konuya ilişkin olarak yayımlanan 4 Temmuz 2012 tarihli Gelir Vergisi Sirküleri/83’de; iade işlemiyle ilgili açıklamalar yer almakta olup, iade talebinde bulunacakların yapması gereken işlemler ve aranılan belgeler de belirtilmiştir.
 
7 Ekim 2001 öncesinde düzenlenen poliçeler ve sözleşmeler bu düzenlemeden yararlanamamaktadır.
 
Sözkonusu Başkanlık sirküleri ektedir.
 
Saygılarımızla.
 
 
 
EkBoyut
SİRKÜLER-07-09-29 Ağustos 2012 öncesinde bireysel emeklilik ve hayat sigortalarından ayrılanlara fazla kesilen vergilerin iadesi.docx 378.53 KB
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.