Sirküler

6 Seri No’lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği yayımlandı.

Yıl: 
2012
SİRKÜLER
05/02
 
07/05/2012
 
 
KONU :
* 6 Seri No’lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği yayımlandı.
 
6 SERİ NO’LU KURUMLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANDI:
 
5 Mayıs 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 6 Seri No’lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği ile; 1 Seri No’lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinde bazı değişiklikler yapılmıştır.
Sözkonusu genel tebliğ sirkülerimiz ekinde olup, yapılan değişiklikleri ve bunlarla ilgili görüşlerimizi aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
 
Kurumlar Vergisi Muafiyetleri:
Kurumlar vergisinden muaf kurumların sayıldığı 4. Maddeyle ilgili bölümde bazı değişiklikler ve ilaveler yapılmıştır.
 
Gayrimenkul Satış Kazancı İstisnası:
Gayrimenkul ve iştirak hisselerinin satışından doğan kazancın % 75 inin belli şartlarla kurumlar vergisinden istisna edilmesini öngören KVK Md:5/1-e ile ilgili “5.6.” bölümüne; kira sertifikası kapsamındaki satışlarla ilgili olarak 6111 sayılı Kanunla yapılan değişikliklerin açıklandığı paragraflar eklenmiştir.
 
Yurtdışı İnşaat, Onarım,Montaj İşleri ve Teknik  Hizmet Kazançları İstisnası:
“Yurtdışı inşaat, onarım, montaj işleri ile teknik hizmetlerden sağlanan kazançlarda istisna” nın (KVK Md:5/1-h) açıklandığı “5.9.” bölümüne eklenen paragraflar şu şekilde özetlenebilir:
istisna kapsamına giren teknik hizmetlerin tanımı yapılmış, istisna işler ve hizmetler ile ilgili kazanç veya hasılatın Türkiye’ye döviz olarak getirilmesi halinde doğacak kur farklarının istisna açısından ne şekilde değerlendirileceği hakkında açıklamalar yapılmıştır.
 
Risturn İstisnası:
Kooperatiflerde risturn istisnasını düzenleyen 5/1-i Maddesiyle ilgili “5.11.” bölümüne tarımsal üretici birliklerinde risturn istinası eklenmiştir.
 
Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde İstisna:
Tebliğin teknoloji geliştirme bölgelerinde istisna ile ilgili açıklamalarının yeraldığı “5.12.2.” bölümünde, 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu’nda yapılan düzenlemelere paralel değişiklikler yapılmıştır.
 
Serbest Bölgelerde İstisna:
Serbest bölgelerde uygulanan kurumlar vergisi istisnası ile ilgili “5.12.3.” bölümünde, 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu’nda yapılan düzenlemelere paralel değişiklikler yapılmıştır.
 
Muallak Hasar ve Tazminat Karşılıkları:
Sigorta şirketlerinde kurum kazancından indirilecek muallak hasar ve tazminat karşılıkları (KVK Md:8/1-e-1) ile ilgili açıklamaların yeraldığı “8.6.1.” bölümünde;
aktüeryal zincirleme merdiven metodu kullanılmak suretiyle ilave olarak ayrılan ek karşılıkların gider olarak kabul edileceğine yönelik değişiklik yapılmıştır.
 
İktisadi İşletmelere Ait Kurumlar Vergisi Beyannamelerinin Verilmesi:
Tebliğin beyannamenin verilmesi ile ilgili “14.1.” bölümüne dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmelerin kurumlar vergisi mükellefiyeti ile ilgili açıklamaların yeraldığı paragraflar eklenmiştir.
 
Vergi Kesintisi ile İlgili 15. Maddeye İlgili Bölümde Güncelleme:
 “15.” bölümde; kesinti oranlarını belirleyen yürürlükteki Bakanlar Kurulu Kararları’na uygun güncellemeler yapılmış, kira sertifikaları ve tahvil faizleri kesintilerine ilişkin açıklamalar eklenmiş, muhtasar beyannamenin verilme süresi ile ilgili mevcut düzenleme belirtilmiştir.
 
Avans Kar Dağıtımı:
Tebliğin “15.6.” bölümünde dağıtılan kar paylarına vergi kesintisine ilişkin açıklamalar bulunmakta,   “15.6.6.” alt bölümünde ise “Avans Kar Dağıtımı” ile ilgili düzenlemeler yeralmaktadır. Danıştay kararı uyarınca uygulanma olanağı bulunmayan anılan bölüm, yeni Türk Ticaret Kanunu’nda avans kar dağıtımı ile ilgili düzenlemelerin yeralmış olmasından hareketle 6 Seri No’lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği ile yeniden düzenlenmiştir. Konuyu aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
 
1. Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun anonim şirketlerle ilgili 509. Maddesinde
“Kâr payı avansı, Sermaye Piyasası Kanununa tabi olmayan şirketlerde, Sanayi ve Ticaret Bakanlığının bir tebliği ile düzenlenir.” hükmü mevcuttur. Kanunun yürürlüğe girmesini takiben sözkonusu tebliğin de yayımlanması beklenmektedir. Yeni Kanun’un limited şirketlerin kar dağıtımı ile ilgili 608. Maddesinde ise avans kar dağıtımı ile ilgili bir hüküm mevcut göremiyoruz.
 
2.Avans kar dağıtımı yapıldığı ay içinde kar payı dağıtımına bağlı tevkifat yapılacak ve anılan aya ait muhtasar beyanname ile beyan edilecektir.
 
3. Ortaklar tarafından kar payının elde edilmesi ise; avans kar payının tahsil edildiği tarihte değil, kurumun safi kazancının kesinleşip kar dağıtım kararına bağlanması ve dağıtılan kardan mahsup edildiği tarihte gerçekleşecektir. Buna göre; 2012 de ortağa verilen kar payı avansı, anılan yıla ilişkin olarak 2013 te yapılacak genel kurulu kararı ile kar dağıtımı kararı alınarak karın dağıtıldığı tarihte, (2013 yılında) ortakça elde edilmiş gelir sayılacaktır. Ancak, bu tarihin bir sonraki hesap dönemine yani 2014 e sarkması kabul edilmemiştir. Diğer bir ifadeyle, avans kar payının kesinleşen safi karın dağıtımından mahsubu bir sonraki hesap döneminin sonunu aşamayacaktır.
 
4. Kurumların ortaklarına faizsiz yada emsallerine göre düşük faizle borç para vermesi halinde Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 13. Maddesine göre transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı yapılmış sayılmaktadır. Avans kâr payı dağıtılması halinde ise, transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı hükümleri uygulanmayacağı tebliğde belirtilmiştir. Ancak bunun için aşağıdaki 2 sınırlama getirilmiştir:
 
4.1. Avans kar payı dağıtılan yılın zararla kapanması veya safi kazancın avans olarak dağıtımı yapılan kardan düşük çıkması halinde, transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı hükümleri uygulanacaktır.
 
4.2. Birden fazla takvim yılına yaygın inşaat onarım işleriyle ilgili olarak da yukarıda belirtilen değerlendirme geçerli olup, bu nedenle bu şirketlerde avans kar payı tutarı; devam eden işlerin gerçekleşen maliyet ve hakedişleri arasındaki müspet farktan, kesinti suretiyle ödenen vergiler, varsa geçmiş yıl zararlarının tamamı ile kanunlara ve esas sözleşmeye göre ayrılmak zorunda olan yedek akçeler düşüldükten sonra kalan kısmın yarısı üzerinden hesaplanacaktır.
 
Dar Mükelleflere Yapılacak Ödemelerde Vergi Kesintisi ile İlgili Bölüm:
“30.” bölümde; tevkifat oranlarını belirleyen yürürlükteki Bakanlar Kurulu Kararları’na uygun güncellemeler yapılmış, kira sertifikaları ve tahvil faizleri stopajlarına ilişkin açıklamalar eklenmiştir.
 
Saygılarımızla.

 

EkBoyut
SİRKÜLER-05-02-6 Seri No'lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği yayımlandı.doc 437.5 KB
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.