Sirküler

Avans kar dağıtımı hakkında Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tebliği yayımlandı.

Yıl: 
2012
SİRKÜLER
08/04
 
13/08/2012
 
 
KONU:
* Avans kar dağıtımı hakkında Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tebliği yayımlandı.
AVANS KAR DAĞITIMI HAKKINDA SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI TEBLİĞİ YAYIMLANDI:
 
1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren yeni Türk Ticaret Kanunu hükümleri ile (SPK ya tabi olmayan) anonim şirket, limited şirket ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin avans kar dağıtımı yapabilmelerine yasal dayanak sağlanmış olup, uygulamaya ilişkin usul ve esaslar 9 Ağustos 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın tebliğinde düzenlenmiştir.
 
Öte yandan;avans kar dağıtımında vergisel düzenlemelerin de dikkate alınması gerekmektedir. 1 Seri No’lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin 5 Mayıs 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmış olan 6 Seri No’lu Genel Tebliği ile değişik 15.6.6.No’lu bölümünde avans kar dağıtımının vergisel yönü hakkında açıklamalar yer almaktadır.
 
Vergiyle ilgili olarak aşağıdaki hususların önem taşıdığını düşünüyoruz:
 
* Avans olarak dağıtılan kar payları üzerinden kar dağıtımına bağlı vergi kesintisi yapılarak avans kar dağıtımının yapıldığı aya ilişkin muhtasar beyanname ile beyan edilmesi gereklidir.
 
* Hesap dönemi sonu itibarıyla zarar doğması veya safi kazancın avans olarak dağıtımı yapılan kardan düşük çıkması halinde, transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı hükümleri uygulanacaktır. (Ortağa borç para verilmiş sayılacaktır)
 
* Taahhüte bağlı olarak yıllara sari inşaat onarım işleriyle uğraşanların vergisel açıdan kar dağıtımını ne şekilde hesaplayacağı Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinde özellikle belirtilmiştir.
 
* Avans kar payı dağıtımında kurum ortakları açısından elde etme, kurumun yıllık safi kazancının kesinleşip, karın nakden veya hesaben dağıtıldığı, diğer bir ifadeyle avansın kar dağıtım kararı uyarınca dağıtılan kârdan mahsup edildiği tarihte gerçekleşecektir. Ancak, bu süre takip eden yılın sonunu geçemeyecektir.
 
Yukarıda belirtilen tebliğler sirkülerimiz ekinde sunulmuştur.
 
Saygılarımızla,
 
 
 
 
EkBoyut
SİRKÜLER-08-04-Avans kar dağıtımı hakkında Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tebliği yayımlandı.docx 164.33 KB
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.