Sirküler

Bazı mükelleflere e.fatura kullanma ve e-defter tutma zorunluluğu getirildi.

Yıl: 
2012
 
SİRKÜLER
12/03
 
14/12/2012
 
 
KONU:
 
* Bazı mükelleflere e-fatura kullanma ve e-defter tutma zorunluluğu getirildi.
 
BAZI MÜKELLEFLERE E-FATURA KULLANMA VE E-DEFTER TUTMA ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ:
 
Maliye Bakanlığı’nca yayımlanan 421 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile; bazı mükelleflere elektronik fatura düzenleme ve elektronik defter tutma zorunluluğu getirilmiştir. (14 Aralık 2012 tarihli Resmi Gazete)
 
Bu zorunluluk kapsamındaki mükellefler:
 
a) Petrol Piyasası Kanunu kapsamında madeni yağ lisansına sahip olanlar ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31.12.2011 tarihi itibariyle asgari 25 Milyon TL brüt satış hasılatına sahip olanlar.
 
b) Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listedeki malları imal, inşa veya ithal edenler ile bunlardan 2011 takvim yılında mal alan mükelleflerden 31/12/2011 tarihi itibariyle asgari 10 Milyon TL brüt satış hasılatına sahip olanlar. ( (III) sayılı listede tütün ve mamulleri ile kolalı gazozlar ve alkollü içkiler yeralmaktadır)
 
(Yukarıdaki “a” ve “b” bendindeki mal alanlar kapsamında olup, hadlerin altında kalanlardan e.fatura ve e.deftere tabi olmak isteyenler de bu uygulamaya dahil olabilecektir)
 
 
5018 sayılı Kanunda sayılan kamu kurum ve kuruluşları ile iktisadi kamu kuruluşları bu kapsamda değildir.
 
Yukarıda “a” ve ”b” de sayılanlar için E.Fatura ve E.Deftere geçiş süreleri şu şekilde belirlenmiştir:
a) Elektronik fatura uygulamasına 2013 takvim yılı (1.9.2013 tarihi itibariyle Gelir İdaresi Başkanlığı'na başvurulması gerekmektedir.)
b) Elektronik defter uygulamasına ise 2014 takvim yılı (Elektronik defter yazılımlarını kendi geliştiren mükelleflerin 1.9.2014 tarihi itibariyle elektronik defter test süreçlerini başarı ile tamamlamış olmaları gerekmektedir.)
içerisinde geçilmesi zorunludur.
Elektronik Fatura uygulamasına kayıtlı olan mükelleflerin birbirlerinden aldıkları mallar ve sağladıkları hizmetler için 1 Eylül 2013 tarihinden itibaren elektronik fatura göndermeleri ve almaları zorunludur. Elektronik fatura uygulamasına kayıtlı olan mükellefler elektronik fatura uygulamasına kayıtlı olmayan mükelleflere yaptıkları mal teslimi ve hizmet ifası için genel hükümler çerçevesinde kağıt fatura düzenlemeye devam edeceklerdir.
 
Elektronik fatura uygulamasına dahil olan mükellefler Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sitesinde liste halinde yayımlanacaktır
421 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile daha önce e.fatura ile ilgili olarak yayımlanmış 397 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde bazı değişiklikler yapılmış, e.fatura ve e.defter zorunluluğu hakkındaki sorumluluk ve bu zorunluluğa uymayanlar için uygulanacak cezalara ilişkin açıklamalara yer verilmiştir.
Tebliğe göre elektronik ortamda düzenlenmesi zorunlu olan faturalar kağıt ortamında düzenlenirse hiç düzenlenmemiş, defterler elektronik ortamda tutulmamışsa hiç tutulmamış sayılacaktır.
421 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği aşağıda sunulmuştur.
 
Saygılarımızla.
 
 
                                                                      
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
EkBoyut
SİRKÜLER-12-03-Bazı mükelleflere e-fatura kullanma ve e-defter tutma zorunluluğu getirildi (2).docx 174.88 KB
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.