Sirküler

* Elektrik enerjisi ithalatının finansmanına KKDF istisnası sağlandı.

Yıl: 
2012
 
 
SİRKÜLER
01/08
12/01/2012
 
KONU :
* Elektrik enerjisi ithalatının finansmanına KKDF istisnası sağlandı.
* ÖTV üretim tasdik raporlarında G.T.İ.P. numarası tevsiki zorunlu tutuldu.
 
 
ELEKTRİK ENERJİSİ İTHALATININ FİNANSMANINA KKDF İSTİSNASI SAĞLANDI:
 
Bilindiği üzere ; kabul kredili, vadeli akreditif ve mal mukabili ödeme şekillerine göre yapılan ithalatta ithalat tutarı üzerinden % 6 oranında, yurtdışında sağlanan kredilerde ise kredinin ana para tutarı üzerinden % 3 oranında Kaynak Kullanımını Destekleme Fonuna (KKDF) ödeme yapılması gerekmektedir. Geçmişte yayımlanmış olan Bakanları Kurulu Kararları ile bazı ithalat ve kredi işlemlerinde KKDF kesintisi yapılmaması öngörülmüştür. İhracat teşvik belgesi yada dahilde işleme belgesi kapsamında yapılan ithalatları, ihracatın finansmanı için sağlanan kredileri, yatırım teşvik belgesi kapsamında kullanılan kredileri, yurt dışından sağlanan, ortalama vadesi asgari 1 yıl olan döviz ve altın  kredilerini KKDF kesintisi uygulanmayan ithalat ve kredi işlemlerine örnek olarak gösterebiliriz.
 
11 Ocak 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2011/2519 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yayımı tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; elektrik enerjisi ithalatının finansmanı amacıyla kullandırılacak krediler ve elektrik enerjisi ithalatından KKDF kesintisi yapılmaması kararlaştırılmıştır. Sözkonusu Karar sirkülerimiz ekindedir.
 
ÖTV ÜRETİM TASDİK RAPORLARINDA G.T.İ.P. NUMARASI TEVSİKİ ZORUNLU TUTULDU:
 
Gelir İdaresi Başkanlığı’nca yayımlanan 5 Ocak 2012 tarihli Özel Tüketim Vergisi Sirküleri /16 da özetle; Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelinde yer alan mallardan imal edilen malların G.T.İ.P. numaraları tespitlerinin Gümrük ve Ticaret Bakanlığının ilgili birimlerine yaptırılarak, bu birimlerden alınan yazıların YMM üretim tasdik raporlarına tevsik edici belge olarak eklenmesi gerektiği, bahse konu malların G.T.İ.P. numaraları tespitlerine ilişkin yazıları içermeyen raporların işleme konulmayacağı belirtilmiştir.
 
Özel Tüketim Vergisi Sirküleri/16 ektedir.
 
 
Saygılarımızla.
 
 
EkBoyut
SİRKÜLER-01-08-Elektrik enerjisi ithalatının finansmanına KKDF istisnası sağlandı.doc 556.5 KB
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.