Sirküler

Finansal tablolarını Türkiye Muhasebe Standartlarına göre hazırlayacaklarla ilgili kurul kararı yayımlandı.

Yıl: 
2012
 
 
 
 
SİRKÜLER
11/04
 
19/11/2012
 
 
KONU:
 
*Finansal tablolarını Türkiye Muhasebe Standartlarına göre hazırlayacaklarla ilgili kurul kararı yayımlandı.
 
 
 
FİNANSAL TABLOLARINI TÜRKİYE MUHASEBE STANDARTLARINA GÖRE HAZIRLAYACAKLARLA İLGİLİ KURUL KARARI YAYIMLANDI:
 
 
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nda (TTK) yapılan düzenlemeler uyarınca; yasal defterler yürürlükteki Vergi Usul Kanunu (VUK) hükümlerine uygun olarak tutulmakla birlikte dönem sonu (münferit ve konsolide) finansal tablolar Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu ( KGMDSK) tarafından uluslararası standartlara uygun olarak hazırlanan Türkiye Muhasebe Standartlarına (TMS) uygun şekilde düzenlenecektir.
 
KGMDSK; işletme büyüklükleri, sektörler ve kar amacı gütmeyen kuruluşlar için özel ve istisnai standartlar koymaya veya farklı düzenlemeler yapmaya, bu uygulamadan muaf olacakları tespit etmeye yetkili kılınmıştır. TTK’nın Geçici 6. Maddesinde; KGMDSK tarafından belirlenen şirketlerin 1 Ocak 2013 tarihinde veya özel hesap dönemi dolayısıyla daha sonraki bir tarihte başlayacak hesap dönemi için, münferit ve konsolide finansal tablolarının düzenlenmesinde, TMS yi uygulamak zorunda olduğu, geçiş döneminde hazırlanacak finansal tablolara ilişkin olarak TMS de yer alan hükümlerin uygulanacağı hükümleri bulunmaktadır. Diğer taraftan, yine aynı Kanunda; bankalar, sigorta şirketler, Sermaye Piyasası Kanunu’na tabi olan şirketler, kooperatifler ve diğer bazı şirketler için bu konuyla ilgili özel hükümler de yeralmaktadır. (Madde:528, Madde:1534)
 
Buraya kadar, TTK ya tabi olanların dönem sonu finansal tablolarını hazırlamasıyla ilgili Kanun düzenlemelerine kısaca değinmiş olduk.
 
Şirketlerin TTK ya göre denetimine ilişkin hükümler ise özetle şu şekildedir:
 
Bakanlar Kurulu’nca belirlenecek anonim şirketlerin ve şirketler topluluğunun finansal tabloları denetçi tarafından, KGMDSK tarafından yayımlanan uluslararası denetim standartlarıyla uyumlu Türkiye Denetim Standartlarına göre denetlenecektir. (Madde:397) Yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporu içinde yer alan finansal bilgilerin, denetlenen finansal tablolar ile tutarlı olup olmadığı ve gerçeği yansıtıp yansıtmadığı da denetim kapsamı içindedir. Denetime tabi olanlar, hazırlanmış olan finansal tablolarının denetimden geçip geçmediğini, denetimden geçmiş ise denetçi görüşünü ilgili finansal tablonun başlığında açıkça belirtmek zorundadır. Bu hüküm, yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporu için de uygulanır. Denetime tabi olduğu hâlde, denetlettirilmemiş finansal tablolar ile yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporu, düzenlenmemiş hükmündedir.
 
Denetimin konu ve kapsamı 398. Maddede, denetçi ve denetimle ilgili diğer hususlar ise izleyen maddelerde belirtilmiştir. Sözkonusu denetimin eski TTK denetiminden çok farklı olduğu açıktır. Geçici 6. Maddeye göre bu hükümlere tabi şirketlerde denetçiler şirket yetkili organlarınca 31 Mart 2013 tarihine kadar seçilecektir. Seçim ile birlikte eski TTK ya göre seçilmiş denetçilerin görevi de sona erecektir. Bakanlar Kurulunca denetime tabi sayılmayan şirketlerdeki eski TTK ya göre seçilmiş olan denetçilerin görevi de yine 31 Mart 2012 de sona erecektir. TTK’nın 635. Maddesi uyarınca anonim şirketlerin denetim ve denetçi ile ilgili hükümleri kıyasen limited şirketler için de uygulanacaktır. Denetim ile ilgili hükümler 1 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe girecektir.
 
Bakanlar Kurulu’nca; TTK kapsamında denetime tabi olan şirketlerle ilgili belirleme henüz yapılmamıştır. Ancak, 17 Kasım 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan KGMDSK’nın 14 Kasım 2012 tarihli Kurul Kararı ile, münferit ve konsolide finansal tablolarını Türkiye Muhasebe Standartlarına göre hazırlayacak olan şirketler belirlenmiştir. Buna göre, aşağıda sayılanlar münferit ve konsolide finansal tablolarının hazırlanmasında Türkiye Muhasebe Standartlarını uygulayacaktır:
 
1. 660 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Belirtilen Kamu Yararını İlgilendiren Kuruluşlar:
 
Halka Açık Şirketler, Bankalar, Sigorta, Reasürans Ve Emeklilik Şirketleri, Faktoring Şirketleri, finansman şirketleri, finansal kiralama şirketleri, varlık yönetim şirketleri, emeklilik fonları, ihraççılar ve sermaye piyasası kurumları ile faaliyet alanları, işlem hacimleri, istihdam ettikleri çalışan sayısı ve benzeri ölçütlere göre önemli ölçüde kamuoyunu ilgilendirdiği için Kurum tarafından bu kapsamda değerlendirilen kuruluşlar.
 
2. TTK’nın 1534. Maddesinin 2. Fıkrasında Sayılan Kuruluşlar:
 
Sermaye Piyasası Kanununa göre, ihraç ettikleri sermaye piyasası araçları borsada veya teşkilatlanmış diğer bir piyasada işlem gören şirketler, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve konsolidasyon kapsamına alınan diğer işletmeler, Bankacılık Kanununun 3 üncü maddesinde tanımlanan bankalar ile bağlı ortaklıkları, 5684 sayılı Sigortacılık Kanununda tanımlanan sigorta ve reasürans şirketleri, 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanununda tanımlanan emeklilik şirketleri.
 
3.TTK’nun 397.Maddesine Göre Bakanlar Kurulu Kararıyla Bağımsız Denetime Tabi Olacak Şirketler:
 
Yukarıda da belirttiğimiz üzere, henüz bu yönde bir Karar yayımlanmamış olup, kısa süre içinde yayımlanması beklenmektedir.
 
Yukarıda sayılmayan şirketler ise, KGMDSK tarafından bir belirleme yapılıncaya kadar yürürlükteki mevzuata uygun şekilde finansal tablolarını hazırlamaya devam edecektir. Bir başka ifade ile, Kurul Kararında sayılanlar içinde yer almayanlar eskisi gibi bilanço ve gelir tablolarını düzenlemeye devam edeceklerdir.
 
14 Kasım 2012 tarihli Kurul Kararı aşağıda sunulmuştur.
 
Saygılarımızla,
 
 
 
 
 
 
 
17 Kasım 2012 CUMARTESİ
Resmî Gazete
Sayı : 28470
KURUL KARARI
Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumundan:
KURUL KARARI
Karar No: B.07.6.KGK.0.01.00-050.01.04 - [01/7]
Toplantı Tarihi: 14/11/2012
13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 88 inci, Geçici 1 inci ve Geçici 6 ncı maddeleri ile 26/9/2011 tarihli ve 660 sayılı KHK’nın 9 uncu ve Geçici 1 inci maddeleri uyarınca;
1) 660 sayılı KHK’da belirtilen kamu yararını ilgilendiren kuruluşların, 6102 sayılı Kanunun 397 nci maddesi çerçevesinde Bakanlar Kurulu kararıyla bağımsız denetime tabi olacakların ve aynı Kanunun 1534 üncü maddesinin ikinci fıkrasında sayılan şirketlerin münferit ve konsolide finansal tablolarının hazırlanmasında Türkiye Muhasebe Standartlarını uygulamasına, 
2) Yukarıdaki kapsama dâhil olmayanlar için Kurumca bir belirleme yapılıncaya kadar yürürlükteki mevzuatın uygulanmasının devamına,
karar verilmiştir.
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.