Sirküler

Gelir ve kurumlar vergisi tevkifatlarının nakden iadesi hakkında G.İ.B. sirküleri yayımlandı.

Yıl: 
2012
 
 
 
SİRKÜLER
01/05
09/01/2012
KONU :
* Gelir ve kurumlar vergisi tevkifatlarının nakden iadesi hakkında G.İ.B. sirküleri yayımlandı.
 
 
GELİR VE KURUMLAR VERGİSİ TEVKİFATLARININ NAKDEN İADESİ HAKKINDA G.İ.B. SİRKÜLERİ YAYIMLANDI:
 
Gelir vergisi ve kurumlar vergisi mükelleflerinin yıllık beyana dahil gelir ve kazançları üzerinden tevkif suretiyle ödenen vergiler yıllık beyannamede hesaplanan vergiden mahsup edilmekte, mahsup edilemeyen kısım ise talep halinde mükellefin başka vergi borçlarına mahsup edilmekte yada kendisine nakden iade edilmektedir. (Gelir Vergisi Kanunu Madde:121, Kurumlar Vergisi Kanunu Madde:34)
 
6 Nisan 2004 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmış olan 252 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde; tevkif yoluyla kesilen vergilerin yıllık beyanname üzerinden hesaplanan gelir veya kurumlar vergisinden mahsubu ve kalan kısmın mahsuben yada nakden iadesi, geçici verginin mahsup ve iadesi ile bu vergilere ait vergi hatalarından kaynaklanan iade işlemlerine ilişkin düzenleme ve açıklamalar yeralmaktadır.
 
Tevkif suretiyle ödenen vergiler; yıllık beyannamede yeralan gelir ve kazançlarla ilgili olmak ve beyanname ekindeki tabloda detayı gösterilmek suretiyle beyannamede hesaplanan gelir ve kurumlar vergisinden mahsup edilmekte, mahsup edilemeyen fazlalık olursa yazılı talep halinde mükellefin diğer vergi borçlarına mahsup edilmektedir. Sözkonusu dilekçeye tevkifatlarla ilgili bilgileri gösteren tebliğ ekindeki tablonun eklenmesi gerekmekteyse de bu tablonun daha önce yıllık beyanname ekinde verilmiş olması nedeniyle ayrıca ibrazı şart tutulmamıştır.
 
Gelir yada kazanç yetersizliği nedeniyle yıllık beyannamede mahsup edilemeyen tevkifat tutarları yazılı talebi halinde mükellefe nakden iade edilmektedir. 10.000 TL n a kadar olan nakit iade tutarları ( bu tutarın üstündekilerde ise iadenin 10.000 TL’lik kısmı) dilekçe ekinde tevkifat tablosu ve tevkifatla ilgili bazı belgelerin ibrazı halinde iade edilmektedir.
Sözkonusu belgeler; ücretlerle ilgili olarak kesintileri gösteren işveren yazısı, kiralarla ilgili olarak kira kontratı, faizler diğer diğer menkul sermaye iratları ile ilgili olarak bankalar, aracı kurumlar ve diğer kurumlarca düzenlenen tevkifatın yapıldığını gösteren belgeler, serbest meslek kazançları ile ilgili olarak tevkifatların sorumlu adına tahakkuk ettiğini gösteren saymanlık yazısı, ticari ve zira kazançlarda ise tevkif yoluyla kesilen vergilerin vergi dairesine ödendiğini gösteren belgelerdir. Nakden iade talebinin 10.000 TL’nı aşan kısmı için ise inceleme raporu aranmaktadır.
 
Gelir İdaresi Başkanlığı’nca yayımlanan 5 Ocak 2012 tarihli Gelir Vergisi Sirküleri/79 ile nakden iade taleplerinde aranılan belgelerle ilgili olarak aşağıdaki açıklamalar yapılmıştır:
 
“252 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği uyarınca tevkif yoluyla ödenmiş vergilerin nakden iadesinde istenilen bilgilerin, E-VDO merkezi sorgulama ekranından tespit edilebilmesi durumunda, bu bilgilere ilişkin belgeler mükelleflerden ayrıca kağıt ortamında aranılmayacak olup, dilekçe ile yıl içinde yapılan tevkifatlara ait tablo yeterli olacaktır.
Ancak, nakden iadeye ilişkin bilgilerin E-VDO merkezi sorgulama sisteminden tespit edilememesi durumunda ise 252 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde belirtilen belgelerin dilekçe ekinde istenilmesine devam edilecektir.”
 
Buna göre; nakden iade için gerekli bilgiler vergi idaresince E.VDO dan tespit ediliyorsa mükelleften (dilekçe ve tevkifat tablosu dışında) 252 No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde belirtilen belgeler istenilmeyecektir. Ancak; vergi idaresince sözkonusu bilgilerin bu şekilde tespiti yapılamıyorsa, mükellefin dilekçesine bu belgeleri eklemesi gerekecektir.
 
79 Sayılı Gelir Vergisi Sirküleri ekte sunulmuştur.
 
NOT: 252 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliğindeki düzenleme uyarınca; Yeminli Mali Müşavirlerle tam tasdik sözleşmesi olan mükelleflerde nakit iade taleplerinin 100.000 TL na kadar olan kısmı Yeminli Mali Müşavirin tam tasdik raporuna göre yerine getirilmektedir. 100.000 TL nı aşan kısmın iadesi ise (100.000 TL lık kısım yine YMM raporuyla) inceleme raporu karşılığında yapılmaktadır.
 
Saygılarımızla.
EkBoyut
SİRKÜLER-01-05-Gelir ve kurumlar vergisi tevkifatlarının nakden iadesi hakkında G.İ.B. sirküleri yayımlandı.doc 403.5 KB
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.