Sirküler

İndirimli Orana tabi işlemlerden kaynaklanan KDV iadeleriyle ilgili Bakanlar Kurulu Kararı yayımlandı.

Yıl: 
2012
SİRKÜLER
08/03
 
06/08/2012
 
 
KONU:
 
* İndirimli Orana tabi işlemlerden kaynaklanan KDV iadeleriyle ilgili Bakanlar Kurulu Kararı yayımlandı.
İNDİRİMLİ ORANA TABİ İŞLEMLERDEN KAYNAKLANAN KDV İADELERİYLE İLGİLİ BAKANLAR KURULU KARARI YAYIMLANDI:
KDV Kanunu’nun 29. Maddesinin 2. Fıkrası uyarınca; indirimli orana tabi teslim ve hizmette bulunanlar bu işlemler dolayısıyla yüklendikleri ve indirimle gideremedikleri KDV yi fıkrada belirtilen hükümler çerçevesinde iade olarak talep edebilmektedir.Sözkonusu fıkra ile Bakanlar Kurulu’na, vergi nispeti indirilen mal ve hizmet grupları ile sektörler itibarıyla, iade hakkını kısmen veya tamamen yada amortismana tabi iktisadi kıymetler dolayısıyla yüklenilen KDV ile sınırlı olmak üzere kaldırma yetkisi verilmiştir.
Bakanlar Kurulu bu yetkisini kullanarak; konaklama tesislerini işleten mükelleflerin indirimli orana tabi işlemlerine ait iade hesabına, amortismana tabi iktisadi kıymetler dolayısıyla yüklendikleri KDV nin dahil edilmemesi kararını almıştır. (19 Temmuz 2008 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2008/13903 sayılı Karar)
Ancak, 5 Ağustos 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2012/3481 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yukarıda ayrıntısı belirtilen 2008/13903 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı 14 Şubat 2012 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlükten kaldırılmıştır.
 
2008/13903 sayılı Kararın 14 Şubat 2012 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlükten kaldırılmış olmasının nedeni, Anayasa Mahkemesi’nin indirimli oran iadesine kısıtlama getirme konusunda Bakanlar Kuruluna yetki veren yasa hükmünü iptal etmesi ve iptal kararının 14 Şubat 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmış olmasıdır.
2012/3481 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı aşağıda sunulmuştur.
NOT: 29.Maddenin 2. Fıkrasındaki Bakanlar Kurulu’na yetki veren hükümler daha sonra 5838 sayılı Kanunla genişletilerek yeniden düzenlenmiş olup, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı bu düzenleme öncesi hükümlerle ilgilidir.Bununla beraber, iptal kararının gerekçesinden hareketle Bakanlar Kurulu’nun bu sınırlama yetkisini bundan sonra kullanması halinde yeni tartışmalar ve ihtilaflar oluşması da muhtemeldir.
Saygılarımızla,
 
 
 
 
Resmi Gazete: 5 Ağustos 2012 PAZAR - Sayı : 28375
BAKANLAR KURULU KARARI
Karar Sayısı : 2012/3481
İNDİRİMLİ ORANA TABİ İŞLEMLERDE İADE EDİLECEK VERGİNİN HESABINA AMORTİSMANA TABİ İKTİSADİ KIYMETLERE AİT KATMA DEĞER VERGİSİNİN DAHİL EDİLMEMESİNE İLİŞKİN KARARIN YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILMASINA DAİR KARAR
MADDE 1–8/7/2008 tarihli ve 2008/13903 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan İndirimli Orana Tabi İşlemlerde İade Edilecek Verginin Hesabına Amortismana Tabi İktisadi Kıymetlere Ait Katma Değer Vergisinin Dahil Edilmemesine İlişkin Karar yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 2 – Bu Karar, 14/2/2012 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3 – Bu Karar hükümlerini Maliye Bakanı yürütür.
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.