Sirküler

Kira gelirlerinin beyanında yeni düzenleme yapıldı.

Yıl: 
2012
 
 
SİRKÜLER
02/01
 
20/02/2012
 
 
KONU :
* Kira gelirlerinin beyanında yeni düzenleme yapıldı.
 
 
KİRA GELİRLERİNİN BEYANINDA YENİ DÜZENLEME YAPILDI:
 
Yıllık beyana tabi geliri sadece kira gelirlerinden oluşan mükellefler için Gelir İdaresi Başkanlığınca hazırlanan “Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi” uygulamaya konulmuştur. ( 18 Şubat 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 414 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği) Öte yandan yine Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi sitesinde konuyla ilgili tanıtıcı broşür yayımlanmıştır.
 
414 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ve sistemi tanıtan broşür sirkülerimiz ekinde olup, sözkonusu sistem ile getirilen düzenlemeleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
 
* Düzenleme, beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradı - kira (GMSİ) gelirlerinden ibaret olanları kapsamaktadır. Bu nedenle, kira gelirinin yanı sıra ticari kazanç, serbest meslek kazancı, menkul sermaye iradı gibi  başka gelirlerini de beyan edecek olanlar bu sisteme dahil değildir.
 
* 2011 yılına ilişkin (GMSİ) gelir vergisi beyannameleri de bu sistem kapsamında verilebilecektir.
 
* Gelir İdaresi Başkanlığı; banka, tapu, sigorta gibi kurumlardan aldığı bilgilerden hareketle mükelleflere ilişkin GMSİ beyannamelerini hazırlayarak resmi sitesindeki (www.gib.gov.tr ) İnternet Vergi Dairesinde mükelleflerin onayına sunmaktadır.
 
* Mükellef; kendisi adına düzenlenmiş beyannameyi kontrol edecek, varsa (eksik hata, yanlışlık) gerekli değişiklikleri yaparak elektronik ortamda (internet üzerinde) onaylayacaktır.
Bu şekilde onaylanan beyannamelerin içeriğinin doğruluğundan mükellef sorumludur.
 
* Mükellefin onayı ile birlikte beyanname verilmiş ve vergi tahakkuk etmiş sayılacak olup, yine internet ortamında tahakkuk fişi mükellefe verilecektir.
 
* Mükellefler İnternet Vergi Dairesi’ne mevcut şifrelerini kullanarak veya  kendileri için hazırlanmış güvenlik sorularını cevaplayarak gireceklerdir. Şifre almak isteyenler, tebliğ ekindeki formu doldurarak herhangi bir vergi dairesine başvurmak suretiyle şifre alabileceklerdir. Şifrenin kullanımından ve korunmasından bizzat mükellefler sorumludur.
 
* Beyanname onaylama işleminin beyanname verme süresinin sonuna kadar yapılması şarttır.
 
* Sistemden yararlanmak zorunlu değildir. Dileyen mükellefler bu sistemden faydalanmak yerine kendi hazırladıkları beyannameleri kağıt ortamında da verebilirler.
 
 
Konuyla ilgili olarak önemli olduğunu düşündüğümüz görüşlerimizi de belirtmek istiyoruz:
 
Beyana tabi kira geliri olduğu halde sistemde vergi idaresince hazırlanmış beyannamesi görülmeyen mükelleflerin beyanname verme mükellefiyeti ortadan kalkmayacağından, bu gibi mükelleflerin de süresi içinde beyannamelerini vermeleri gerektiği tabiidir.
 
Vergi idaresi, sistemi mükelleflere yardımcı olmak amacıyla oluşturduğundan vergi idaresince hazırlanıp mükellefin onayına sunulan bilgilerin bu onaydan önce mükellefçe incelenerek eksik yada hatalı hususların düzeltilmesi önem taşımaktadır. Bu düzeltmeler yapılmadan beyanname onaylanırsa sorumluluk mükellefin olacaktır. Örneğin; vergi idaresinin beyannamesinde kira tutarının eksik yazılmış olması halinde onaydan önce tutarın mükellefin düzeltmesi gerekir. Aksi taktirde, eksik beyanın sorumlusu mükellef olacaktır.
 
Sistem sadece kira geliri elde edenlere yönelik olduğundan, kira gelirlerinin yanı sıra beyana tabi başkaca gelir unsurları olanlar bu sisteme dahil değildir. Vergi idaresi, mükellefin diğer gelirlerini (örneğin kar payı) fark etmeyebilir bu nedenle de mükellefin sadece kira geliri varmış gibi beyannameyi hazırlayarak mükellefin onayına sunabilir. Bu gibi mükellefler bu sisteme dahil olmadığından kendileri için hazırlanmış beyannameyi dikkate almamalı, beyannamelerini diğer gelir unsurlarını da dikkate alarak kendileri hazırlamalı ve vermelidir.
 
Yıllık gelir vergisi beyannameleri 1-25 Mart tarihleri arasında verilmektedir. Bu nedenle, sisteme 1 Mart tarihinden itibaren girilebilecektir.
 
* 2011 kira gelirlerinin beyanına yönelik olarak aşağıdaki hususları da kısaca hatırlatmakta fayda görmekteyiz.
 
-Konut kiralarından bir yıl içinde elde edilen toplam gelirin 2.800 TL sı vergiden istisnadır. Ticari, zirai ve mesleki kazancını beyan etmek zorunda olanlar bu istisnadan faydalanamazlar.
 
-Tevkifat yoluyla vergilendirilmiş kira geliri elde edenlerde ise brüt kira gelirinin 23.000 TL nın aşılması halinde bu kira gelirleri beyan edilecektir.
 
-Hem konut kirası hem de tevkif yoluyla vergilendirilmiş kira gelirinin bir arada bulunması halinde 23.000 TL lık sınırın aşılıp aşılmadığına bu iki gelir toplanarak bakılacaktır. (konut kirasının istisnayı aşan kısmı toplamada dikkate alınacaktır)
 
-Kira geliri, beyana tabi menkul sermaye iradı (örneğin eurobond faizi veya kar payı), birden fazla işverenden elde edilen tevkif suretiyle vergili ücretler 23.000 TL lık haddin aşılıp aşılmadığında toplanarak dikkate alınır. (Birden fazla işverenden tevkifatlı ücret alanlarda birden sonraki ücretlerin toplamı 23.000 TL nı aşmıyorsa ücretler beyan dışıdır) ( Mevduat faizi, tahvil faizi, repo faizi gibi Gelir Vergisi Kanunu’nun Geçici 67. Maddesine göre tevkifata tabi tutulan menkul sermaye iratları beyan dışıdır, yukarıdaki toplamada da dikkate alınmaz)
 
-Tevkifata tabi olmayan (konut dışındaki) diğer kira gelirlerinde ise beyanname verme sınırı 1.170 TL dır.
 
- Beyan edilen gelirden, belli şartlar ve sınırlar dahilinde eğitim, sağlık ve (ücret matrahında daha önce indirilmemiş olması şartıyla) şahıs sigorta primleri ile bireysel emeklilik katkı payları indirilebilmektedir. Keza, bazı bağışların da beyan edilen gelirden indirimi mümkündür.
 
Saygılarımızla.
EkBoyut
SİRKÜLER-02-01-Kira gelirlerinin beyanında yeni düzenleme yapıldı.doc 419 KB
SİRKÜLER-02-01 EK.pdf 1.11 MB
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.