Sirküler

Kuruluşu ve esas sözleşme değişikliği izne tabi olan şirketler ve anonim ve limited şirketlerin sermayelerinin asgari tutara yükseltilmesi hakkında tebliğ yayımlandı.

Yıl: 
2012

SİRKÜLER
11/02

15/11/2012

KONU:

* Kuruluşu ve esas sözleşme değişikliği izne tabi olan şirketler ve anonim ve limited şirketlerin sermayelerinin asgari tutara yükseltilmesi hakkında tebliğ yayımlandı.

KURULUŞU VE ESAS SÖZLEŞME DEĞİŞİKLİĞİ İZNE TABİ OLAN ŞİRKETLER İLE ANONİM VE LİMİTED ŞİRKETLERİN SERMAYELERİNİN ASGARİ TUTARA YÜKSELTİLMESİ HAKKINDA TEBLİĞ YAYIMLANDI:

15 Kasım 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tebliği ile; 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun verdiği yetkiye istinaden kuruluş ve esas sözleşme değişiklikleri Bakanlık iznine tabi olan şirketler belirlenmiş, anonim ve limited şirketlerin sermayelerinin yeni Kanunla belirlenen asgari sermaye tutarına yükseltilmesi hakkında açıklamalar yapılmıştır. Tebliğ, şu şekilde özetlenebilir:

Aşağıda sayılan şirketler kuruluş ve esas sözleşme değişikliklerinden önce İç Ticaret Genel Müdürlüğünden izin alacaklardır:

Bankalar, finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri, tüketici finansmanı ve kart hizmetleri şirketleri, varlık yönetim şirketleri, sigorta şirketleri, anonim şirket şeklinde kurulan holdingler, döviz büfesi işleten şirketler, umumi mağazacılıkla uğraşan şirketler, tarım ürünleri lisanslı depoculuk şirketleri, ürün ihtisas borsası şirketleri, bağımsız denetim şirketleri, gözetim şirketleri, teknoloji geliştirme bölgesi yönetici şirketleri, Sermaye Piyasası Kanununa tabi şirketler ile serbest bölge kurucusu ve işleticisi şirketler
Ancak, kayıtlı sermaye sistemine kabul edilen Sermaye Piyasası Kanununa tabi halka açık anonim şirketlerin kayıtlı sermaye tavanı içinde yapacakları sermaye artışlarında Bakanlık izni aranmaz.
Uygulamaya ilişkin usul ve esaslar anılan tebliğde belirtilmiştir.
Diğer taraftan, sermayeleri 50.000 TL’nın altında olan anonim şirketler ile 10.000 TL’dan az olan limited şirketlerin sermayelerini, 14 Şubat 2014 tarihine kadar bu miktarlara yükseltmeleri gerekmektedir. Bunu gerçekleştirmeyen şirketler bu süre sonunda infisah edilmiş sayılacaktır.
Sözkonusu tebliğ aşağıda sunulmuştur.
Saygılarımızla,

 

EkBoyut
SİRKÜLER-11-02-Kuruluşu ve esas sözleşme değişikliği izne tabi olan şirketler ve anonim ve limited şirketlerin sermayelerinin asgari tutara yükseltilmesi.docx 163.77 KB
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.