Sirküler

Mükellef bilgileri bildirimi ve kesin mizan bildirimi verilme zorunluluğunun hatırlatılması.

Yıl: 
2012
SİRKÜLER
04/01
 
04/04/2012
 
 
KONU :
* Mükellef bilgileri bildirimi ve kesin mizan bildirimi verilme zorunluluğunun hatırlatılması.
 
 
MÜKELLEF BİLGİLERİ BİLDİRİMİ VE KESİN MİZAN BİLDİRİMİ VERİLME ZORUNLULUĞU:
 
Bilindiği üzere, hesap dönemi takvim yılı olan kurumlar vergisi mükelleflerinin 2011 yılına ilişkin kurumlar vergisi beyannamelerini 1 - 25 Nisan 2012 tarihleri arasında vermeleri gerekmektedir. Öte yandan, aşağıda belirtilen bildirimlerin de yine internet ortamında verilmesi gerekmektedir:
 
1. Mükellef Bilgileri Bildirimi:
 
20 Ocak 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 413 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca; kurumlar vergisi mükellefleri ile ticari kazanç (kazancı basit usulde tespit edilenler hariç), zirai kazanç ve serbest meslek kazancı elde eden gelir vergisi mükellefleri her yıl 1 Nisan - 31 Mayıs tarihleri arasında tebliğ ekindeki bildirimi verecektir. ( Merkez ve her şube için ayrı verilmelidir)
 
Konuyla ilgili olarak Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinde aşağıdaki duyuru yayımlanmıştır:
 
“413 Seri Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Uyarınca Düzenlenmesi Gereken Mükellef Bilgileri Bildirimi İnternet Vergi Dairesi Ekranında Kullanıma Açılmıştır.     
04-04-12 11:52
 
Bilindiği üzere mükelleflerimizin vergisel yükümlüklerinin temelini sicil kayıtları oluşturmaktadır. Faaliyet gösterilen sektörlerin doğru belirlenerek bir takım mali ve ekonomik teşvik ve prim esaslarının belirlenmesi, vergisel yükümlülüklerini yerine getirmeyenlerin takibi ve bu suretle kamu alacağının güvence altına alınması, mükelleflerle kamu kurumları arasında hızlı ve etkili iletişim kanallarının kurulması gibi mükellefiyete ilişkin birçok bilginin doğruluğu ve güvenilirliği sicil kayıtlarının doğruluğuna bağlıdır.
Mükelleflerin sicil bilgilerinde bulunan bazı hatalar, kimi durumlarda doğrudan mükelleflerin mağdur olmasına sebep olmaktadır. Örneğin, faaliyette bulunduğu sektör kodu yanlış olan bir mükellef yapılan analiz çalışmalarında, hatalı bir şekilde analize tabi tutulmakta ve neticede mükellefler bundan olumsuz etkilenmektedir. Dolayısıyla mükelleflerin sicil bilgilerinin güncellenmesi, kendileri açısından da son derece olumlu sonuçları olan bir uygulamadır.
 
Bu kapsamda 413 Seri Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca “Mükellef Bilgileri Bildirimi”, ilk defa 1 Nisan – 31 Mayıs 2012 tarihleri arasında düzenlenecektir. Söz konusu ilk bildirimde doldurulacak alanların çokluğu mükellef ve meslek mensupları için bir külfet gibi görünse de, sonraki yıllarda bu bilgiler sistemden otomatik olarak ekrana getirilecek ve sadece değişiklik olan bilgiler mükellef ve meslek mensuplarınca düzenlenecektir. Ayrıca Başkanlığımızca yapılacak bilgi paylaşımı sonucunda, diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca mükelleflerden talep edilen bilgi ve belgelerin analizleri yapılmak suretiyle mükelleflerden mükerrer bilgi ve belge istenmemesi yönünde çalışmalar yapılabilecektir. ” 
 
 
 
2. Kesin Mizan Bildirimi:
 
19 Ocak 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 403 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca; bilanço esasına göre defter tutan gelir vergisi mükellefleri ile kurumlar vergisi mükellefleri kesin mizan bildirimi vermek zorundadırlar. Anılan tebliğde, bu bildirimi vermek zorunda olmayan kurumlar ( bankalar, sigorta şirketleri, aracı kurumlar gibi) ayrıca belirtilmiştir.
 
Kesin mizan bildirimlerini gelir vergisi mükellefleri 1 Mart -31 Mart tarihleri arasında, kurumlar vergisi mükellefleri ise 1 Nisan - 30 Nisan tarihleri arasında vereceklerdir.
(Özel hesap dönemine tabi olanlar, tasfiye, devir, birleşme, tam bölünme ve mükellefiyetin sona ermesi hallerinde bildirimin verilme süreleri anılan genel tebliğde belirtilmiştir)
 
Saygılarımızla.

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.