Sirküler

* Önceki Yıldan Devreden yatırım indiriminin endekslenmesi.

Yıl: 
2012
 
 
SİRKÜLER
01/06
09/01/2012
KONU :
* Önceki Yıldan Devreden yatırım indiriminin endekslenmesi.
 
 
ÖNCEKİ YILDAN DEVREDEN YATIRIM İNDİRİMİNİN ENDEKSLENMESİ:
 
6009 sayılı Kanunla yatırım indiriminin kullanımı kurum kazancının % 25 i ile sınırlandırılmış, yatırım indiriminden arta kalan kazanca ise % 20 kurumlar vergisi oranının uygulanacağı hüküm altına alınmıştır. 1 Ekim 2010 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 276 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde ise sözkonusu Kanunla yapılan düzenlemeler açıklanmıştır. 6009 sayılı Kanunla yapılan düzenleme ile mükelleflerin yatırım indirimi haklarının kullanımına getirilen sınırlamanın Anayasa’ya aykırı olduğu düşünenler, geçici vergi beyannamelerini ve kurumlar vergisi beyannamelerini ihtirazi kayıtla verip dava açabilirler.
 
2010 Yılından devreden yatırım indirimi istisnası bulunan ve bu istisnayı kullanmayı tercih edecek olan mükelleflerin bu tutarları 2011 yıl sonu itibariyle endekslemelerinde dikkate alacakları oranlarla ilgili bilgiler aşağıda yer almaktadır:
 
 24.04.2003 Tarihinden Önce Yapılan Müracaatlara İstinaden Düzenlenen Yatırım Teşvik Belgeleri Kapsamında Yapılan Yatırımlarda:
 
Gelir Vergisi Kanunu’nun geçici 61 inci madde kapsamında aynı Kanunun 4842 sayılı Kanunla yürürlükten kaldırılmadan önceki Ek 1, 2, 3, 4, 5 ve 6 ncı maddeleri çerçevesinde
yapılan yatırımlar nedeniyle hesaplanan ve kazanç yetersizliği dolayısıyla kullanılamayıp sonraki yıllara devreden yatırım indirimi tutarları yeniden değerleme oranında arttırılarak dikkate alınmaktadır.
 
17 Kasım 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 410 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde;2011 yılına ilişkin yeniden değerleme oranı % 10,26 olarak açıklanmıştır.
 
Gelir Vergisi Kanununun Mülga 19 uncu Maddesi Kapsamında Yapılan Yatırımlarda:
 
Gelir Vergisi Kanununun mülga 19 uncu maddesi kapsamında yapılan yatırımlar üzerinden hesaplanan ancak kazanç yetersizliği nedeniyle kullanılamayıp sonraki yıla devreden yatırım indirimi tutarları üretici fiyatları genel endeksinde meydana gelen artış oranında arttırılarak dikkate alınmaktadır
 
2011 yılına ilişkin olarak uygulanacak olan artış oranı müşavirliğimizce % 13,33 olarak hesaplanmıştır.
 
Saygılarımızla.
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.