Sirküler

Servis taşımacılığı hizmeti alımlarında KDV tevkifatı.

Yıl: 
2012
SİRKÜLER
07/13
 
13/07/2012
 
 
KONU :
 
* Servis taşımacılığı hizmeti alımlarında KDV tevkifatı.
 
SERVİS TAŞIMACILIĞI HİZMETİ ALIMLARINDA KDV TEVKİFATI:
 
14 Nisan 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 117 Seri No’lu KDV Genel Tebliği ile 1 Mayıs 2012 tarihinden geçerli olmak üzere; personel, öğrenci, müşteri ve benzerlerinin belirli bir güzergah dahilinde taşınmasına yönelik servis hizmetleri alımında KDV tevkifatı yapmak zorunluluğu getirilmiştir.
 
Tevkifatın oranı 5/10 dur.
 
Daha sonra yayımlanan, 21 Haziran 2012 tarihli KDV Sirküleri/63 te konuya ilişkin açıklamalar ve düzenlemeler yapılmıştır.
 
117 No’lu KDV Genel Tebliğinin ve 63 No’lu KDV Sirkülerinin ilgili bölümleri sirkülerimizin sonunda sunulmuştur.
 
63 No’lu KDV Sirkülerinde geçen genel tebliğde belirtilmemiş düzenlemeyi önemi nedeniyle aşağıda belirtiyoruz:
 
“Sorumlu tayin edilmekle beraber, 5018 sayılı Kanuna ekli cetvellerde sayılmayan bir kuruluşun personel taşıması gibi herhangi bir servis taşımacılığı hizmeti alım ihalesini alan bir firma, bu işi bizzat ifa etmeyip bir başka firmaya devrederse, sorumlu tayin edilen kuruluşa karşı ifa edilen hizmet aracılık hizmeti mahiyetinde olduğundan, sorumlu tayin edilen kuruluş bu firmanın düzenlemiş olduğu faturadaki KDV tutarı üzerinden tevkifat yapmayacaktır. Ancak, ihaleyi alan firmaya servis taşımacılığı hizmetini fiilen ifa eden firma tarafından düzenlenen faturadaki KDV tutarı 5/10 oranında tevkifata tabi tutulacaktır.
Servis taşımacılığı hizmetine ilişkin tevkifat uygulamasına aşağıdaki örnekler verilebilir:
- (VG) fabrikasının personel servis taşımacılığı işini alan (Z) firması, taşıma işinin bir kısmını fiilen yapmakta, işin kalan kısmını ise alt yüklenicisi olan (A), (B) ve (C) firmalarına yaptırmaktadır.
(VG) fabrikası, (Z) firmasının fiilen yaptığı taşımacılık işi nedeniyle Tebliğin (3.2.11) bölümüne göre 5/10 oranında KDV tevkifatı yapacaktır. (Z) firması tarafından fiilen yapılmayarak alt yüklenicilere devredilen taşımacılık işi nedeniyle düzenlenen faturada yer alan KDV ise (VG) fabrikası tarafından tevkifata tabi tutulmayacaktır. (Z) firması tarafından düzenlenen faturada fiilen yapılan taşımacılık ile alt taşeronların yaptığı taşımacılık bedelinin ayrıştırılması halinde sadece doğrudan ifa ettiği taşımacılık bedeline ilişkin KDV tevkifata tabi tutulacaktır. Ancak, (Z) firması tarafından düzenlenen faturada fiilen yapılan taşımacılık ile alt taşeronların yaptığı taşımacılık bedelinin ayrıştırılmaması halinde, (VG) fabrikası toplam taşımacılık hizmet bedeli üzerinden KDV tevkifatı yapacaktır.
 
 (A), (B) ve (C) alt yüklenicilerinin fiilen gerçekleştirdikleri taşımacılık işi nedeniyle (Z) firmasına düzenledikleri taşımacılık hizmeti faturalarındaki KDV tutarları üzerinden Tebliğin (3.2.11) bölümüne göre 5/10 oranında tevkifat yapılacağı tabiidir.”
Bu şekilde uygulama yapılabilmesi için sorumlu firmaya taşımacılık ihalesini alan firmanın düzenlediği faturada “fatura muhteviyatı taşımacılığın alt taşeronlara yaptırıldığı için tevkifat uygulanmadığı” şeklinde bir ibare yazılması ve bununla ilgili tutarın da ayrıştırılması gerekir.
Taşıma işini yaptıran firmanın; kendisine bu açıklama ile tevkifatsız kesilen faturanın gerçeği yansıtmaması halinde fatura KDV nin tevkifatından sorumlu tutulması ihtimal dahilindedir. Bu nedenle; servis taşıma işlerini yaptıran firmaların kendilerine bu şekilde tevkifatsız olarak düzenlenecek servis taşımacılığı faturalarının doğruluğunu belgeleyecek şekilde hareket etmelerinde fayda görüyoruz. Buna ilişkin olarak;
* Fatura ekinde araç plakalarının ve taşımayı yapanların adı, soyadı, unvanları, vergi dairesi ve vergi numaralarını içeren faturayı düzenleyen şirketçe onaylı bir listenin alınması, faturada bu listeye atıf yapılması,
* Alt taşeronların araç ruhsat fotokopileri, ana taşımacı şirketle yapılan taşıma sözleşmeleri fotokopileri (gerekirse ana taşımacı şirketçe onaylı),
* Taşıma işini yaptıran firmaca yapılan günlük taşıma işleri puantajında araç plakalarının da alınarak, daha sonra taşıma şirketince düzenlenecek faturalarla kontrol edilmesi ve mutabakatın sağlanması,
* Alt taşeronlara yaptırılan taşıma işlerinde KDV tevkifatını servis ihalesini alan taşıma şirketi yapacağından, bu tevkifatların yapıldığını kontrolü (ilgili dönem 2 No’lu KDV beyannamesi ve ekleri ile tahakkuk fişinin ana taşımacı şirketçe onaylı fotokopilerinin alınması)
gibi (imkanlar dahilinde) uygulamaya yönelik önlemler alınması düşünülebilir.
 
Saygılarımızla,
 

 

EkBoyut
SİRKÜLER-07-13-Servis taşımacılığı hizmeti alımlarında KDV tevkifatı.doc 383 KB
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.