Sirküler

Tevkifat yapılan menkul sermaye iratları ile ilgili bilgilerin muhtasar beyannamede doldurulması zorunluluğu

Yıl: 
2012
 
SİRKÜLER
08/05
 
13/08/2012
 
 
KONU:
 
* Tevkifat yapılan menkul sermaye iratları ile ilgili bilgilerin muhtasar beyannamede doldurulması zorunluluğu
 
TEVKİFAT YAPILAN MENKUL SERMAYE İRATLARI İLE İLGİLİ BİLGİLERİN MUHTASAR BEYANNAMEDE DOLDURULMASI ZORUNLULUĞU:
 
Gelir İdaresi Başkanlığı’nca yayımlanan 2 Mayıs 2012 tarihli Gelir Vergisi Sirküleri/82’de tevkifata tabi bazı ödemelerle ilgili olarak muhtasar beyannamede bazı ilave bilgilerin doldurulmasına yönelik düzenlemeler yapılmıştır. (Sözkonusu Başkanlık sirküleri ektedir)
 
Kira gelirleri, zirai kazançlar, serbest meslek kazançları ve yıllara sari inşaat hak edişleri ödemeleri üzerinden yapılan tevkifata ilişkin mevcut bilgilere ilave olarak “Ödemeye Ait Düzenlenen Belgenin Türü, Tarihi, Seri ve Sıra Numarası” nın da doldurulması zorunluluğu Mayıs ayından itibaren başlamıştır.
 
Diğer düzenleme ise; tevkifata tabi tutulan menkul sermaye iratları ile ilgili detay bilgilerin 1 Ağustos 2012 tarihini içeren vergilendirme döneminden itibaren muhtasar beyannamede doldurulması zorunluluğudur. 
 
Menkul sermaye iratları Gelir Vergisi Kanunu’nun 75. Maddesinde sayılmış olup, bunların önemli bir bölümü tevkifata tabi bulunmaktadır.
 
Örnek olarak;
 
* Kurumlardan elde edilen kar payları (temettüler)
* Mevduat faizleri,
* Repo gelirleri,
* Sigorta ve emeklilik şirketlerince sistemden ayrılanlara yapılan ödemeleri
 
sayabiliriz.
 
Tevkifata tabi tutulan menkul sermaye iratları muhtasar beyannamede bildirilirken 1 Ağustos 2012 tarihini içeren vergilendirme döneminden itibaren;
 
Ödeme Yapılanın Adı, Soyadı (Unvanı), Adresi, T.C. Kimlik Numarası veya Vergi Kimlik Numarası, Vergi Dairesi, Ödemenin Tür Kodu, Gayrisafi Tutarı, Ödemeye Ait Düzenlenen Belgenin Türü, Tarihi, Seri ve Sıra Numarası ve Kesilen Vergi Tutarı
 
bilgileri de muhtasar beyannamenin ilgili bölümünde doldurulacaktır.
 
 
Saygılarımızla,
 
EkBoyut
SİRKÜLER-08-04-Avans kar dağıtımı hakkında Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tebliği yayımlandı.docx 162.51 KB
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.