Sirküler

Vergiyle ilgili reeskont işlemlerinde uygulanacak faiz oranı % 16,50 olarak değişti.

Yıl: 
2012
SİRKÜLER
06/06
 
21/06/2012
 
 
KONU :
* Vergiyle ilgili reeskont işlemlerinde uygulanacak faiz oranı % 16,50 olarak değişti.
 
 
VERGİYLE İLGİLİ REESKONT İŞLEMLERİNDE UYGULANACAK FAİZ ORANI % 16,50 OLARAK DEĞİŞTİ:
 
Senede bağlı vadeli alacak ve borçlar mükellef tarafından isteğe bağlı olarak dönem sonlarında reeskonta tabi tutulabilmektedir. Ancak, alacak senetlerini reeskonta tabi tutan mükellefler borç senetlerinde de aynı işlemi yapmak zorundadır.
 
Reeskont işleminde uygulanacak oran olarak öncelikle senetteki faiz oranı dikkate alınmalıdır. Eğer, senette böyle bir oran yoksa (238 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca) T.C. Merkez Bankası’nın kısa vadeli avans işlemleri için belirlediği faiz oranı esas alınacaktır. Yine aynı genel tebliğe göre reeskont işlemlerinde aşağıdaki iç iskonto yöntemi uygulanacaktır.
 
                             F = A - [ A * 360 / 360 + ( m * t ) ]
 
( F: Reeskont tutarı, A: Senedin nominal değeri, m: İç iskonto faiz oranı, t: Vade)
 
19 Haziran 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan T.C. Merkez Bankası Tebliği ile, bu bankaca   vadesine en çok 3 ay kalan senetler karşılığında yapılacak reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranı yıllık % 16, avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranı ise yıllık % 16,50 olarak değiştirilmiştir.
 
Buna göre, Vergi Usul Kanunu'nun 281 ve 285 inci maddelerine göre ( 19 Haziran 2012 tarihinden itibaren) alacak ve borç senetleri için yapılacak reeskont işlemlerinde (senette faiz oranı yazılı değil ise) % 16,50 oranı dikkate alınacaktır. (Eski oran % 17,75 idi.)
 
Vergi Usul Kanunu’nun 280 inci maddesine göre, yabancı para ile olan borç ve alacak senetlerinin reeskontun da ise, varsa senette yazılı faiz oranının, senette faiz oranı yer almıyorsa yukarıda yer alan Merkez Bankası tebliğindeki faiz oranı değil, değerleme gününde geçerli Londra Bankalar Arası Faiz Oranının (LİBOR) esas alınması gerekir.
 
Banka, banker ve sigorta şirketlerinde diğer mükelleflerden farklı olarak; reeskont işlemi zorunlu olup, senede bağlı olsun olmasın tüm vadeli alacak ve borçları kapsamaktadır.
 
Saygılarımızla.
 
 

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.