Sirküler

Yurtdışına ve Kıbrıs’a yapılacak yolculuklarda uygulanacak vergiden müstesna gündelik tutarları belirlendi.

Yıl: 
2012
SİRKÜLER
03/07
 
26/03/2012
 
 
KONU :
* Yurtdışına ve Kıbrıs’a yapılacak yolculuklarda uygulanacak vergiden müstesna gündelik tutarları belirlendi.
 
YURTDIŞINA VE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ’NE YAPILACAK YOLCULUKLARDA UYGULANACAK VERGİDEN MÜSTESNA GÜNDELİK TUTARLARI BELİRLENDİ:
 
25 Mart 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan; 2012/2760 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (K.K.T.C.) ve yurtdışındaki ülkelere yapılacak yolculuklarda verilecek gündelik miktarları, 1 Ocak 2012 tarihinden geçerli olmak üzere belirlenmiştir.
 
Gelir Vergisi Kanunu’nun 24 üncü maddesinin “2” nci fıkrasına göre vergiden müstesna olarak verilebilecek gündelik tutarları tespit edilirken;
 
* K.K.T.C.’ne yapılacak seyahatlerde “2” no’lu satırdan ( bu satırın karşılığı 114,50 TL dır),
 
* Yurtdışı ülkelere yapılacak seyahatlerde ise ekli cetveldeki en yüksek Devlet memuru gündeliği olarak “II” No’lu sütundan
 
başlanması gerektiğini düşünüyoruz.
 
Aylık seviyesine bağlı olarak cetveldeki satır ve sütunlara göre alınabilecek vergiden müstesna gündelik tutarı belirlenebilecektir. Bu sınırı aşan ödemeler ise ücret olarak vergilendirilecektir. 
 
K.K.T.C. ile ilgili Kararın 3. Maddesinde belgelendirilen yatacak yer ücretinin ödenmesine ilişkin düzenleme mevcuttur.
 
Yurtdışı gündelikler ile ilgili kararın;
 
1. maddesinde birden fazla ülkeye seyahatte gündelik miktarının hesaplanması,
2. maddesinde uygulanacak kur,
4. maddesinde gündeliğin yolculuğun ilk 10 günü için % 50 arttırılarak ödenmesi ve belgelendirilen yatacak yer ücretinin ne kadarının ayrıca ödenebileceği ile ilgili düzenlemeler yer almaktadır.
 
2012/2760 sayılı Karar sirkülerimiz ekindedir.
 
 

 

EkBoyut
SİRKÜLER-03-07 EK.pdf 273.92 KB
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.