Sirküler

7 Seri No’lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği ile yapılan açıklamalar

Yıl: 
2013

SİRKÜLER

01/14

04/01/2013

 

 

KONU:

 

* 7 Seri No’lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği ile yapılan açıklamalar.

 

 

7 SERİ NO’LU KURUMLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ İLE YAPILAN AÇIKLAMALAR:

 

15 Haziran 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 6322 sayılı Kanun ile Kurumlar Vergisi Kanunu’nda bazı değişiklikler yapılmıştır.

 

Sözkonusu değişiklikler 31 Aralık 2012 tarihli 4. Mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7 Seri No’lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinde açıklanmış ve 1 Seri No’lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği buna göre değiştirilmiştir.

 

Yapılan yasal değişiklikleri şu şekilde özetleyebiliriz:

 

1. Girişim Sermayesi:

 

1.1.Kar Paylarında İstisna:

Kurumların; tam mükellefiyete tabi girişim sermayesi yatırım fonu katılma payları ile girişim sermayesi yatırım ortaklıklarının hisse senetlerinden elde ettikleri kâr payları  kurumlar vergisinden istisna edilmiştir. Sözkonusu istisna, diğer fon ve yatırım ortaklıklarının katılma payları ve hisse senetlerinden elde edilen kâr payları için sözkonusu değildir.

1.2. Girişim Sermayesi Fonunun Kurum Kazancından İndirimi:

Girişim sermayesi yatırım ortaklıklarına sermaye olarak konulması yada girişim sermayesi yatırım fonlarının satın alınması amacıyla dönem kazancından ayrılan girişim sermayesi fonları vergiye tabi kurum kazancının hesabında indirim konusu yapılabilecektir. (Kurumlar Vergisi Kanunu10/g, Vergi Usul Kanunu Madde:25/A)

İlgili yılda ayrılacak  fon tutarının; beyan edilen gelirin % 10 unu ve toplam fon tutarının ise özsermayenin % 10 unu aşmaması gereklidir. (İndirime esas beyan edilen gelir=  ticari kar +  KKEG- geçmiş yıl zararları ile diğer tüm indirim ve istisnalar)

Fon, bilançonun pasifinde özel bir hesapta izlenecektir. Fon hesabına alınma işleminin, izleyen hesap döneminin başından itibaren kurumlar vergisi beyannamesinin verildiği tarihe kadar yapılması gerekmektedir. Fonun ayrıldığı yılın sonuna kadar Türkiye’de kurulmuş veya kurulacak olan ve Sermaye Piyasası Kurulunun düzenleme ve denetimine tabi girişim sermayesi yatırım ortaklıklarına veya fonlarına yatırım yapılması şarttır. Geçici vergi dönemlerinde fon ayırmak ve indirimden yararlanmak mümkün bulunmamaktadır.Yatırımın süresinde yapılmaması halinde indirime isabet eden vergi faiziyle birlikte ödenecektir.

 

 

Girişim sermayesi fonu olarak ayrılan tutarların; amacı dışında başka bir hesaba nakledilmesi, çekilmesi, dağıtılması, dar mükelleflerde merkeze aktarılması, işin terki, işletmenin tasfiyesi, devri ,bölünmesi, bu hisselerin yada fon katılma paylarının elden çıkarıldıktan sonra altı ay içinde aynı amaçla yeniden kullanılmaması halinde  dönem kazancıyla ilişkilendirilmeksizin  doğrudan vergiye tabi tutulacaktır.

2. Yabancı Yatırım Fonları:

Kurumlar Vergisi Kanunu’na eklenen 5/A Maddesi ile bu maddede sayılan şartlara haiz yabancı yatırım fonlarının portföy yöneticisi tam mükellef şirketler aracılığı ile bazı yatırım araçlarından elde ettikleri kazançları için kurumlar vergisi beyannamesi verilme zorunluluğu kaldırılmaktadır.

Portföy yöneticisi şirketin %20 yi geçmemek üzere yabancı fondaki pay sahipliğinden doğan kazancı da kurumlar vergisinden istisna edilmiştir.

Portföy yöneticiliği yapan şirketin yabancı fondaki payı hariç, bu fonların katılımcı ve kurucuları arasında tam mükellef gerçek kişi ve kurumlarının kazanç payı % 5 i geçerse, bunların tamamı Gelir İdaresi Başkanlığı’na bildirilecektir.

Bazı işlemler bu Maddedeki istisna kapsamı dışında tutulmuş olup, diğer taraftan bu Maddedeki istisna hükümleri, tevkifat yoluyla kaynakta yapılan vergilemeyi engellemeyecektir.

 

3.Yabancılara Yönelik Bazı Hizmetlerden Elde Edilen Kazançlara Kurumlar Vergisi Avantajı:

 

Türkiye’de yerleşmiş olmayan kişilerle, işyeri, kanuni ve iş merkezi yurt dışında bulunanlara Türkiye’de verilen ve münhasıran yurt dışında yararlanılan mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi ve veri saklama hizmeti alanlarında faaliyette bulunan hizmet işletmeleri ile ilgili bakanlığın izni ve denetimine tabi olarak eğitim ve sağlık alanında faaliyet gösteren ve Türkiye’de yerleşmiş olmayan kişilere hizmet veren işletmelerin münhasıran bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazancın %50’si,gelir ve kurumlar vergisine tabi kazançtan indirilecektir. (Kurumlar Vergisi Kanunu 10/ğ Maddesi)

 

Konuyla ilgili açıklamalar ve indirimden faydalanma şartları genel tebliğde belirtilmiştir.

 

4.Avans Kar Dağıtımı:

 

Kurumlar vergisi mükelleflerinin avans kar dağıtımına ilişkin olarak 1 Seri No’lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin 6 No’lu Tebliğle değişik “15.6.6.” bölümünde açıklamalar yapılmış bulunmaktadır.

Diğer taraftan, anılan genel tebliğden sonra bu defa Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nca yeni Türk Ticaret Kanunu’na istinaden 9 Ağustos 2012 tarihli Resmi Gazete’de “Kar Payı Avansı Dağıtımı Hakkında Tebliğ” yayımlanmıştır.

Gelir İdaresi Başkanlığı  Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın sözkonusu tebliğini de dikkate alarak 1 Seri No’lu  Tebliğde aşağıdaki değişikliği yapmıştır:

 



ESKİ HALİ


YENİ HALİ


Ancak, hesap dönemi itibarıyla zarar doğması veya safi kazancın avans olarak dağıtımı yapılan kârdan düşük çıkması halinde, transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı hükümleri

 uygulanacaktır.


Ancak, hesap dönemi itibarıyla zarar doğması veya safi kazancın avans olarak dağıtımı yapılan kârdan düşük çıkması halinde, ilgili mevzuatına göre geri çağrılan tutarlara transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı hükümleri uygulanacaktır

 

 

 

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın kar payı avansı hakkındaki tebliğindeki avans olarak dağıtımı yapılan karın geri çağrılması ile ilgili bölüm aynen aşağıya alınmıştır:

“a) İlgili hesap dönemi sonunda, yıl içinde dağıtılan kâr payı avansını karşılayacak tutarda net dönem kârı oluşmaması durumunda, net dönem kârını aşan kâr payı avanslarının varsa bir önceki yıla ait bilançoda yer alan serbest yedek akçelerden mahsup edileceği, serbest yedek akçe tutarının da dağıtılan kâr payı avanslarını karşılayamaması halinde fazla ödenmiş olan kâr payı avanslarının yönetim organının ihtarı üzerine ortaklar tarafından şirkete iade edileceği,

b) İlgili hesap dönemi sonunda zarar oluşması durumunda;

1) Varsa bir önceki yıla ait bilançoda yer alan genel kanuni yedek akçeler ile serbest yedek akçelerin öncelikle oluşan zararın mahsubunda kullanılacağı, bu akçelerin oluşan zararı karşılayamaması halinde dönem içinde dağıtılan kâr payı avanslarının tamamının yönetim organının ihtarı üzerine ortaklar tarafından şirkete iade edileceği,

2) Genel kanuni yedek akçeler ile serbest yedek akçelerin, oluşan dönem zararından mahsubu sonrasında bakiye serbest yedek akçe tutarının dağıtılan kâr payı avanslarından indirileceği, indirim işlemi sonucunda dönem içinde dağıtılan kâr payı avansı tutarının bakiye serbest yedek akçe tutarını aşması halinde ise aşan kısmının yönetim organının ihtarı üzerine ortaklar tarafından şirkete iade edileceği.”

5. Diğer Hususlar:

 

* Yeşilaya yapılan bağışlar ile ibadethane ve dini eğitim verilen tesis bağışlarının kurum kazancından indirimi imkanı sağlanmasıyla ilgili açıklamalar yapılmıştır.

* Şans oyunlarıyla ilgili satıcı ve aracılarla ilgili tevkifat hükümleri  hakkında açıklamalar yapılmıştır.

* Varlık kiralama şirketlerinin menkul kıymete bağlı irat ödemelerinin tevkifat kapsamında sayılmasına yönelik ibareler eklenmiştir.

 

7 Seri No’lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği aşağıda sunulmuştur.

 

 

Saygılarımızla,

 

EkBoyut
SİRKÜLER-01-14- 7 Seri No'lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği ile yapılan açıklamalar.docx 154.98 KB
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.