Sirküler

Bazı mallarla ilgili KDV oranları değiştirildi.

SİRKÜLER

12/02

02/12/2013

 

KONU:

* Bazı mallarla ilgili KDV oranları değiştirildi.

 

BAZI MALLARLA İLGİLİ KDV ORANLARI DEĞİŞTİRİLDİ:

1 Aralık 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2013/5595 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile bazı KDV ve ÖTVoranlarında değişiklikler yapılmıştır. KDV değişiklikleri bu sirkülerimizin konusunu oluşturmaktadır. (ÖTV değişiklikleri ayrı bir sirkülerde ele alınacaktır)

2013/5595 sayılı Karar sirkülerimizin son bölümünde mevcuttur.

Bakanlar Kurulu Kararı ile 2 Aralık 2013 tarihinden itibaren uygulanmak üzere KDV oranlarının belirlendiği listede yapılan değişiklikler aşağıdaki şekilde özetlenebilir:

Canlı kümes hayvanlarının (01.05 Pozisyonu) toptan teslimi % 1 e tabi olmaktan çıkarılarak % 8 lik mal teslimlerine alınmıştır. Buna göre, canlı kümes hayvanlarının hem toptan hem de perakende safhada teslimi %8 oranında KDV ye tabi tutulacaktır.

Halen % 1 oranında KDV ye tabi olan gazete ve dergilerin elektronik ortamda satışı da aynı orana tabi olacaktır. (Elektronik gazete ve dergi okuyucu, tablet vb. hariç tutulmuştur) (Poşetlenerek satılanlarda % 18 oranı uygulanmaktadır)

Kitap ve benzeri yayınlar halen % 8 oranında KDV ye tabi olup, elektronik kitap (e-kitap) ve benzeri yayınların elektronik ortamda satışı (elektronik kitap okuyucu, tablet ve benzerleri hariç) da aynı oranda  KDV ye tabi olacaktır. (Poşetlenerek satılanlarda % 18 oranı uygulanmaktadır)

KDV oranlarına ilişkin I sayılı Listenin 17. Sırasında; amortismana tabi iktisadi kıymet  niteliğindeki bazı makina ve cihazlar yer almakta olup, bunların (kullanılmış olanları  ile aksam, parça, aksesuar ve teferruatları hariç) finansal kiralama konusu olmak üzere  finansal kiralama şirketlerine teslimi ve bu malların bu şirketlerce KDV mükellefleri ile işlemleri KDV den istisna edildiği için KDV mükellefiyeti bulunmayan ancak kazançları bilanço esasına göre tespit edilen gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine kiralanması ve teslimi % 1 oranında KDV ye tabidir. 2013/5595 sayılı Karar ile bu sırada yer alan makina ve cihazlarla ilgili bazı değişiklikler yapılmış ve yeni makina ve cihazlar ilave edilmiştir.

 

 

Saygılarımızla,

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.