Sirküler

E.Fatura çıktısının irsaliye olarak kullanımı hakkında

 

 

 

SİRKÜLER

12/13

 

                                                          31/12/2013

 

 

KONU:

 

* E.Fatura çıktısının irsaliye olarak kullanımı hakkında.

 

E.FATURA ÇIKTISININ İRSALİYE OLARAK KULLANIMI HAKKINDA:

 

Gelir İdaresi Başkanlığı’nca hazırlanarak yayımlanmak üzere Resmi Gazete’ye gönderilen ve 30.12.2013 tarihli (Mükerrer) Resmi Gazete’de yayımlanan 433 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde e.arşiv ve e.fatura ile ilgili düzenlemeler mevcut olup, 30.12.2013 tarihli 12/10 sayılı sirkülerimizde sözkonusu genel tebliğe ve konuyla ilgili değerlendirmelerimize yer verilmişti.

 

Genel Tebliğin 14. ve 15. Maddelerinde geçen sevk irsaliyeleri ile ilgili düzenlemelerin sadece e.arşiv izni almış olan mükellefleri kapsadığı şeklinde anlaşılabilmektedir. Bu nedenle, e.fatura kapsamında olmakla birlikte sözkonusu e.arşiv iznine sahip olmayan mükelleflerin bu uygulamayı yapıp yapamayacakları konusunda şimdilik bu durumun netleşmesini beklemelerini öneririz.

 

“15. 397 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği İle Getirilen E.Fatura Uygulamasına Kayıtlı Mükellefler Arasındaki Satışlar

 

E-Fatura uygulamasına kayıtlı kullanıcılara düzenlenecek elektronik faturada, düzenleme tarihi yanında düzenleme zamanının da saat ve dakika olarak gösterilmesi halinde elektronik faturanın kâğıt çıktısı irsaliye yerine geçer. Söz konusu kâğıt çıktıya “İrsaliye yerine geçer.” ifadesinin yazılması ve kâğıt çıktının satıcı veya yetkilisi tarafından imzalanması zorunludur. Ancak bu imkândan yararlanabilmek için elektronik faturanın malın teslimi anında düzenlenmesi gereklidir.

 

Hizmet ifasına konu e-faturanın satış anında düzenlenmesi halinde, söz konusu faturanın kâğıt çıktısının talep eden müşteriye verilmesi zorunludur.”

 

“14. Ödeme Kaydedici Cihaz Üzerinden Yapılan Satışlar

 

Ödeme kaydedici cihazlar üzerinden gerçekleştirilen ve e-fatura veya elektronik arşiv faturası ile belgelendirilen satışlarda, 3100 sayılı Kanun ve 426 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında yapılan düzenlemelere uygun olarak ödeme kaydedici cihazlardan (yeni nesil dâhil) düzenlenecek bilgi fişi, satış anında düzenlenmek ve satıcı veya yetkilisi tarafından imzalanmak şartıyla irsaliye yerine geçecektir. ”

 

12/10 sayılı sirkülerimizdeki açıklamalarımız bu notumuz çerçevesinde dikkate alınmalıdır.

 

Saygılarımızla,

 

“Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.”

 

 

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.