Sirküler

E.Fatura ve E.Defter zorunluluğu getirilen mükellefler hakkında açıklamalar yapıldı.

KONU:

 

* E.Fatura ve E.Defter zorunluluğu getirilen mükellefler hakkında açıklamalar yapıldı.

 

 

E.FATURA VE E.DEFTER ZORUNLULUĞU GETİRİLEN MÜKELLEFLER HAKKINDA AÇIKLAMALAR YAPILDI:

 

14 Aralık 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 421 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile; bazı mükelleflere elektronik fatura kullanma (düzenleme ve alma) ve elektronik defter tutma zorunluluğu getirilmiştir. Bu defa; Gelir İdaresi Başkanlığı’nca (GİB) yayımlanan 8 Şubat 2013 tarihli Vergi Usul Kanunu Sirküleri/58 ile konuyla ilgili açıklamalar yapılmıştır.

 

Gerek genel tebliğ ve gerekse sirkülerdeki düzenleme ve açıklamaların önemli gördüğümüz bölümlerini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

 

1. Zorunlu Uygulama Kapsamına Giren Mükellefler:

 

A. Madeni Yağ Lisansına Sahip Olanlar İle Bunlardan Mal Alışı Yapanlar:

 

14 Aralık 2012 tarihi itibariyle 5015 sayılı Kanun kapsamında madeni yağ lisansına sahip olanlar elektronik fatura ve elektronik defter zorunluluğu kapsamındadır.GİB Sirküleri ekinde bu lisansa sahip olan mükelleflerin listesi yayımlanmıştır.

 

Bu listede yer alan mükelleflerden 2011 yılında mal alış yapanlardan 2011 yılı gelir tablosundaki brüt satış hasılatı 25.000.000 TL ve daha yüksek olanlar da e.fatura ve e.defter zorunluluğu kapsamına girmektedir. Alınan malın madeni yağ olması şart değildir. Bu listede yer alan mükelleflerden alınan malın türüne, fiyatına, miktarına ve özelliğine bakılmayacaktır.Mal alan mükellefin madeni yağ sektöründe yada başka bir sektörde faaliyette bulunması da zorunluluk karşısındaki durumunu etkilememektedir. Buna göre örneğin; bu listede bulunanlardan araç için 2011 yılında bir defalık benzin yada bir kutu temizlik malzemesi alınmış olması da (eğer 2011 brüt satış hasılat sınırı da aşılıyorsa) zorunluluk kapsamına girilmesi için yeterli olacaktır. Brüt satış hasılatı olarak sadece madeni yağ değil, mükellefin tüm faaliyeti sonucu oluşan ve gelir tablosunda yer alan brüt satış hasılatı esas alınacaktır.

 

Hizmet alınması kapsama girmek için sayılmamıştır.Mal alışı yapılması önemlidir.

 

 

B. Kolalı Gazoz, Tütün ve Mamulleri ile Alkollü İçki İmal, İnşa veya İthal Edenler İle Bunlardan Mal Alışı Yapanlar:

 

14 Aralık 2012 itibariyle Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na ekli (III) sayılı listedeki malları imal, inşa veya ithal edenler elektronik fatura ve elektronik defter zorunluluğu kapsamındadır.Bilindiği gibi, ÖTV Kanunu ekindeki (III) sayılı listede kolalı gazozlar, alkollü içkiler ve tütün mamulleri sayılmıştır.GİB Sirküleri ekinde bu mükelleflerin listesi yayımlanmıştır.

Bu listede yer alan mükelleflerden 2011 yılında mal alış yapanlardan 2011 yılı gelir tablosundaki brüt satış hasılatı 10.000.000 TL ve daha yüksek olanlar da e.fatura ve e.defter zorunluluğu kapsamına girmektedir. Alınan malın tütün, alkol, kolalı gazoz olması şart değildir.Bu listede yer alan mükelleflerden alınan malın türüne,fiyatına,miktarına veya herhangi bir özelliğine bakılmayacaktır.Mal alan mükellefin tütün, alkol, kolalı gazozlar sektörlerinde veya başka sektörlerde faaliyet göstermesi zorunluluk karşısındaki durumlarını etkilememektedir.Buna göre örneğin; bu listede bulunan bir marketten bir paket mendil yada bir kilo peynir alınması da (eğer  2011 brüt satış hasılat sınırı da aşılıyorsa) zorunluluk kapsamına girilmesi için yeterli olacaktır. Brüt satış hasılatı olarak sadece tütün, alkol, kolalı gazoz değil, mükellefin tüm faaliyeti sonucu oluşan ve gelir tablosunda yer alan brüt satış hasılatı esas alınacaktır.

Hizmet alınması kapsama girmek için sayılmamıştır.Mal alışı yapılması önemlidir.

 

NOT: Yukarıdaki “A” ve “B” bendindeki mal alanlar kapsamında olup, hadlerin altında kalanlardan e.fatura ve e.deftere tabi olmak isteyenler de bu uygulamaya dahil olabilecektir.

 

2. Zorunlu Uygulamaya Geçiş Süreci:

 

Elektronik fatura uygulamasına 2013 takvim yılı (1 Eylül 2013 tarihi itibariyle Gelir İdaresi Başkanlığı'na başvurulması gerekmektedir) içerisinde geçilmesi zorunludur.Elektronik Fatura uygulamasına kayıtlı olan mükelleflerin birbirlerinden aldıkları mallar ve sağladıkları hizmetler için 1 Eylül 2013 tarihinden itibaren elektronik fatura göndermeleri ve almaları zorunludur.

Elektronik defter uygulamasına ise 2014 takvim yılı (Elektronik defter yazılımlarını kendi geliştiren mükelleflerin 1 Eylül 2014 tarihi itibariyle elektronik defter test süreçlerini başarı ile tamamlamış olmaları gerekmektedir) içerisinde geçilmesi zorunludur.

3. Diğer Hususlar:

* Elektronik ortamda düzenlenmesi zorunlu olan faturalar kağıt ortamında düzenlenirse hiç düzenlenmemiş, defterler elektronik ortamda tutulmamışsa hiç tutulmamış sayılacaktır.

Elektronik fatura; sisteme kayıtlı olan mükellefler arasındaki mal ve hizmet alışverişlerinde (zorunlu  olarak) kullanılacaktır.Bu işlemlerde kağıt fatura düzenlenmesi sözkonusu değildir.Buna karşılık, elektronik fatura uygulamasına kayıtlı mükellefler sisteme kayıtlı olmayanlara genel hükümler çerçevesinde kağıt fatura düzenlemeye devam edeceklerdir.Bu nedenle, fatura düzenlenmeden yada alınmadan önce sisteme kayıtlı mükellef olup olmadığına bakılması gereklidir

* Elektronik fatura uygulamasına dahil olan mükellefler Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sitesinde liste halinde yayımlanacaktır.

* E.Fatura ve E. Defter hakkında detaylı bilgiler Gelir İdaresi Başkanlığı’nın www.edefter.gov.tr ve www.efatura.gov.tr internet adreslerinde mevcuttur.

Saygılarımızla,

 

   
Ek Boyut
SİRKÜLER-02-04-E.Fatura ve E.Defter zorunluluğu getirilen mükellefler hakkında açıklamalar yapıldı.docx 145.9 KB
4760_OTV_III.pdf 262.65 KB
5015_P P K_Madeni_Yag.pdf 150.36 KB
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.