Sirküler

Fatura ve amortisman sınırı ile VUK’ndaki diğer bazı tutar ve hadler arttırıldı.

Yıl: 
2013

SİRKÜLER

01/06

02/01/2013

 

 

KONU:

 

*  Fatura ve amortisman sınırı ile VUK’ndaki diğer bazı tutar ve hadler arttırıldı.

 

FATURA VE AMORTİSMAN SINIRI İLE VUK’NDAKİ DİĞER BAZI TUTAR VE HADLER ARTTIRILDI:

 

Vergi Usul Kanunu’nda yeralan defter tutma, fatura düzenleme, amortisman ayırma, usulsüzlük cezaları gibi bazı düzenlemelere ilişkin  maktu hadler ile asgari ve azami tutarları belirtilmiş olan parayla ödenecek ceza miktarları, 1 Ocak 2013 tarihinden geçerli olmak üzere 2012 yılı için ilan edilen yeniden değerleme oranında (% 7,80) arttırılmıştır.

 

31 Aralık 2012 tarihli (4.Mükerrer) Resmi Gazete’de yayımlanan 422 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde 2013 yılında  uygulanacak yeni hadler ve tutarlar açıklanmış olup, bazılarına aşağıda yer verilmiştir:

 

Fatura Düzenlemeye İlişkin Had (800 TL):

 

Vergi Usul Kanununun 232. Maddesinde yer alan ve 770 TL olan fatura düzenleme sınırı 1 Ocak 2013 tarihinden geçerli olmak üzere 800 TL na yükseltilmiştir. Mükellefler, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren 800 TL ve altında yaptıkları satışlar karşılığında, perakende satış fişi veya ödeme kaydedici cihaz fişi verebilecekler, bu tutarı aşan satışları için ise fatura düzenleyeceklerdir. Birinci ve ikinci sınıf tüccarlara, serbest meslek erbabına, kazançları basit usulde tespit edilen tüccarlara, defter tutmak mecburiyetinde bulunan çiftçilere, vergiden muaf esnafa yapılan satışlar için ise yukarıdaki sınıra bakılmaksızın fatura düzenlenme zorunluluğu bulunduğu unutulmamalıdır.

 

Amortisman Ayırmaya İlişkin Had (800 TL):

 

Vergi Usul Kanununun 313. Maddesinde yer alan ve doğrudan gider yazılabilecek alet, edevat, mefruşat ve demirbaşlara ilişkin 770 TL olan tutar 1 Ocak 2013 tarihinden geçerli olmak üzere 800 TL  na yükseltilmiştir. 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren işletmede kullanılmak amacıyla alınan ve bedeli 800 TL’nın altında kalan alet, edevat, mefruşat ve demirbaşlar doğrudan gider olarak dikkate alınabilecektir. İktisadi veya teknik bakımdan bütünlük arz edenlerde bu tutar topluca dikkate alınacak ve aşması halinde tamamı aktifleştirilecektir. 800 TL’nın üzerindeki alet, edevat, mefruşat ve demirbaş alışlarının aktifleştirileceği tabiidir.

 

422 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği aşağıda sunulmuştur.

 

Saygılarımızla,

 

 

EkBoyut
SİRKÜLER-01-06-Fatura ve amortisman sınırı ile VUK'ndaki diğer bazı tutar ve hadler arttırıldı.docx 151.08 KB
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.