Sirküler

Kamu kurumlarının anonim ve limited şirketlere tebligatının elektronik ortamda yapılması zorunluluğu getirildi.

Yıl: 
2013

SİRKÜLER

01/21

28/01/2013

 

 

KONU:

 

* Kamu kurumlarının anonim ve limited şirketlere tebligatının elektronik ortamda yapılması zorunluluğu getirildi.

 

 

KAMU KURUMLARININ ANONİM VE LİMİTED ŞİRKETLERE TEBLİGATININ ELEKTRONİK ORTAMDA YAPILMASI ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ:

 

Kaza mercileri, 5018 sayılı Kanununa ekli (I) sayılı cetvelde yer alan genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, (II) sayılı cetvelde yer alan özel bütçeli idareler, (III) sayılı cetvelde yer alan düzenleyici ve denetleyici kurumlar, (IV) sayılı cetvelde yer alan sosyal güvenlik kurumları ile il özel idareleri, belediyeler, köy hükmî şahsiyetleri, barolar ve noterler tarafından yapılacak tüm tebligatlar 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine tabidir.

 

Kanunun 7.Maddesine göre;

 

“Tebligata elverişli bir elektronik adres vererek bu adrese tebligat yapılmasını isteyen kişiye, elektronik yolla tebligat yapılabilir.

 

Anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlere elektronik yolla tebligat yapılması zorunludur.

 

Birinci ve ikinci hükümlerine göre elektronik yolla tebligatın zorunlu bir sebeple yapılamaması hâlinde bu Kanunda belirtilen diğer usullerle tebligat yapılır.

 

Elektronik yolla tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır.”

 

Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usûl ve esaslar yönetmelikle belirlenir.”

 

Sözkonusu  hükümler  19 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe  girmiştir.

 

Konuyla ilgili yönetmelik ise 19 Ocak 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmış olup sirkülerimizin son bölümünde yeralmaktadır.

Bu düzenlemeler uyarınca; anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlere, elektronik yolla tebligat yapılması zorunlu tutulmuştur. Gerçek kişiler ve diğer tüzel kişiler elektronik tebligattan isteğe bağlı olarak yararlanır. Kendilerine yalnızca elektronik yolla tebligat yapılması zorunlu olan muhatapların, tebligat çıkarmaya yetkili merciler nezdindeki işlemlerinde elektronik tebligat adreslerini bildirmeleri zorunludur. Elektronik tebligat hizmetinden yararlanacak muhatap, elektronik tebligata elverişli kayıtlı elektronik posta adresi edinir.

 

Bu düzenleme uyarınca; anonim şirketlere ve limited şirketlere vergi daireleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, belediyeler gibi kamu kurumlarınca  internet üzerinden tebligat yapılacaktır.

Muhatap elektronik tebligat hesabına, güvenli elektronik imzasını kullanarak veya hizmet sağlayıcı tarafından verilen parola ve şifre ile birlikte telefonuna kısa mesajla gelen tek kullanımlık şifre vasıtasıyla erişebilecektir.

Kayıtlı elektronik posta (KEP) hesabı alınması için PTT nin aşağıdaki web adresinde gerekli bilgi ve yönlendirme mevcuttur:

http://www.ptt.gov.tr/?wapp=postalServices_tr&id=FEFD1CF8-9CFD-4D82-967E-FBA40C84257B&upId=8EF0EF89-7E40-477D-B51F-314FF779D94A&open=1&im=7

Kendisine zorunlu olarak elektronik yolla tebligat yapılması gereken ancak elektronik tebligat adresi edinmeyen muhatapların MERSİS’te kayıtlı olan tebligat adreslerine, elektronik tebligat adresi edinmeleri için başvuruda bulunmaları konusunda MERSİS’ten sorumlu kurum tarafından bildirim yapılacaktır.

 

Saygılarımızla,


 

 

EkBoyut
SİRKÜLER-01-21- Kamu kurumlarının anonim ve limited şirketlere tebligatının elektronik ortamda yapılması zorunluluğu getirildi.docx 148.99 KB
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.