Sirküler

Sermaye şirketlerinin açacakları internet sitelerine dair yönetmelikte değişiklik yapıldı

 

 

 

SİRKÜLER

09/05

24/09/2013

 

KONU:

* Sermaye şirketlerinin açacakları internet sitelerine dair yönetmelikte değişiklik yapıldı.

 

SERMAYE ŞİRKETLERİNİN AÇACAKLARI İNTERNET SİTELERİNE DAİR YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILDI:

6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu’na göre bağımsız denetime tabi şirketler, kurulduktan sonra 3 ay içinde bir internet sitesi oluşturarak bu sitede Kanun ile öngörülen bazı ilanları yapmak zorundadır. (Madde:1524) Bu yükümlülüklere uyulmaması kararların iptal edilme nedeni sayılmıştır. Ayrıca, bu zorunluluğa uymayan şirketin yönetim kurulu üyeleri hakkında da adli para cezası uygulanacaktır. Konuyla ilgili diğer hususlar da yine aynı maddede belirtilmiştir. Sözkonusu Madde 1 Temmuz 2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Öte yandan aynı Kanunun aşağıdaki Geçici 8. Maddesi ile mevcut şirketlerde bu süre fiilen 1 Ekim 2013 tarihine kadar uzamış olmaktadır.

“1524 üncü maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce kurulan denetime tabi sermaye şirketlerinden internet sitesine sahip olanlar söz konusu maddenin yürürlüğünden itibaren üç ay içinde internet sitelerinin belli bir bölümünü 1524 üncü maddedeki içeriklerin yayımlanmasına özgülemek, internet sitesi olmayanlar ise aynı süre içinde internet sitesi açmak ve bu sitenin belli bir bölümünü anılan maddedeki içeriklerin yayımlanmasına özgülemek zorundadır.”

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nca hazırlanan Sermaye Şirketlerinin Açacakları İnternet Sitelerine Dair Yönetmelik 31 Mayıs 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Bu defa, 21 Eylül 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklik yönetmeliği ile sözkonusu yönetmelikte bazı değişiklikler yapılmıştır.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın konuyla ilgili açıklaması aşağıdaki şekildedir:

Sermaye Şirketlerinin Açacakları İnternet Sitelerine Dair Yönetmelikte

Değişiklik Yapıldı

1/7/2012 tarihinde yürürlüğe giren 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile ticaret hayatına ilişkin yenilikler getirilmiş ve köklü dönüşümler öngörülmüştür. Bunlardan biri de, Kanun uyarınca bağımsız denetime tabi sermaye şirketlerinin internet sitesi açma yükümlülüğüne ilişkindir.

 

Bu kapsamda, Kanunun 397 nci maddesi uyarınca Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen denetime tabi sermaye şirketleri tarafından açılacak internet sitelerinde ilan edilecek ve erişime açık tutulacak asgari içeriğe, denetime tabi sermaye şirketleri ile Merkezi Veri Tabanı Hizmet Sağlayıcıların yapacakları işlemlere ve bu işlemlerden kaynaklanan yükümlülüklere ilişkin usul ve esaslar Bakanlığımız tarafından 31/5/2013 tarihli ve 28663 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Sermaye Şirketlerinin Açacakları İnternet Sitelerine Dair Yönetmelik” ile düzenlenmiş ve anılan Yönetmelik 1/7/2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Mezkur Yönetmeliğin yürürlüğe girmesini müteakip, internet sitesi yükümlülüğüne ilişkin uygulamadan kaynaklı bir takım ihtiyaçlar ortaya çıkmış ve bu nedenle anılan Yönetmelikte değişiklik yapılmıştır. Söz konusu değişiklikler ile, şirketlerin internet sitesi yükümlülüklerini yerine getirmeleri kolaylaştırılmış, ayrıca uygulamada oluşan tereddütler giderilmiştir.

 

Sermaye Şirketlerinin Açacakları İnternet Sitelerine Dair Yönetmelikte yapılan değişiklikleri genel olarak şu şekilde belirtmek mümkündür:

 

a) Şirketler topluluğuna dahil olan şirketlerin internet sitesi yükümlülüklerini yerine getirmeleri hususunda ortaya çıkan tereddütler giderilmiştir. Bu çerçevede, şirketler topluluğuna dahil olup da doğrudan bağımsız denetim kapsamında olmayan sermaye şirketlerinin internet sitesi açma yükümlülüğünün bulunmadığı vurgulanmış, bunun yanında, şirketler topluluğuna dahil olan şirketlerin internet sitesine ilişkin yükümlülüklerinin MTHS (Merkezi Veri Tabanı Hizmet Sağlayıcı) yetkisine sahip olmasa bile topluluk içinde yer alan şirketlerden biri tarafından da yerine getirilebilmesine imkan sağlanmıştır.

 

b) Sahip oldukları internet sitesi üzerinde öngörülen içeriği sağlayan şirketlerin, ilgili bilgilere erişim için internet sitesi içinde “http://firmaalanadi/bilgitoplumuhizmetleri” adresinden ya da doğrudan MTHS'ye yönlenmeyi sağlayabilmesi yönünde düzenleme yapılmıştır.

 

c) Teknik hususlar ve güvenlik kriterlerinin şirketler bakımından yerine getirilmesi kolaylaştırılmıştır. Bu kapsamda, şirketler ve MTHS’lerin, işleyiş ve güvenlik kriterlerine ilişkin olarak Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Kamu Sertifikasyon Merkezinin internet sitesinde (http://www.kamusm.gov.tr) yayımlanan İnternet Sitesi Yükümlülüğüne Tabi Şirketlerin veya MTHS’lerin Alacakları Teknik Raporda Yer Alması Gereken Teknik Kriterler Rehberi’ndeki şartları sağlaması öngörülmüştür.

 

d) Şirketler ve MTHS’lerin, internet sitelerinin özgülenmiş kısımlarının Kanunun 1524 üncü maddesi ve Yönetmelik hükümlerine uygunluğunu sadece Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumuna tespit ettirebilmesi ve söz konusu kurum tarafından düzenlenen teknik raporu Bakanlığımıza vermeleri yönünde düzenleme yapılmıştır. Bunun yanında, internet sitesi yükümlülüğünü kendisi yerine getiren şirketlerin, internet sitelerini açtıkları veya var olan internet sitelerini bu amaca özgüledikleri tarihten itibaren bir yıl içinde teknik raporla internet sitelerinin uygunluğunu tespit ettirme yükümlülüğünü yerine getirebilmeleri hükme bağlanmıştır. Buna göre, internet sitesi yükümlülüğü kapsamında olan şirketlerin internet sitesi açma ve özgüleme yükümlülüklerini yerine getirmelerinin son tarihi olan 1 Ekim 2013 tarihinde internet sitesini açmış ve bilgilerini özgülemiş bir şirketin, yukarıda ifade edilen teknik raporu 1 Ekim 2014 tarihine kadar Bakanlığımıza vermesi gerekmektedir.

 

e) Teknik raporun yenilenmesine ilişkin sürelerin uzatılmasına yönelik düzenleme yapılmıştır.  Buna göre, düzenlendiği tarih dikkate alınarak teknik rapor, MTHS’lerce üç yılda, internet sitesi yükümlülüğünü kendisi yerine getiren şirketlerce ise beş yılda bir yenilenecek ve Bakanlığımıza verilecektir.

 

f) Bu yönetmelik değişikliği yürürlüğe girmeden önce, MTHS hizmeti vermek amacıyla teknik rapor almak için TÜBİTAK’a başvuranların taleplerinin, değişiklik öncesi hükümlere göre sonuçlandırılması öngörülmüştür. Bunun yanında, teknik rapor alan MTHS’ler, yönetmelik değişikliği ile belirlenen kriterlerin sağlandığını gösterir ek raporu, teknik raporun alındığı tarihi takip eden bir yıl içinde almak ve Bakanlığa vermekle yükümlü kılınmıştır.

Kamuoyuna duyurulur. ”

 

21 Eylül 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklik yönetmeliği aşağıda sunulmuştur.

 

 

Saygılarımızla,

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.”

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.