Sirküler

Ticaret Sicili Yönetmeliği yayımlandı.

Yıl: 
2013

SİRKÜLER

01/23

28/01/2013

 

 

KONU:

 

* Ticaret Sicili Yönetmeliği yayımlandı.

 

 

TİCARET SİCİLİ YÖNETMELİĞİ YAYIMLANDI:

 

27 Ocak 2013 tarihli Resmi Gazete’de 2012/4093  sayılı  Bakanlar Kurulu Kararı ekinde  Ticaret  Sicili Yönetmeliği  yayımlanmıştır.  6102  sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu’na dayanılarak  hazırlanan  sözkonusu  yönetmelik sirkülerimiz ekindedir.

 

Yönetmeliğin 12. ve 13. Maddelerine  göre sicil işlemleri MERSİS üzerinden yapılacak ve kayıtları  da yine bu ortamda tutulacaktır. (MERSİS -  Merkezi Sicil Kayıt Sistemi;  sicil işlemlerinin yürütüldüğü,  kayıt, tescil, ilan işlemlerinin yapıldığı ve depolandığı  elektronik ortamdaki ortak veri tabanını içeren resmi bilgi sistemidir) Sicile tescil edilen işletmelere, ticaret şirketlerine ve şubelerine MERSİS numarası verilecektir. MERSİS numarası  o işletmeye , şirkete ve şubeye özgü değiştirilemez numaradır.  Yönetmelikteki geçici madde uyarınca  henüz MERSİS’i kullanmayan müdürlüklerde  kayıtlar  eski ticaret sicili tüzüğüne göre tutulmaya devam olunacak ve MERSİS  numarası yerine ticaret sicil numarası tescil ve ilan ettirilecektir.

 

MERSİS’te teknik aksaklık nedeniyle elektronik ortamda kayıt yapılamazsa sicil işlemleri yazılı ortamda yürütülecektir. Ticaret şirketleri ve diğer tacirler sicil işlemlerini elektronik ortamda güvenli elektronik imza ile yapılabilecektir.  Ticaret sicili yönetmeliğinin noter onayı şartı aradığı belgelerin güvenli elektronik imza ile  imzalanması  halinde  ayrıca noter şartı aranmayacaktır. Konuyla ilgili diğer hususlar 13. Maddede  yeralmaktadır.

 

Yönetmeliğin 15. Maddesine göre herkes sicil kayıtlarına elektronik ortamda yada sicil müdürlüğünde ulaşabilme hakkına sahiptir.

 

Sicile tecil için başvuru yapacaklar 22. Maddede, başvuru içerik ve şekli 23. Maddede yeralmaktadır. Başvuru yazılı şekilde yada elektronik ortamda yapılacaktır.  Tescil talep edenlerden ayrıca taahhütname alınacaktır. (Madde:24)  Sicile yapılan tescil, ilan edildiği günü takip eden iş gününden itibaren üçüncü kişiler nezdinde hüküm ifade edecektir.  (Tescilden itibaren sonuç doğuran özel düzenlemeler hariç) (Madde:30) Tescil süresi 33. Maddede 15 gün olarak (Müdürlüğün yetki çevresi dışında  oturanlarda 1 ay) belirtilmiştir.

 

Ticaret  unvanı ve işletme adıyla ilgili hususlar yönetmeliğin  42. ile 46.Maddeleri arasında,  ticari temsilcinin ve acentenin sözleşme yapma yetkisinin tesciline ilişkin  hükümler  47. ve 48. Maddelerde  yeralmıştır.

 

 

Ticari işletmelerin tesciline ilişkin  hükümler yönetmeliğin 3. Kısmındaki Maddelerde yer almaktadır.  Bunlardan;

 

69. ile 89. Maddeler arasındaki Maddeler anonim şirketlerle ilgili tescil işlemlerini ,

 

90. ile 104. Maddeler arasındaki Maddeler  limited şirketler ile ilgili tescil işlemlerini,

 

105. ile 107. Maddeler arasındaki Maddeler şirketler topluluğu ile  ilgili tescil işlemlerini ,

(şirketler topluluğu  ile ilgili bildirimler  özellik arz etmekte olup,  bu kapsamdaki  şirketleri ve yöneticilerini ilgilendirmektedir)  Bu kapsamdaki bildirimlerde süre 10 gün olarak öngörülmüştür. Şirketler  topluluğu ile ilgili hükümler  yeni Türk Ticaret Kanunu’nun 195. ile 209. Maddeleri arasında yeralmaktadır.

 

108. Madde ise anonim ve limited şirketler ile şirketler topluluğundaki denetçi seçimi ve tescilini (seçilen denetçinin tescili zorunludur),

 

düzenlemektedir.

 

Şube  tanımı,  unvanı ve tescil zorunluluğu ile ilgili hükümler  118. ile 125. Maddeler arasında yeralmıştır.  Şube tanımı  şu şekildedir: 

 

“Bir  ticari işletmeye bağlı olup ister merkezinin bulunduğu sicil çevresi içerisinde isterse başka bir sicil çevresi içerisinde olsun,  bağımsız sermayesi veya muhasebesi bulunup bulunmadığına bakılmaksızın kendi başına sınai veya ticari faaliyetin yürütüldüğü yerler ve satış mağazaları şubedir.”

 

Şirketlerin ve ticari işletmelerin birleşme, bölünme ve tür değiştirme  işlemleri  yönetmeliğin 126.  Maddesi ile   135. Maddeleri arasında yer almıştır.

 

 

Saygılarımızla,

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.