Sirküler

Vergiyle ilgili bazı oran ve tutarlarda değişiklik yapıldı. (Konut teslimlerindeki KDV oranı, mevduat faizlerinde tevkifat oranı, damga vergisi ve harçların oran ve tutarları, emlak vergisine esas değerler, yurtdışı kredilerinde KKDF kesintisi oranları,

Yıl: 
2013

SİRKÜLER

01/01

02/01/2013

 

 

 

KONU:

 

* Vergiyle ilgili bazı oran ve tutarlarda değişiklik  yapıldı.

(Konut teslimlerindeki KDV oranı, mevduat faizlerinde tevkifat oranı, damga vergisi ve harçların oran ve tutarları, emlak vergisine esas değerler, yurtdışı kredilerinde KKDF kesintisi oranları, tütün ve mamullerindeki ÖTV oran ve tutarları, tütün fonu tutarı)

 

 

VERGİYLE İLGİLİ BAZI ORAN VE TUTARLARDA DEĞİŞİKLİK  YAPILDI:

 

1 Ocak 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2012/4116 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yapılan değişiklikler aşağıdaki şekilde özetlenebilir:

 

1.Konut Teslimlerinde KDV Oranı Değişikliği:

Bilindiği gibi, net alanı 150 m2 ye kadar olan konutların teslimi % 1 oranında KDV ye tabi iken 15 Haziran 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 6322  sayılı Kanunla Bakanlar Kuruluna, inşaatın yapıldığı arsanın veya konutun vergi değeri ve bulunduğu yeri esas alarak konut teslimleri için farklı KDV oranı belirleme yetkisi verilmiştir. (Belediyeler, il özel idareleri, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ve bunların % 51 veya daha fazla hissesine ya da yönetiminde oy hakkına sahip oldukları işletmeler tarafından konut yapılmak üzere projelendirilmiş arsaların -sosyal tesisler için ayrılan bölümler dahil- net alanı 150 m2’nin altındaki konutlara isabet eden kısmı da aynı kapsamdadır)

Bakanlar Kurulu, Kanunun kendisine verdiği yetkiyi kullanarak 2012/4116 sayılı Karar ile bu kapsamdaki konut teslimlerinin KDV oranlarında değişiklik yapmıştır. Buna göre net alanı 150 m2 ye kadar olan konutların tesliminde uygulanacak KDV oranları aşağıdaki şekilde olacaktır:

 



5216 sayılı Kanun kapsamındaki büyükşehirlerdeki

Lüks veya 1. sınıf  inşaatlardan yapı ruhsatının alındığı tarihte  bina arsasının emlak vergisine esas arsa m2 değerinin  1.000 TL ve  üzerinde olması halinde


KDV Oranı % 18


5216 sayılı Kanun kapsamındaki büyükşehirlerdeki

Lüks veya 1. sınıf  inşaatlardan yapı ruhsatının alındığı tarihte  bina arsasının emlak vergisine esas arsa m2 değerinin 500 TL -999 TL arasında olması halinde


KDV Oranı % 8


Yukarıdakilere girmeyen net alanı 150 m2 nin altındaki konut teslimlerinde


KDV Oranı % 1

 

 

Ruhsatın sonradan değiştirilip inşaat sınıfının lüks veya 1. Sınıf olarak değiştirilmesi halinde de yukarıdaki sınıflandırma dikkate alınarak uygulanacak KDV oranı tespit edilecektir.

 

Net alanı 150 m2 ve üstünde olan konutlarda ise sınıfına ve arsasının emlak vergisi değerine bakılmaksızın % 18 KDV oranı uygulanmasına devam olunacaktır.

 

Karar düzenlemeleri sadece 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamındaki büyükşehirlerde yapılan konutları kapsadığından, bu sınırlar dışındaki konut teslimlerinde eskiden olduğu gibi (net alanı 150 m2 nin altında olmak kaydıyla) inşaatın sınıfına ve arsasının emlak vergisi değerine bakılmaksızın % 1 KDV oranı uygulanmasına devam olunacaktır.

 

Diğer taraftan, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamındaki büyükşehirlerde olsa bile 6306 sayılı Kanun kapsamındaki rezerv yapı alanı ve riskli alan olarak belirlenen yerler ile riskli yapıların bulunduğu yerlerde yapılan konutlar bu karar kapsamına girmemektedir.

 

2012/4116 sayılı Kararın yeni KDV oranları ile ilgili hükümleri; yapı ruhsatı 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren alınan konut inşaat projeleri ile kamu kurum ve kuruluşları ve bunların iştirakleri tarafından ihalesi bu tarihten itibaren yapılacak konut inşaat projelerine ilişkin konut teslimleri için uygulanmak üzere 1 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

2.Mevduat Faiz Tevkifat Oranları İle İlgili Değişiklikler:

 

Gelir Vergisi Kanunu’nun Geçici 67.Maddesinin 4. Fıkrası uyarınca; (bankalar arası mevduat ile aracı kurumların borsa para piyasasında değerlendirdikleri kendilerine ait paralarına yürütülen faizler hariç olmak üzere) mevduat faizlerinden, faizsiz sistem kar payları ve repo faizlerinden % 15 oranında tevkifat yapılmaktadır.

 

Kararın 3. Maddesi ile repo gelirlerinde tevkifat oranı değiştirilmemiş ancak mevduat faizleri ile faizsiz sistem kar paylarından yapılacak tevkifat oranları şu şekilde değiştirilmiştir:

 



Döviz hesaplarında


Tevkifat Oranı


Vadesiz ve altı aya kadar (6 ay dahil) vadeli olanlarda


% 18


1 Yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli olanlarda


%15


1 Yıldan uzun vadeli olanlarda


% 13


TL Hesaplarda


 


Vadesiz ve altı aya kadar (6 ay dahil) vadeli olanlarda


% 15


1 Yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli olanlarda


%12


1 Yıldan uzun vadeli olanlarda


% 10

 

Repo gelirlerinden ise eskiden olduğu gibi % 15 oranında tevkifat yapılmasına devam olunacaktır.

 

Yeni oranlar; 2 Ocak 2013 itibaren ödenecek faizler ile sözkonusu tarihten itibaren açılan yada vadesi yenilenen hesaplara ödenecek faizler için uygulanacaktır.

 

3. Damga Vergisi Oran ve Tutar Değişiklikleri:

 

Damga Vergisi Kanunu eki tabloda yer alan damga vergisine esas kağıtlar için  2012 yılında uygulanan vergi oranları ile yeniden değerleme oranı dahil olmak üzere maktu vergi tutarları % 15 oranında arttırılmıştır. Konuyla ilgili açıklamalar Maliye Bakanlığı’nca yayımlanan 56 Seri No’lu Damga Vergisi Genel Tebliğinde yapılmış olup, ayrı bir sirkülerimizle duyurulacaktır.

 

 

 

 

 

 

4. Harç Oran ve Tutar Değişiklikleri:

 

Harçlar Kanunu ekindeki tarifelerde yer alan ve 2012 yılında uygulanan harç oranları ile yeniden değerleme oranı dahil olmak üzere maktu harçlar ( maktu ve nispi harçların asgari ve azami tutarlarını belirleyen hadler dahil) % 15 oranında arttırılmıştır.

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.