Sirküler

Yeni Türk Ticaret Kanunu kapsamında bağımsız denetime tabi olacak şirketler belirlendi.

Yıl: 
2013
 
SİRKÜLER
01/19
23.01.2013
 
 
KONU:
 
* Yeni Türk Ticaret Kanunu kapsamında bağımsız denetime tabi olacak şirketler belirlendi.
 
 
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU KAPSAMINDA BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLER BELİRLENDİ:
 
6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu’nun (TTK) 397. Maddesi uyarınca;
Bakanlar Kurulu’nca belirlenecek anonim şirketlerin ve şirketler topluluğunun finansal tabloları denetçi tarafından, Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGMDSK) tarafından yayımlanan uluslararası denetim standartlarıyla uyumlu Türkiye Denetim Standartlarına göre denetlenecektir. Yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporu içinde yer alan finansal bilgilerin, denetlenen finansal tablolar ile tutarlı olup olmadığı ve gerçeği yansıtıp yansıtmadığı da denetim kapsamı içindedir. Denetime tabi olanlar, hazırlanmış olan finansal tablolarının denetimden geçip geçmediğini, denetimden geçmiş ise denetçi görüşünü ilgili finansal tablonun başlığında açıkça belirtmek zorundadır. Bu hüküm, yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporu için de uygulanır. Denetime tabi olduğu hâlde, denetlettirilmemiş finansal tablolar ile yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporu, düzenlenmemiş hükmündedir.
 
Denetimin konu ve kapsamı 398. Maddede, denetçi ve denetimle ilgili diğer hususlar ise izleyen maddelerde belirtilmiştir. Sözkonusu denetimin eski TTK denetiminden çok farklı olduğu açıktır. Denetçi, şirketin olağan genel kurulunda seçilecektir. 2013 yılı için denetçi seçimi hesap dönemi takvim yılı olan şirketler için Mart ayı sonuna kadar yapılacak olağan genel kurulda gerçekleştirilecektir. Şirketler topluluğunun denetçisi ise ana şirketin genel kurulunca seçilecektir.
 
Denetçi, bağımsız denetim yapmak üzere, 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununa göre ruhsat almış yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir unvanını taşıyan ve Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca yetkilendirilen kişiler ve/veya ortakları bu kişilerden oluşan sermaye şirketi olabilir. Bu konuda; KGMDSK tarafından 26 Aralık 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Bağımsız Denetim Yönetmeliği dikkate alınacaktır.
  
Bakanlar Kurulu; 6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu ve 660 sayılı Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname çerçevesinde bağımsız denetime tabi olacak şirketleri 23 Ocak 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2012/4213 sayılı Kararı ile belirlemiştir. Sözkonusu Karar sirkülerimizin ekinde yer almaktadır. Karar, 2013 yılı başından geçerli olmak üzere yürürlüğe girmiştir.
 
Karara göre 2013 yılından itibaren bağımsız denetime tabi olacak şirketleri aşağıdaki şekilde olacaktır:
                        
1. Karar ekindeki (I) sayılı listede yer alan şirketler ( Örneğin; sermaye piyasası araçları borsada işlem gören anonim şirketler, bankalar, sigorta şirketleri, ulusal karasal, uydu ve kablolu televizyon sahibi medya hizmeti sağlayıcı şirketler)
 
2. Tek başına yada bağlı ortaklıkları ve iştirakleriyle birlikte aşağıdaki 3 ölçütten en az 2 sini sağlayan şirketler:
 
Aktif toplamı 150.000.000 TL ve üstü,
Yıllık net satış hâsılatı 200.000.000 TL ve üstü,
Çalışan sayısı 500 ve üstü
 
3. Karar ekindeki (II) sayılı listede yer alan şirketler (tek başına veya bağlı ortaklıkları ve iştirakleriyle birlikte listede belirtilen sınırlamalar dikkate alınarak)
(Örneğin; yurt çapında günlük gazete yayımlayan şirketlerden, EPDK düzenlemelerine tabi olan şirketlerden aktif toplamı, yıllık net satış hasılatı ve çalışan sayısı toplamı olarak ilgili bölümde gösterilen sınırların en az 2 sini aşanlar)
 
(I) sayılı listede yer alanlar hariç olmak üzere 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanuna tabi kuruluşlar ile (II) sayılı listenin 7. Sırasındakiler hariç olmak üzere sermayesinin en az % 50 si ve fazlası Devlete, il özel idarelerine ve Kanunla kurulmuş vakıflara ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına ait olanlar bu Karar kapsamı dışında tutulmuştur.
 
Kararda denetime tabi olmak açısında getirilen aktif toplamı, yıllık net satış hasılatı ve çalışan sayısı sınırlarının şirketçe;
 
* 3 ölçütten en az 2 sinin art arda 2 hesap döneminde aşılması durumunda takip eden hesap döneminden itibaren sözkonusu şirket bağımsız denetime tabi olacaktır.
 
* Bağımsız denetime tabi olan şirkette 3 ölçütten en az 2 sinin art arda 2 hesap döneminde altında kalınması ya da 1 hesap döneminde sözkonusu ölçütlerden en az 2 sinin sınırlarının    % 20 ve daha fazla altında kalması halinde takip eden hesap döneminden itibaren şirket bağımsız denetim kapsamından çıkacaktır.
 
* Sınırların aşılıp aşılmadığının tespitinde; şirketin aktif toplamı ve yıllık net satış hasılatı bakımından cari mevzuata göre düzenlenen son 2 yıldaki finansal tablolar (bilançolar ve gelir tabloları), çalışan sayısı bakımından ise son 2 yıldaki ortalama çalışan sayısı dikkate alınacaktır.
  
* Bağlı ortaklıkları olan şirketlerde ise sınırların aşılıp aşılmadığının tespitinde; varsa grup içi işlemler yok edilerek bu şirketlere ait finansal tablo kalemleri toplanarak toplam tutara bakılacak, çalışan sayısı bakımından ise ana ortaklıkta ve bağlı ortaklıkta son 2 yıldaki ortalama çalışan sayılarının toplamına bakılacaktır.
 
İştirakleri olanlarda, sözkonusu ölçütler iştirakteki hisseler yüzdesi oranında dikkate alınmalıdır.
 
NOT: KGMDSK’nun 17 Kasım 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Kurul Kararında; 660 sayılı KHK’da belirtilen kamu yararını ilgilendiren kuruluşların, 6102 sayılı Kanunun 397 nci maddesi çerçevesinde Bakanlar Kurulu kararıyla bağımsız denetime tabi olacakların ve aynı Kanunun 1534 üncü maddesinin ikinci fıkrasında sayılan şirketlerin münferit ve konsolide finansal tablolarının hazırlanmasında Türkiye Muhasebe Standartlarını uygulayacağı belirtilmiştir. ( 1534.Maddede; Sermaye Piyasası Kanununa göre, ihraç ettikleri sermaye piyasası araçları borsada veya teşkilatlanmış diğer bir piyasada işlem gören şirketler, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve konsolidasyon kapsamına alınan diğer işletmeler, Bankacılık Kanununun 3 üncü maddesinde tanımlanan bankalar ile bağlı ortaklıkları, sigorta ve reasürans şirketleri, bireysel emeklilik şirketleri sayılmıştır)
 
 
Saygılarımızla.
 
EkBoyut
Bakanlar K.K.pdf 295.49 KB
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.