Sirküler

Yevmiye defteri ve yönetim kurulu karar defterinin kapanış onayı süreleri değiştirildi 6455 sayılı kanunla çeşitli kanunlarda değişiklikler yapıldı.

KONU:
 
* Yevmiye defteri ve yönetim kurulu karar defterinin kapanış onayı süreleri değiştirildi.
* Bağımsız denetim kapsamı dışında kalan anonim şirketlere denetim zorunluluğu getirildi.
* 6455 sayılı Kanunla çeşitli Kanunlarda bazı değişiklikler yapıldı.
 
 
YEVMİYE DEFTERİ VE YÖNETİM KURULU KARAR DEFTERİNİN KAPANIŞ ONAYI SÜRELERİ DEĞİŞİKLİĞİ:
 
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 64. Maddesinin 3.Fıkrasına göre yevmiye defteri ve yönetim kurulu karar defteri kapanış onayına tabidir.
 
Sözkonusu hükümde 11 Nisan 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 6455 sayılı Kanunla (78.Madde) değişiklik yapılmıştır. Eski ve yeni hükümler karşılaştırmalı olarak aşağıda gösterilmiştir:
 

 

Eski Hali
Yeni Hüküm
Yevmiye defteri ile yönetim kurulu karar defterinin kapanış onayı, izleyen faaliyet döneminin üçüncü ayının sonuna kadar notere yaptırılır.
Yevmiye defterinin kapanış onayı, izleyen faaliyet döneminin altıncı ayının sonuna kadar, yönetim kurulu karar defterinin kapanış onayı ise izleyen faaliyet döneminin birinci ayının sonuna kadar notere yaptırılır.

 

 
Yevmiye defterinin kapanış onayı ile ilgili değişiklik 1 Ocak 2013 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girerken, yönetim kurulu karar defterinin kapanış onayı ile ilgili değişiklik ise 11 Nisan 2013 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girmiştir.
 
BAĞIMSIZ DENETİM KAPSAMI DIŞINDA KALAN ANONİM ŞİRKETLERE DENETİM ZORUNLULUĞU GETİRİLMESİ:
 
Bilindiği üzere, yeni Türk Ticaret Kanunu’nun verdiği yetkiye dayanılarak Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenen şirketler bağımsız denetim yaptırma zorunluluğu kapsamına girerken, bunun dışında kalan şirketlerin denetim dışı kalması gibi bir durum ortaya çıkmıştı.
 
6455 sayılı Kanunla bu durumu düzelten bir fıkra Türk Ticaret Kanunu’nun 397. Maddesine eklenmiştir. (6455 sayılı Kanunun 80.Maddesi) Buna göre; Bakanlar Kurulu’nca belirlenen bağımsız denetim kriterleri kapsamına girdiği için bağımsız denetime tabi olanlar dışında kalan anonim şirketler ile 4572 sayılı Kanun kapsamındaki kooperatifler ve bunların bağımsız denetime tabi olmayan üst kuruluşları Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nca hazırlanan ve Bakanlar Kurulunca çıkarılacak olan yönetmelik çerçevesinde denetlenecektir. Sözkonusu yönetmelikte; denetime ilişkin usul ve esaslar ile bu fıkra uyarınca denetim yapacak denetçilerin niteliklerine, uyacakları etik ilkelere, görev ve yetkilerine, seçilmelerine, görevden alınmalarına veya ayrılmalarına; denetimin ve denetim raporlarının içeriğine ve raporun genel kurula sunulmasına ilişkin hususlar yeralacaktır. Türk Ticaret Kanunu’ndaki denetçi sorumluluğu hükümleri bu kapsamda denetim yapacak denetçilere de uygulanacaktır. Bu denetimi yaptırmayanların finansal tabloları ve yönetim kurulu yıllık faaliyet raporu düzenlenmemiş sayılacaktır.
 
Limited şirketler ise bu düzenlemenin dışında tutulmuş olup, bağımsız denetime tabi olanlar dışındaki limited şirketlerde bu tür bir denetim sözkonusu olmayacaktır. (6455 sayılı Kanunun 82. Maddesi)
 
Uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirleyecek olan yönetmeliğin en kısa sürede yayımlanması ihtiyacı bulunmaktadır.
 
6455 SAYILI KANUNLA YAPILAN DİĞER BAZI DEĞİŞİKLİKLER:
 
11 Nisan 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Kanun sirkülerimizin son bölümünde   sunulmuş olup, bu Kanunla çeşitli Kanunlarla yapılan değişikliklerden bazıları özet olarak aşağıda belirtilmiştir:
 
* Ticari işlerle ilgili kefaletlerde eş rızasının aranma zorunluluğu kaldırıldı. (6455 sayılı Kanun’un 77. Maddesi ile Borçlar Kanunu’nun 584.Maddesine eklenen fıkra)
 
* Sahte fatura düzenleyenlerle ilgili bazı tedbirler ve yaptırımlar içeren hükümler Vergi Usul Kanunu’na Mükerrer 153. Madde olarak eklenmiştir. (6455 sayılı Kanun’un 1. Maddesi)
 
* Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun müteselsil sorumluluk ve ceza uygulaması ile ilgili 13. Maddesinde değişiklik ve ilaveler yapılmıştır. (6455 sayılı Kanun’un 33. Maddesi)
 
* Yurtdışına çıkış harcına ilişkin 5597 sayılı Kanun’un 1. Maddesine bazı değişiklikler yapılmıştır. (6455 sayılı Kanun’un 52. Maddesi)
 
Saygılarımızla.
 
 
Ek Boyut
SİRKÜLER-04-04-Yevmiye defteri ve yönetim kurulu karar defterinin kapanış onayı süreleri değiştirildi 6455 sayılı kanunla çeşitli kanunlarda değişiklikl (2).docx 214.63 KB
 
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.