Sirküler

Yurtdışındaki bazı varlıklarla ve yurtdışında elde edilen bazı kazançlarla ilgili vergi avantajları sağlayan Kanun hakkında genel tebliğ yayımlandı.

SİRKÜLER

01/06

11/06/2013

 

 

 

KONU:

* Yurtdışındaki bazı varlıklarla ve yurtdışında elde edilen bazı kazançlarla ilgili vergi avantajları sağlayan Kanun hakkında genel tebliğ yayımlandı.

YURTDIŞINDAKİ BAZI VARLIKLARLA VE YURTDIŞINDA ELDE EDİLEN BAZI KAZANÇLARLA İLGİLİ VERGİ AVANTAJLARI SAĞLAYAN KANUN HAKKINDA GENEL TEBLİĞ YAYIMLANDI:

29 Mayıs 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 6486 sayılı Kanunla Gelir Vergisi Kanunu’na eklenen geçici 85. madde ile kısaca aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır :

A. Yurtdışındaki varlıkların belli sürede vergi dairesine beyan edilerek veya banka yada aracı kurumlara bildirilerek (taşınmazlar haricindekilerin) Türkiye’ye getirilmesi ve Maddede sayılan diğer şartların da sağlanması halinde üzerinden % 2 vergi ödenmektedir. Bu şekilde beyan edilen yada bildirilen kıymetler üzerinden hiçbir surette vergi incelemesi ve tarhiyatı yapılmayacağı gibi, diğer nedenlerle yapılan ( 29 Mayıstan sonra başlayan 2013 öncesi dönemlere yönelik) incelemelerde ise gelir, kurumlar ve KDV açısından bulunan matrah farklarından beyan edilen tutarlar mahsup edilecektir.

B. Yurtdışındaki kurumlardan (Kanunda belirtilen süre aralığında) elde edilen; iştirak kazançları, iştirak hissesi satış kazançları, işyeri ve daimi temsilci aracılığı ile elde edilen ticari kazançlar, tasfiye kazançları yine Kanunda belirtilen sürede Türkiye’ye transfer edilirse gelir veya kurumlar vergisinden istisna edilecektir.

11 Haziran 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Yurt Dışındaki Bazı Varlıkların Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Genel Tebliğ (Seri No: 1) de Gelir Vergisi Kanununun geçici 85 inci maddesinde yer alan düzenlemeye yönelik usul ve esaslara yer verilmiştir.

Genel Tebliğ aşağıda sunulmuş olup, tebliğ ekleri ise sirkülerimiz ekindedir.

Saygılarımızla,

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.