Sirküler

Yurtdışındaki bazı varlıklarla ve yurtdışında elde edilen bazı kazançlarla ilgili vergi avantajları sağlayan Kanun yayımlandı.

SİRKÜLER

05/08

29/05/2013

 

KONU:

 

* Yurtdışındaki bazı varlıklarla ve yurtdışında elde edilen bazı kazançlarla ilgili vergi avantajları sağlayan Kanun yayımlandı.

 

YURTDIŞINDAKİ BAZI VARLIKLARLA VE YURTDIŞINDA ELDE EDİLEN BAZI KAZANÇLARLA İLGİLİ VERGİ AVANTAJLARI SAĞLAYAN KANUN YAYIMLANDI:

 

29 Mayıs 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 6486 sayılı Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 13. Maddesi ile Gelir Vergisi Kanunu’na Geçici 85. Madde eklenmiştir.

 

Sözkonusu Maddede; kamuoyunda Varlık Barışı Yasası olarak bilinen 2008 yılında yayımlanmış olan 5811 sayılı Kanun ile benzerlik taşıyan hükümlere yer verilmiştir. Ancak yeni Kanun Maddesinde eskisinden farklı olarak sadece yurtdışındaki kıymetlerin beyanına imkan sağlanmış, yurtiçindeki varlıklarla ilgili bir düzenlemeye yer verilmemiştir.

 

Geçici 85.Madde 29 Mayıs 2013 tarihinde yürürlüğe girmiş olup sirkülerimizin son bölümünde yer almaktadır. Kanunun uygulanmasına yönelik Maliye Bakanlığı genel tebliğinin de kısa süre içinde yayımlanmasını bekliyoruz. Yapılan düzenlemeleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

 

1. Yurtdışındaki Varlıkların Bildirimi:

 

Gerçek ve tüzel kişiler 15 Nisan 2013 tarihi itibariyle sahip oldukları yurt dışında bulunan;

para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile varlığı kanaat verici belgeyle ispatlanan taşınmazlarını,

 

31 Temmuz 2013 tarihine kadar TL cinsinde rayiç bedelle Bankalar Kanunu’na ve SPK’ na göre faaliyette bulunan banka ve aracı kurumlara bildirebilir yada vergi dairesine beyan edebilirler.

 

Vergi dairesine beyan yapılmışsa, beyan değeri üzerinden % 2 vergi beyanda bulunan mükellefçe ödenecektir. Banka ve aracı kuruma bildirim yapılmışsa % 2 vergi bu kurumlarca sorumlu sıfatıyla beyan edilerek ödenecektir.

 

Kanun ile sağlanan vergi avantajlarından faydalanılabilmesi için;

 

* Bildirim veya beyanın yapıldığı tarihi takip eden ayın sonuna kadar para, döviz, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının Türkiye’ye getirilmesi veya Türkiye’deki banka ve aracı kurumlarda açılacak hesaplara transfer edilmesi şarttır.

 

* Bildirime veya beyana konu edilen kıymetlerin (taşınmazlar dahil) 15 Nisan 2013 tarihi itibariyle yurt dışında bulunduğu kanaat verici vesika ile belgelenemiyorsa Kanunun sağladığı vergi avantajlarından yararlanmak yine mümkün olmayacaktır.

Kanaat verici belge aşağıdaki şekilde tanımlanmıştır:

Devlet tarafından veya Devlet güvencesinde tutulan kayıt ve sicilleri; banka, banker, aracı kurumlar ve benzeri mali kurumlar ile posta idaresi, noter gibi kurum ve kuruluşların kayıt ve belgelerini, Vergi Usul Kanunun İkinci Kitabının Üçüncü Kısmında yer alan belgeler ve muadili belgeler ile bilgi değişiminde bulunulan yabancı ülkelerde yetkili makamlardan alınarak mahallindeki Türk elçilik ya da konsoloslukları, yoksa ilgili ülkenin Türk menfaatini koruyan aynı nitelikteki temsilcileri tarafından tasdik olunan belgeler.

 

Mükellef bilanço esasına göre defter tutuyorsa, beyan tarihini takip eden ayın sonuna kadar beyan ettiği kıymetleri defterlerine kaydedecek ve pasifte özel bir fonda takip edecektir. Fon sadece sermayeye eklenebilmekte olup, tasfiye halinde vergilendirilmeyecektir. Serbest meslek kazanç defteri ve işletme defteri tutanlar da defterlerinde beyan ettikleri kıymetleri göstereceklerdir.

 

Sağlanan avantajlar: iki avantaj sözkonusudur. Bir kere beyan edilen veya bildirilen varlıklar nedeniyle hiçbir surette vergi incelemesi ve tarhiyatı yapılmayacaktır. Örneğin; yurtdışındaki taşınmaz için Veraset ve İntikal Vergisi, para için (faiz geliri olduğu iddiasıyla) Gelir Vergisi tarhiyatı yapılamayacaktır. Diğer avantaj ise; beyan edilen tutar kadar (diğer nedenlerle  yapılan) vergi incelemelerinde bir nevi sigorta teminatı vazifesi görmesidir.

 

29 Mayıs 2013 tarihinden sonra başlayan ve 2013 öncesi dönemlere ilişkin olan vergi incelemelerinde gelir, kurumlar ve KDV yönünden matrah farkı bulunması halinde bu Kanun kapsamında beyan edilen tutarlar ( %2 lik vergilerin zamanında ödenmesi şartıyla) matrah farkından mahsup edilecek, kalan kısım için tarhiyat yapılabilecektir.

 

Diğer hususlar:

Beyan edilen kıymetler üzerinden ödenen verginin gider kaydı ve diğer vergilerden mahsubu mümkün değildir.

Beyan edilen kıymetlerle ilgili olarak amortisman ayrılmayacaktır. Bu kıymetlerin daha sonra satışında zarar doğması halinde bu zararın gelir ve kurumlar vergisi açısından gider ve indirim olarak kabul edilmesi mümkün bulunmamaktadır.

Kanun Maddesi sadece vergi avantajı sağlamakta olup, diğer Kanunlar açısından bir koruma getirmemektedir.(Örneğin; Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun, Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun)

 

2. Yurt Dışında Elde Edilen Bazı Kazançlarla İlgili İstisnalar:

Tam mükellef gerçek kişi ve kurumlar aşağıda sayılan kazançlarını (31 Ekim 2013 tarihine kadar elde edilenler de dahil olmak üzere) 29 Mayıs 2013 tarihinden itibaren 31 Aralık 2013 tarihine kadar Türkiye’ye transfer ederlerse bu kazançlar gelir veya kurumlar vergisinden istisna tutulacaktır:

 

a) Kanuni ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayan kurumlara ilişkin iştirak hisselerinin satışından doğan kazançlar,

b) Kanuni ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayan kurumlardan elde ettikleri iştirak kazançlar,

c) Yurt dışında bulunan iş yeri ve daimi temsilcileri aracılığıyla elde ettikleri ticari kazançlar,

Ayrıca; tam mükellef gerçek kişiler ile kurumların, kanuni ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayan kurumların tasfiyesinden doğan kazançları, 31 Aralık 2013 tarihine kadar Türkiye’ye transfer edilmiş olması kaydıyla gelir ve kurumlar vergisinden istisna edilmiştir.

 

Saygılarımızla,

 

EK-1

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.