Sirküler

2014/6881 sayılı Kararname kapsamında aerosol üretiminde kullanılacak L.P.G. yi üreten dağıtıcılara verilecek raporu düzenlemeye yetkili akredite laboratuvar duyuruldu.

 

SİRKÜLER

11/06

 

 

                  25/11/2014

 

KONU:

* 2014/6881 sayılı Kararname kapsamında aerosol üretiminde kullanılacak L.P.G. yi üreten dağıtıcılara verilecek raporu düzenlemeye yetkili akredite laboratuvar duyuruldu.

2014/6881 SAYILI KARARNAME KAPSAMINDA AEROSOL ÜRETİMİNDE KULLANILACAK L.P.G. Yİ ÜRETEN DAĞITICILARA VERİLECEK RAPORU DÜZENLEMEYE YETKİLİ AKREDİTE LABORATUVAR DUYURULDU:

2014/6881 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile; mevcut tarifeye göre Özel Tüketim Vergisi ödenerek teslim edilen LPG nin, imalatçılar tarafından tarafından aerosol üretiminde kullanılmış olduğunun tespiti halinde, ÖTV nin sıfır olarak uygulanacağına yönelik düzenleme yapılmıştır.

26 Ekim 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 36 Seri No’lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliğinde; yukarıda belirtilen karar kapsamında indirimli vergi uygulamasından kaynaklanan fazla ödenmiş verginin aerosol üreticilerine iade edilmesine ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sitesinde yayımlanan 19 Kasım 2014 tarihli Özel Tüketim Vergisi Sirküleri/22 de ise; 2014/6881 sayılı Kararname kapsamında aerosol üretiminde kullanılacak L.P.G. yi üreten dağıtıcılara verilecek raporu düzenlemeye yetkili akredite laboratuvar olarak "Orta Doğu Teknik Üniversitesi Petrol Araştırma Merkezi Ankara Laboratuvarı" açıklanmıştır.

 

 

Saygılarımızla,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2014/6881 sayılı Kararname Kapsamında Aerosol Üretiminde Kullanılacak L.P.G. yi Üreten Dağıtıcılara Verilecek Raporu Düzenlemeye Yetkili Akredite Laboratuvarlar

 

Tarih          19/11/2014

Sayı            ÖTV-1/2014-3

Kapsam   

 

T.C.

MALİYE BAKANLIĞI

Gelir İdaresi Başkanlığı

 ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ SİRKÜLERİ/22

 Konusu: 2014/6881 sayılı Kararname Kapsamında Aerosol Üretiminde Kullanılacak L.P.G. yi Üreten Dağıtıcılara Verilecek Raporu Düzenlemeye Yetkili Akredite Laboratuvarlar

Tarihi: 19/11/2014

Sayısı: ÖTV-1/2014-3

İlgili Olduğu Madde: ÖTV Kanunu Madde 12

30/9/2014 tarihli ve 2014/6881 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Kararın 1 inci maddesinde 4760 sayılı Özel  Tüketim Vergisi Kanununa ekli (I) sayılı listenin (A) cetvelindeki vergi tutarı uygulanarak teslim edilen 2711.19.00.00.11 G.T.İ.P. numaralı "Sıvılaştırılmış Petrol Gazı (L.P.G.) Diğerleri" isimli malın vergi tutarının, bu malın imalatçılar tarafından aerosol üretiminde kullanılmış olduğunun tespiti halinde, sıfır olarak uygulanacağına yönelik düzenleme yapılmıştır.

Söz konusu Kararnamede düzenlenen indirimli vergi uygulamasından kaynaklanan vergi farklılaştırmasının aerosol üreticilerine iade yöntemi ile uygulanması, Özel Tüketim Vergisi Kanununun 12 nci maddesinin (4) numaralı fıkrasında Maliye Bakanlığına verilen yetkiye istinaden uygun görülmüş olup bu düzenlemenin uygulama usul ve esasları 36 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinde açıklanmıştır.

Bu çerçevede Kararname kapsamındaki aerosol üreticilerine, aerosol üretiminde kullanılmaya uygun standardize edilmiş L.P.G. satışı yapmak isteyen dağıtıcılara Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından düzenlenen ve bir örneği Tebliğ ekinde yer alan "Dağıtım İzin Belgesi" verilecektir.

Bununla birlikte bahse konu Tebliğin 3 üncü bölümünde yer alan açıklamalar uyarınca, "Dağıtım İzin Belgesi" talep eden dağıtıcıların söz konusu belgeyi alabilmeleri için diğer şartların yanında bu Tebliğde tanımlanan L.P.G. üretecek kapasitede tesisinin bulunduğuna ve bu tesisten elde edilen numunenin aerosol üretiminde kullanılmaya uygun standardize edilmiş L.P.G. olduğuna dair Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edilmiş ve Gelir İdaresi Başkanlığınca ilan edilecek genel ve özel bütçeli idarelere ait laboratuvarlardan alınan raporu ilgili Vergi Dairesi Başkanlığı/Defterdarlığa vermiş olmaları gerekmektedir.

Buna göre "Orta Doğu Teknik Üniversitesi Petrol Araştırma Merkezi Ankara Laboratuvarı" söz konusu raporu vermeye yetkili laboratuvar olarak belirlenmiştir.

Duyurulur.

 

Adnan ERTÜRK

Gelir İdaresi Başkanı

 

 

 

 

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.