Sirküler

5510 sayılı Kanundaki idari para cezaları ile ilgili bir hüküm Anayasa Mahkemesi Kararı ile iptal edildi.

SİRKÜLER

05/02

                       15/05/2014

 

 

KONU:

* 5510 sayılı Kanundaki idari para cezaları ile ilgili bir hüküm Anayasa Mahkemesi Kararı ile iptal edildi.

 

5510 SAYILI KANUNDAKİ İDARİ PARA CEZALARI İLE İLGİLİ BİR HÜKÜM ANAYASA MAHKEMESİ KARARI İLE İPTAL EDİLDİ:

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 102. Maddesine göre;

anılan Kanun kapsamında kesilen idari para cezalarının, Kuruma itiraz edilmeden veya yargı yoluna başvurulmadan önce tebliğ tarihinden itibaren onbeş gün içinde peşin ödenmesi halinde, dörtte üçü tahsil edilmektedir.Peşin ödeme idari para cezasına karşı yargı yoluna başvurma hakkını etkilememektedir.Ancak,  Kurumca veya mahkemece Kurum lehine karar verilmesi halinde, daha önce tahsil edilmemiş olan dörttebirlik ceza tutarı, 89.Maddenin ikinci fıkrası hükmü de (gecikme zammı/ gecikme cezası ile birlikte) dikkate alınarak tahsil edilmektedir.

Anayasa Mahkemesi’nin 9 Mayıs 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Esas No:2013/40, Karar No: 2013/139 sayılı Kararı ile sözkonusu Maddenin 5. Fıkrasının üçüncü cümlesi iptal edilmiştir.

İptal edilen cümle aşağıdaki şekildedir:

“Ancak, Kurumca veya mahkemece Kurum lehine karar verilmesi halinde, daha önce tahsil edilmemiş olan dörttebirlik ceza tutarı, 89. Maddenin ikinci fıkrası hükmü de dikkate alınarak tahsil edilir.”

 

Saygılarımızla,

 

 

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.