Sirküler

Bağımsız Denetime Tabi Olacak Şirketlerin Kapsamı Genişledi.

SİRKÜLER

03/05

 

14/03/2014

 

 

KONU:

 

* Bağımsız denetime tabi olacak şirketlerin kapsamı genişledi.

 

BAĞIMSIZ DENETİME TABİ OLACAK ŞİRKETLERİN KAPSAMI GENİŞLEDİ:

Türk Ticaret Kanunu ve 660 sayılı Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname çerçevesinde kapsamında bağımsız denetime tabi olacak şirketleri belirleyen 2012/4213 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı 23 Ocak 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Bu defa 14 Mart 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2014/5973 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile bağımsız denetime tabi olacak şirketlerin ölçütleri yeniden belirlenmiştir. Yapılan değişiklikle bağımsız denetime tabi olacak şirketlerin kapsamı genişletilmiş bulunmaktadır.

 

Şirketlerin denetime tabi olup olmadığının belirlenmesinde tek başına veya bağlı ortaklıkları ve iştirakleriyle birlikte aktif toplamına, yıllık net satış hasılatına ve çalışan sayısına ilişkin genel ölçütler aşağıdaki gibi yeniden belirlenmiştir:

 

Aktif toplamı                 : 75 milyon TL ve üzeri.  (Eski karar:150 milyon TL ve üzeri)

 

Yıllık net satış hasılatı  : 150 milyon TL ve üzeri. (Eski karar:200 milyon TL ve üzeri)

 

Çalışan sayısı               : 250 çalışan ve üzeri. (Eski karar:500 çalışan ve üzeri)

 

Bakanlar Kurulu Kararına göre şirketlerin denetime tabi olması için yukarıda belirtilen üç ölçütten ikisini üst üste iki hesap dönemi sağlaması gerekmektedir. Birbirini takip eden hesap dönemlerinde sağlanan iki ölçütün aynı ölçütler olması şart değildir. Buna göre 2012 ve 2013 yıllarındaki mali tablo verilerine göre şirketlerin bağımsız denetime tabi olup olmadıklarını tekrardan gözden geçirmeleri ve kapsama giriyorlarsa 2014 yılında yapacakları  genel kurullarında bağımsız denetçi  seçmeleri gerekmektedir. Denetime tabi olduğu hâlde, denetlettirilmemiş finansal tablolar ile yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporu, düzenlenmemiş hükmünde olduğu bilinmelidir.

 

Denetime tabi olunup olunmadığının belirlenmesinde, şirketler ile bu şirketlerin bağlı ortaklıkları ve iştiraklerinin aktif toplamı ve yıllık net satış hasılatı hesaplanırken vergi mevzuatı çerçevesinde kamu idarelerine sunulmak üzere hazırlanan son iki hesap dönemine ilişkin bilanço ve gelir tablosu dikkate alınmaktadır. Denetim kapsamına girildikten sonra ise aktif toplamının ve yıllık net satış hasılatının hesabında 6102 sayılı Kanun ve TMS’ye göre hazırlanan finansal tablolar dikkate alınır. Yurtdışında bulunan bağlı ortaklık ve iştiraklerinin, varsa denetimden geçmiş uluslararası muhasebe standartlarına uygun finansal tabloları, olmaması halinde tabi oldukları mevzuat uyarınca hazırladıkları finansal tabloları dikkate alınmaktadır.

 

Ayrıca yayımlanan 2014/5973 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 2012/4213 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının (II) sayılı listenin 6’ncı sırasında belirtilen şirketlerde de ölçütler değiştirilmiştir;

 

Gayri faal olan veya faaliyetleri geçici olarak durdurulan veya iptal edilmiş olan (gerekli ana sözleşme değişiklikleri ve benzeri prosedür işlemleri henüz gerçekleştirilmemiş olanlar dahil) iştirak ve şirketler hariç olmak üzere, TMSF iştirakleri ile mülga 4389 sayılı Bankalar Kanunu ve 5411 sayılı Bankacılık Kanunu kapsamında Fon tarafından denetimi ve yönetimi devralınan şirketlerden aşağıdaki ölçütlerden en az ikisini sağlayanlar.

 

 

Aktif toplamı                    : 75 milyon TL ve üzeri.  (Eski karar:150 milyon TL ve üzeri)

 

Yıllık net satış hasılatı       : 150 milyon TL ve üzeri. (Eski karar:200 milyon TL ve üzeri)

 

Çalışan sayısı                   : 250 çalışan ve üzeri. (Eski karar:500 çalışan ve üzeri)

 

Bunun dışında Kararın (I) sayılı listesinin birinci sırasına (i) bendi ile “Nitelikli yatırımcılara satılmak üzere pay hariç sermaye piyasası aracı ihraç eden anonim şirketler” eklenmiştir.

 

2014/5973 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı aşağıda sunulmuştur.

 

 

Saygılarımızla,

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.