Sirküler

Bazı kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili Kanun tasarısı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundan geçti.

SİRKÜLER

07/06

 

                                    21/07/2014

 

KONU:

* Bazı kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili Kanun tasarısı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundan geçti.

 

BAZI KAMU ALACAKLARININ YENİDEN YAPILANDIRILMASIYLA İLGİLİ KANUN TASARISI TBMM PLAN  VE BÜTÇE KOMİSYONUNDAN GEÇTİ:

Kesinleşmiş vergi ve buna bağlı ceza, faiz vb. ile vergi aslına bağlı olmayan cezaların, 5510 sayılı Genel Sağlık ve Sosyal Sigortalar Kanunu’ndan kaynaklanan alacakların ve diğer bazı  kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması,  bilançolarda görülmekle birlikte fiilen olmayan kasa mevcutları ile ödünç para vb. nedenlerle ortaya çıkan ortak alacaklarının düzeltilmesi  ve diğer bazı düzenlemeleri içeren Kanun tasarısı  Türkiye  Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonundan geçerek  genel kurulun  gündemine gelmiştir.

31.12.2013 bilançosunda görülmekle birlikte fiilen olmayan kasa mevcutları ile ortaklardan alacakların kapatılmasına yönelik kanunun aşağıda yeralan 76.madde metnindeki düzeltme hükmü dikkat çekicidir.

Kamuoyunda torba yasa olarak da adlandırılan sözkonusu yasada yukarıdakiler dışında diğer bazı kanunlarda da düzenlemeler ve değişiklikler yapılması öngörülmekte olup, bunların içinde vergi kanunlarındaki bazı maddeler de mevcuttur.

Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen metin sirkülerimiz ekindeki dosyanın 606.  -  651.  Sahifeleri arasında  yer almaktadır.

Madde:23  ile  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca süresiz çalışma izni verilenlere ilişkin ikamet tezkerelerinden harç alınmaması öngörülmektedir.

Madde:26  ile  bazı kıymetli taşlardaki  KDV istisnasının sınırlandırılması öngörülmektedir.

Madde:43  ila  Madde: 66  arasındaki Maddelerde 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile ilgili düzenleme ve değişiklikler yeralmaktadır. 

Madde:75  te  ödenmemiş vergi ve diğer bazı amme alacaklarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili düzenlemeler mevcuttur.

Madde:76 da  kayıtlarda yer aldığı halde gerçekte bulunmayan ortak alacakları ve kasa mevcutlarının düzeltilmesiyle ilgili hükme yer verilmektedir.

Madde:78 de  3568 sayılı kanun kapsamındaki  meslek mensuplarının ve odaların aidat ve birlik payı borçlarının yeniden yapılandırılmasına yer verilmektedir.

Madde:80 de 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu  kapsamındaki  borçların  yeniden yapılandırılması hükmü mevcuttur.

Madde:81 de 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu kapsamındaki  borçların  yeniden yapılandırılması hükmü mevcuttur.

Madde:82 de araç muayenelerini süresinde yaptırmayanların borçlarının yeniden yapılandırılması ele alınmıştır.

Madde:83 de Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tahsil dairelerince tahsil edilmesi gereken ödemesi gecikmiş alacakların yeniden yapılandırılması ele alınmıştır.

Madde:84  5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamındaki  ödeme süresi geçmiş alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkindir.

Madde:95  ile  Gelir Vergisi Kanunu ve Kurumlar Vergisi Kanununda değişiklik yapılarak

Başbakanlıkça veya Bakanlar Kurulunca başlatılan yardım kampanyalarına makbuz karşılığı

yapılan ayni ve nakdi bağışların tamamının gelirden yada kurum kazancından indirimine imkan sağlanması amaçlanmaktadır.

 

Tasarının kanunlaşma süreci içinde değişikliklere uğraması ihtimal dahilindedir.

MADDE 76- (1) Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede bulunmayan kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklar hakkında aşağıdaki hükümler uygulanır:

a) Bilanço esasına göre defter tutan kurumlar vergisi mükellefleri, 31/12/2013 tarihi itibarıyla düzenledikleri bilançolarında görülmekle birlikte işletmelerinde bulunmayan kasa mevcutları ve işletmenin esas faaliyet konusu dışındaki işlemleri dolayısıyla (ödünç verme ve benzer nedenlerle ortaya çıkan) ortaklarından alacaklı bulunduğu tutarlar ile ortaklara borçlu bulunduğu tutarlar arasındaki net alacak tutarlarını bu Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen üçüncü ayın sonuna kadar vergi dairelerine beyan etmek suretiyle kayıtlarını düzeltebilirler.

b) (a) bendi kapsamında beyan edilen tutarlar üzerinden % 3 oranında hesaplanan vergi,beyanname verme suresi içinde ödenir.

c) Bu fıkra kapsamında ödenen vergiler, gelir veya kurumlar vergisinden mahsup edilmez; beyan edilen tutarlar ve ödenen vergiler, kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak kabul edilmez.

Bu fıkra uyarınca beyan edilen tutarlar nedeniyle ilave bir tarhiyat yapılmaz. Bu fıkra kapsamında beyanda bulunan kurumlar vergisi mükelleflerinin bu beyanları nedeniyle 2014 yılı geçici vergi beyannamelerinde düzeltme gerektiği takdirde, düzeltme işlemleri bu fıkrada öngörülen beyanname verme süresi içinde yapılır ve düzeltme işlemleri nedeniyle herhangi bir ceza veya faiz aranmaz.

(2) Maliye Bakanlığı, bu maddenin uygulanması ile ilgili olarak yılı içerisinde ödenmesi gereken vergilerin ödeme surelerinde değişiklik yapmaya, 213 sayılı Kanun hükümlerine göre bildirimde bulunma zorunluluğu getirmeye ve uygulamaya ilişkin diğer usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.

 

Saygılarımızla.

 

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.