Sirküler

E.Defter uygulaması yaklaşıyor.

SİRKÜLER

08/08

 

19/08/2014

 

 

KONU:

* E.Defter uygulaması yaklaşıyor.

E.DEFTER UYGULAMASI YAKLAŞIYOR:

Bilindiği üzere, e.fatura kapsamına giren mükelleflerin elektronik ortamda defter (e.defter) tutma zorunluluğu da bulunmaktadır. (421 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği)

Konuyla ilgili olarak Maliye Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nca müştereken hazırlanan Elektronik Defter Genel Tebliği (Sıra No:1)’nde e.defterin  tutulmasına, açılış ve kapanış onaylarına ilişkin usul ve esaslar yeralmıştır. (13 Aralık 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğin bazı bölümleri 24 Aralık 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2 No’lu tebliğle değiştirilmiştir)

Öte yandan, 26 Kasım 2013 tarihli Vergi Usul Kanunu Sirküleri/67’de e.deftere geçiş süreleriyle ilgili açıklamalar yapılmıştır.

Konuyla ilgili olarak aşağıdaki hususları hatırlatmakta fayda  görüyoruz:

* Elektronik defter uygulamasına 2014 Aralık ayı içerisinde başvuranların 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren,

* Elektronik defter uygulamasına 2014 Aralık ayından önce başvuranların en geç 2014 Aralık ayından başlamak üzere,

* Özel hesap dönemine tabi olanların 1 Aralık 2014 tarihinden önce elektronik defter uygulamasına başvuru yapmaları ve en geç 2014 Aralık ayı içerisinde, elektronik defter tutmaya başlamaları gerekmektedir.

Elektronik defter yazılımlarını kendi geliştiren mükelleflerin 1 Eylül 2014 tarihi itibariyle elektronik defter test süreçlerini başarı ile tamamlamış olmaları gerekmektedir.

Hesap dönemi veya takvim yılı içerisinde de elektronik defter uygulamasına geçilebilecektir.

E.Defter aylık dönemler itibariyle tutulacak olup, tüzel kişiler e.defterlerini, ilgili olduğu ayı takip eden üçüncü ayın son gününe kadar (Hesap döneminin son ayına ait defterler kurumlar vergisi beyannamesinin verildiği ayın son gününe kadar) kendilerine ait mali mühür ile onaylar. İlk ayının elektronik defter beratının alınması açılış onayı, son ayının beratının alınması ise kapanış onayı yerine geçecektir.

Hesap dönemi veya takvim yılı içerisinde e.defter tutmaya başlayanlar, başladıkları tarihi izleyen bir aylık süre içerisinde eski defterlerine kapanış tasdiki yaptıracaklardır.

 

Saygılarımızla,

 

 

 

 

 

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.