Sirküler

İsviçre'den faiz ve temettü geliri elde edenlere yönelik Gelir İdaresi Başkanlığı duyurusu yayımlandı.

 

SİRKÜLER

08/07

 

15/08/2014

 

 

KONU:

* İsviçre’den faiz ve temettü geliri elde edenlere yönelik Gelir İdaresi Başkanlığı duyurusu yayımlandı.

İSVİÇRE’DEN FAİZ VE TEMETTÜ GELİRİ ELDE EDENLERE YÖNELİK GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI DUYURUSU YAYIMLANDI:

Bilindiği üzere, Türkiye’de mukim (yerleşik) olan kişi ve kurumlar yurtdışındaki ülkelerde gelir elde ettiklerinde eğer ilgili ülke ile Türkiye Devleti arasında çifte vergilendirilmenin önlenmesine yönelik anlaşma varsa (gerekli şartları sağlamak kaydıyla) ilgili ülkede bu gelirler üzerinden anlaşmadaki düşük oranlara göre vergi ödeme imkanına sahip olabilmektedir.

Ancak, bu gelirler üzerinden çifte vergilendirilmeyi önleme anlaşması uyarınca gelirin elde edildiği ülkede düşük oranda vergileme yapılması veya fazla ödenen verginin ilgili ülke makamlarınca iadesi, bu gelirlerin ayrıca Türkiye’de vergilendirilmesini (bazı anlaşmalardaki özel durumlar dışında) engellememektedir. Konuyu değerlendirirken bu yönünün unutulmaması gerekir.

Türkiye ile İsviçre arasındaki çifte vergilendirilmenin önlenmesine yönelik anlaşmada da Türkiye mukimlerinin İsviçre’de faiz ve temettü gelirleri elde etmesi halinde İsviçre tarafından bu gelirler üzerinden alınacak verginin üst sınırı belirlenmiştir. İsviçre’de bu gelirler üzerinden iç mevzuat hükümlerine göre daha yüksek oranda vergilendirilme yapılması gerekse bile gerekli şartlar sağlanırsa Türkiye mukimleri anlaşma hükümlerinden faydalanarak daha düşük oranda vergilendirileceklerdir. (Türkiye mukimlerinin bu gelirleri üzerinden ayrıca Türkiye’de vergilendirilebileceği hususuna özellikle dikkat edilmelidir)

Gelir İdaresi Başkanlığı; İsviçre’de faiz ve temettü (kar payı) elde eden Türkiye mukimlerine anlaşma hükümlerinin uygulanabilmesi için İsviçre makamlarına Türk vergi idaresinden onaylı olarak ibrazı gereken formlarla ilgili olarak aşağıdaki duyuruyu yapmıştır:

 

 

Saygılarımızla,

 

 

 

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.