Sirküler

Kira gelirlerinin yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi.

SİRKÜLER

02/04

                                                     17/02/2014

 

 

KONU:

 

* Kira gelirlerinin yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi.

 

 

KİRA GELİRLERİNİN YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANNAMESİ İLE BEYAN EDİLMESİ:

 

Gelir Vergisi Kanunu’nun 86. Maddesinde yıl içinde elde edilen gelirlerin hangi hallerde yıllık beyanname ile beyan edilmeyeceği belirtilmiştir.  

 

Öte yandan, yine aynı Kanunun 21.Maddesinde konut (mesken) kira gelirleri için istisna uygulamasının kapsamı ve şartları yeralmaktadır.

 

Kira gelirlerinin (gayrimenkul sermaye iratlarının) yıllık beyanname ile beyan edilip edilmeyeceği ve istisnanın ne şekilde uygulanacağı, anılan hükümler dikkate alınmak suretiyle belirlenmektedir.

 

Gelir İdaresi Başkanlığı’nca Kira Geliri Elde Edenler İçin Beyanname Düzenleme Rehberi yayımlanmış olup sirkülerimiz ekinde sunulmuştur.

 

Önceki yıllardan farklı olarak (konut kira gelirlerinde) istisna uygulamasında önemli bir yasal değişiklik sözkonusudur. İstisna ile ilgili 21. Madde aşağıdaki şekildedir (yeni ilave edilen hüküm altı çizili olarak belirtilmiştir):

Binaların mesken olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde elde edilen hasılatın (2013 için)  3.200 lirası gelir vergisinden müstesnadır. İstisna haddi üzerinde hasılat elde edilip beyan edilmemesi veya eksik beyan edilmesi halinde, bu istisnadan yararlanılamaz.

Ticari, zirai veya mesleki kazancını yıllık beyanname ile bildirmek mecburiyetinde olanlar ile istisna haddinin üzerinde hasılat elde edenlerden, beyanı gerekip gerekmediğine bakılmaksızın ayrı ayrı veya birlikte elde ettiği ücret, menkul sermaye iradı, gayrimenkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlarının gayri safi tutarları toplamı 103 üncü maddede yazılı tarifenin üçüncü diliminde ücret gelirleri için yer alan tutarı aşanlar bu istisnadan faydalanamazlar.”

Bu yeni hüküm uyarınca, eğer konut kira geliri istisna haddinin üstünde ise, istisnadan yararlanılıp yararlanılmayacağının tespitinde; beyanı gerekip gerekmediğine bakılmaksızın kar payı, mevduat faizi, repo gibi menkul sermaye iratları, ücretler, her türlü kira gelirleri, hisse satış kazancı, bina satış kazancı gibi diğer kazanç ve iratlardan 2013 yılı içinde elde edilen gelirlerin gayrisafi tutarları toplanacak ve 94.000 TL nı aşıp aşmadığına bakılacaktır. Eğer bütün bu gelirlerin gayri safi tutarları toplamı 94.000 TL nı aşıyorsa konut kira gelirleri istisna uygulanmadan beyan edilecektir. Bu hesaplama sadece istisna uygulanıp uygulanmayacağı açısından yapılmakta olup, hesaplamada dikkate alınan gelirlerin beyan edileceği anlamına gelmez. Örneğin; Türkiye’de tevkifat suretiyle vergilendirilen mevduat faizi ve repo gelirleri toplamı ne olursa olsun yıllık beyanname ile beyan edilmemektedir.

 

Ancak, örneğin bir kişi 2013 yılında mevduat ve repodan toplam 90.000 TL faiz ve konuttan da 5.000 TL kira elde etmişse toplamı 94.000 TL nı aştığından (ve  konut kira geliri 3.200 TL nin üstünde olduğundan) konut kirasına istisna uygulanmayacaktır. Yada bir kişi örneğin yıl içinde bir işverenden tevkif suretiyle vergilendirilen 85.000 TL ücret geliri elde etmişse ve konut kirası da 10.000 TL ise toplamda sınır aşıldığından (ve konut kira geliri 3.200 TL nin üstünde olduğundan) kira istisnası yine uygulanmayacaktır. Bir işverenden elde edilen ücret ise tutarı ne olursa olsun beyan edilmediğinden bu hesaplamayla ücret gelirinin beyanının bir bağlantısı bulunmamaktadır. Ücret gelirlerinin beyanı ile ilgili şartlar aynı yasanın 86. Maddesinde belirtilmiştir.

Öte yandan, ticari, zirai yada mesleki kazancını yıllık beyanname ile beyan etmek zorunda olanlar zaten konut kira istisnasından yararlanamamaktadır.

Yukarıdaki paragraf (ticari, zirai ve mesleki kazanç elde edenler) dışında kalanlar için geçerli olmak üzere, konut kirası geliri tutarı 3.200 TL nın altında ise her hal ve taktirde istisna uygulanacaktır.

İstisna ile ilgili yeni hükümlerin uygulanmasına yönelik olarak Gelir İdaresi Başkanlığı’nca bir genel tebliğ hazırlanmakta olup, taslak hali Başkanlığın web sitesinde mevcuttur:

http://www.gib.gov.tr/index.php?id=720&tx_ttnews[tt_news]=2521&tx_ttnews[backPid]=718&cHash=64caac8b9a

Taslak tebliğdeki örneklerde; hesaplamaya esas olan gelir türlerinde istisna ve indirim öncesi gayrisafi (brüt) tutarların dikkate alınacağı, emekli ikramiyesi ve emekli aylığı gibi vergiden istisna tutarların da hesaplamaya dahil edildiği dikkati çekmektedir.

Tebliğ henüz yayımlanmamış olup taslak halinde bulunduğundan yayımlanmasına kadar geçen süre içinde değişikliklere uğraması ihtimal dahilindedir. Bu açıdan, taslak tebliğin yayımlanması takip edilerek nihai haline göre değerlendirme yapılmalıdır.

Saygılarımızla,

 

 

“Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.