Sirküler

Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar ve Kararla ilgili tebliğde değişiklik yapıldı.

SİRKÜLER

05/01

               14/05/2014

 

 

KONU:

* Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar ve Kararla ilgili tebliğde değişiklik yapıldı.

 

YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI HAKKINDA KARAR VE KARARLA İLGİLİ TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI:

 

2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar ve Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2012/1)’de bazı değişiklikler yapılmıştır. ( 9 Mayıs 2014 tarihli ve 8 Mayıs 2014 tarihli Resmi Gazeteler)

Kararda yapılan değişiklikler 19 Haziran 2012 tarihinden geçerli olmak üzere 9 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe girmiş olup  aşağıdaki şekilde özetlenebilir:

Faiz desteği ile ilgili 11. Maddenin stratejik yatırımlarla ilgili 5. Fıkrasındaki 31.12.2013 tarihi 31.12.2014 olarak değiştirilmiştir.

Büyük ölçekli yatırımlar ile bölgesel teşvik uygulamaları kapsamında desteklenen yatırımlarda sigorta primi işveren hissesi desteği uygulama süresine ilişkin (12. Maddenin 2. Fıkrasındaki) tablodaki  “31.12.2013 tarihine kadar (bu  tarih dahil) başlanılan yatırımlar” ile “ 1.1.2014 tarihinden itibaren başlanılan yatırımlar” başlıklarındaki tarihler değişmiş ve böylece “31.12.2014 tarihine kadar (bu  tarih dahil) başlanılan yatırımlar” ile “ 1.1.2015 tarihinden itibaren başlanılan yatırımlar” şeklini almıştır.

İndirimli kurumlar vergisi (Kurumlar Vergisi Kanunu Madde:32/A) ile ilgili 15. Maddenin 2. Fıkrasındaki Ancak, bu Karara istinaden düzenlenecek teşvik belgeleri kapsamında 31/12/2013 tarihine kadar (bu tarih dahil) yatırıma başlanılmış olması halinde aşağıdaki tabloda belirtilen indirim oranları ile yatırıma katkı oranları uygulanır.” cümlesindeki tarih 31.12.2014 olarak değiştirilmiştir. Böylelikle anılan Karar kapsamında 2014 yılı içinde yatırıma başlayan mükelleflere de sözkonusu Fıkradaki daha yüksek teşvik oranlarını uygulama imkanı doğmuştur.

Öncelikli yatırım konuları başlıklı 17. Maddenin “ç” bendine “termal turizm”, “ğ” bendine “kreş ve gündüz bakımevleri” ibareleri eklenmiş aynı Maddeye aşağıdaki bentler eklenmiştir:

 

“j) EK-4'te yer alan "Teşvik Edilmeyecek Yatırımlar" hariç olmak uzere Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanhğının vereceği proje onayına istinaden, yıllık asgari 500 TEP (ton eşdeğeri petrol) enerji tüketimi olan mevcut imalat sanayi tesislerinde gerçekleştirilecek, birim ürün başına en az %20 oranında enerji tasarrufu sağlayan ve yatırım geri dönüş süresi azami 5 yıl olan enerji verimliliğine yönelik yatırımlar.

k) Atık ısı kaynaklı olarak, bir tesisteki atık ısıdan geri kazanım yolu ile elektrik üretimine yönelik yatırımlar (doğal gaza dayalı elektrik üretim tesisleri hariç).

1) Asgari 50 Milyon TL tutarındaki, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) yatırımları ve yer altı doğal gaz depolama yatırımları.”

Kararın 4. No’lu Ekindeki I-A Bölümünün ( teşvik edilmeyecek tarım ve tarımsal sanayi yatırımları) 1. Bendi aşağıdaki şekilde değişmiştir. (değişen bölüm altı çizili olarak belirtilmiştir):

“1- Un, irmik (makarna imalatı ile entegre irmik yatırımları ve mısır irmiği yatırımları hariç), yem (balık unu, balık yağı, balık yemi ve entegre hayvancılık üretimi içindeki yem üretimi hariç), mısır nişasta  ve nişasta bazlı şeker. “

Kararın “İllerin Bölgesel Desteklerden Yararlanabilecek Sektörlerine İlişkin Sektör Numaraları” Başlıklı 2/B No’lu Ekindeki Tablonun 12 No’lu Dipnotundaki "Asgari 50 Milyon TL tutarındaki yeraltı doğalgaz depolama yatırımları ile" ibaresi kaldırılmıştır.

2012/1 sayılı Tebliğde ise; teşvik belgesi müracaatında aranılacak belgeler başlıklı 6. Maddesinin 1/f Fıkrası değiştirilmiş,  finansal kiralama işlemleri başlıklı 20. Maddesine bir fıkra daha eklenmiş, Geçici 1. Maddesine 2. Fıkra eklenmiş, tebliğin 2 No’lu eki ise yeniden düzenlenmiştir.

8 Mayıs 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ve 2012/1 sayılı tebliği değiştiren 2014/2 sayılı tebliğ aşağıda, 9 Mayıs 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ve 2012/3305 sayılı Kararı değiştiren 2014/6058 sayılı Karar ise ekte sunulmuştur.

 

 

Saygılarımızla,

 

 

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.