Sirküler

Yeni Nesil Ödeme Kayedici Cihaz Fişleri Hakkında Düzenleme Yapıldı.

SİRKÜLER

04/01

 

04/04/2014

 

KONU:

* 435 Sıra No’lu VUK Genel Tebliği ile;

 - Yeni nesil ödeme kaydedici cihaz fişleri hakkında düzenleme yapıldı.

 -  Finansman şirketlerine BMV kapsamındaki işlemlerinde fatura yerine geçmek üzere hesap belgesi düzenleme zorunluluğu getirildi.

 

YENİ NESİL ÖDEME KAYDEDİCİ CİHAZ FİŞLERİ HAKKINDA DÜZENLEME YAPILDI:

3 Nisan 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 435 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile;  yeni nesil ödeme kaydedici cihaz (ÖKC) fişlerinin müşteri nüshalarında mali bilgilerin yanısıra POS harcama belgelerinde olması gereken bankacılık bilgilerinin de yer alması zorunluluğu getirilmiştir.

1 Ağustos 2014 tarihinden itibaren satılacak olan yeni nesil ÖKC lerin buna uygun özellikte olması gerekmektedir. Bu tarihten önce satılan yeni nesil ÖKC kullanan mükellefler ise cihazlarını 1 Ağustos 2014 tarihine kadar bu özelliğe haiz hale getirmesi zorunludur.

Öte yandan, yeni nesil ÖKC lerle ilgili olarak aşağıdaki hatırlatmaları yapmakta fayda görüyoruz:

KDV Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkındaki Kanun’a ilişkin 69 ve 70 Seri No’lu Genel Tebliğler ile 426 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğiyle,  yeni nesil ÖKC kullanımına ilişkin düzenlemeler yapılmış durumdadır.

Adıgeçen genel tebliğler uyarınca; seyyar EFT-POS cihazı kullanan mükellefler ile yol kenarında otopark hizmeti veren mükellefler zorunlu olarak geçen seneden itibaren faaliyetlerinde EFT-POS özelliği olan yeni nesil ÖKC kullanımına başlamışlardır.

Diğer mükelleflerde ise; önceki mevzuata göre alınmış olan ÖKC ler 2015 sonunu geçmemek üzere mali hafızaları doluncaya kadar kullanılabilecektir. Mali hafızaları dolunca yeni mali hafıza takılmayarak bu cihazlar hurdaya ayrılacaktır. Cihazı hurdaya ayrılan mükellefler yeni nesil ÖKC kullanımına geçecektir.

435 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği sirkülerimizin son bölümünde, genel tebliğ ekindeki Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz Banka Pos Harcama Belgesi İhtiva Eden

Fiş Örneği (Müşteri Nüshası) ise sirkülerimiz ekindedir.

FİNANSMAN ŞİRKETLERİNE BMV KAPSAMINDAKİ İŞLEMLERİNDE FATURA YERİNE GEÇMEK ÜZERE DEKONT DÜZENLEME ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ:

3 Nisan 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 435 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile;  6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu çerçevesinde Türkiye’de kurulu finansman şirketlerinin bankerlik kapsamında BSMV ye tabi işlemlerinde fatura yerine geçmek üzere dekont düzenlemeleri zorunluluğu getirilmiştir.

Dekontların içeriği, düzeltilmesi ya da iptali ile düzenlenen dekontların aylık olarak Gelir İdaresi Başkanlığı’na bildirilmesiyle ilgili hususlar genel tebliğde yeralmaktadır. Sözkonusu düzenleme 1 Nisan 2014 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girmiştir.

 

Saygılarımızla.

 

 

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.