Sirküler

Yeni yayımlanan KDV Genel Uygulama Tebliği hakkında özet bilgi.

SİRKÜLER

06/01

 

              04/06/2014

 

KONU:

* Yeni yayımlanan KDV Genel Uygulama Tebliği hakkında özet bilgi.

 

YENİ YAYIMLANAN KDV GENEL UYGULAMA TEBLİĞİ HAKKINDA ÖZET BİLGİ:

26 Nisan 2014 tarihinde yayımlanan ve 1 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe giren Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği ile;

* Bundan önce yayımlanan tüm KDV genel tebliğleri kaldırılmış,

* Maliye Bakanlığı’na verilen yetki çerçevesinde KDV Kanunu ile ilgili olarak düzenlemeler yapılmış,

* KDV Kanunuyla ilgili açıklamalar yapılmıştır.

KDV Genel Uygulama Tebliğinde; ağırlıklı olarak eski genel tebliğlerdeki açıklama ve düzenlemeler korunmuş olmakla birlikte, eskisine göre farklılık taşıyan düzenlemeler ve değişiklikler de bulunmaktadır.

Yeni genel tebliğ ile yapılan düzenleme ve açıklamalardan bazılarını aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz (Dahilde İşleme İzin Belgesi kapsamında Geçici 17. Madde çerçevesinde yapılan işlemler ise 28 Mayıs 2014 tarihli 05/03 sirkülerimizde belirtilmiştir) :

 İade İşlemlerinde Yeni Düzenlemeler:

İade hakkı doğuran işlemlerle ilgili olarak gerekli şartlar ve aranılan belgeler tebliğde hem sözkonusu işlemle ilgili bölümde hem de tebliğin IV. KDV İadesinde Ortak Hususlar bölümünde yer almaktadır.

(Tebliğin 184 ila 215 inci sahifeleri)

İade hakkı doğuran işlemlerde nakden veya mahsuben iadelerdeki limitler ve aranılan belgelerin durumu yeni genel tebliğ dikkate alınarak ekteki tablolarımızda özetlenmiştir. (Ek:1 Nakten ve Mahsuben İade Limitleri, Ek:2 Nakten ve Mahsuben KDV İadelerinde İstenen Belgeler)

İade şartlarında eskiye göre yapılan değişiklikler özellikle bazı işlem türlerinde önem arz etmektedir. Örneğin; hizmet ihracında nakden iade sadece Vergi İnceleme Raporu karşılığında alınabilecek, teminat verilmişse çözümü Vergi İnceleme Raporu ile olacaktır.

Öte yandan, bu tebliğ ile birlikte bazı iade hakkı doğuran işlemlere ilişkin iade taleplerinde istenilen belgelere tebliğin 19. No’lu Ekini oluşturan İadesi Talep Edilen KDV Hesaplama Tablosu da dahil edilmiştir.

KDV İadesindeki ortak hususlar ile ilgili bölümde yer alan aşağıdaki açıklamalar dikkat çekmektedir:

İade hakkı doğuran işlemle ilgisi bulunmayan giderler dolayısıyla yüklenilen KDV iade hesabına dâhil edilmeyecektir. (Genel giderlerden pay verilmesinde de aynı esas geçerlidir)

Amortismana tabi iktisadi kıymetler nedeniyle yüklenilen KDV ye pay verilebilmesi için amortismana tabi iktisadi kıymetlerin iade hakkı doğuran işlemlerde kullanılması gerekir.

YMM raporu ile iade talebinde bulunan mükelleflerin, teminat karşılığı iadenin yapıldığı tarihten itibaren altı ay içinde bu iade ile ilgili YMM raporunu ibraz etmemesi halinde, söz konusu teminat vergi inceleme raporu sonucuna göre çözülecektir. Bu durumda, YMM raporunun bu süre içinde ibrazı önem taşımaktadır.

İade talebiyle ilgili bilgi ve belgelerin internet ortamında verilmesi halinde (GİB tarafından uygun görülen haller hariç) bunlar ayrıca kağıt ortamında vergi dairesine verilmez. Sadece, internet vergi dairesi liste alındısı iade talep dilekçesine eklenir.

Teminat karşılığı iadelerde indirimli teminat şartları yeniden belirlenmiştir. (Tebliğin 192 nci sahifesi) Sözkonusu bölümde sayılan şartlara sahip olan mükelleflere başvuruları halinde İndirimli Teminat Uygulama Sertifikası (İTUS) verilecektir.  Eskisinden farklı olarak, sadece ihracat istisnası değil diğer iade hakkı doğuran işlemler nedeniyle de indirimli teminattan yararlanılabilecektir. (Örneğin; indirimli oranlı teslimlerden kaynaklanan iadeler) Halen indirimli teminat uygulamasından yararlanan mükelleflerin de bundan böyle sözkonusu uygulamayı sürdürebilmek için İTUS belgesi almaları gerektiğini düşünüyoruz.

İade hakkı doğuran işlemleri yapanlar, bu işlemler nedeniyle yüklendikleri vergileri nakden yada mahsuben iade talep etmek yerine indirimli gidermek tercihinde bulunabilirler. Ancak, mükelleflerin iade hakkı doğuran işlemleri nedeniyle iadesini talep ettikleri tutarın bir kısmının iade alınıp kalan kısmının indirim yoluyla giderilmesi tercihinde bulunmaları mümkün değildir. İade almak yerine yüklendiği vergiyi indirim yoluyla gidermeyi tercih eden mükelleflerin iade için istenenler hariç, iade hakkı doğuran işlemi tevsik eden belgeleri beyanname ekinde ibraz etmeleri şarttır. Örneğin; mal ihracatı istisnasında iade talep edilmese bile Tebliğin 47 inci sahifesindeki 1.1.2. Bölümünde belirtilen evraklar (gümrük beyannamesi ve satış faturaları) vergi dairesine sunulacaktır. Bunlara ilişkin listeler internet vergi dairesi ortamında iletiliyorsa ayrıca kağıt olarak verilmesine gerek olmayıp, dilekçe ekinde internet vergi dairesi liste alındısının vergi dairesine verilmesi yeterlidir.

İhraç kayıtlı tecil/terkinli teslim yapanlar ise, tecil edilemediği için iadesi gereken KDV tutarını isterlerse,  ihracatın gerçekleştiği dönem beyannamesinin “İndirimler” kulakçığının “İndirimler” tablosunda 107 kod numaralı satır aracılığıyla indirim konusu yapabilirler. Bu işlem için indirilecek KDV listesi verilmez.  

İstisna kapsamındaki işlemlere ilişkin olarak ortaya çıkan vade farkı, kur farkı, reklamasyon gibi ödemelerin KDV’ye tabi olması söz konusu değildir. Bu tutarlar KDV matrahını etkilediğinden, iade edilebilecek azami vergi tutarının hesabında dikkate alınmalıdır.

KDV’den istisna edilmiş işlemlerin mevcut olması halinde, tutulacak defter kayıtlarında bu işlemler, indirim hakkı tanınan ve tanınmayanlara göre ayrı ayrı hesaplarda izlenecek ve bu işlemlere ilişkin yüklenilen vergi miktarları kayıtlarda ayrı ayrı gösterilecektir.İndirim konusu yapılamayacak işlemlerin niteliği ve bu işlemlere ilişkin indirilemeyecek KDV’nin defter kayıtlarında gösterilmesi şarttır.Aynı şekilde iade olunan ve terkin edilen KDV tutarları da kayıtlarda açıkça gösterilmelidir.Amortismana tabi iktisadi kıymetler nedeniyle yüklenilen ve indirim hesaplarına alınan vergilerden indirimle telafi edilen ve edilemeyen, iade konusu yapılan vergi miktarlarının da kayıtlarda açıkça yer alması gerekmektedir.

Sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenleyen yada kullanan ve bunlardan alış yapan mükelleflerin (ayrıca bu belge düzenleyici ve kullanıcılarının ortakları, kanuni temsilcileri ile bunların kurdukları şirketler) iade taleplerine özel esaslar uygulanmakta, bu mükelleflerin talepleri yükseltilmiş teminat (iade talebinin katları olarak belirlenen teminat tutarları) alınarak yerine getirilmektedir. 84 No’lu KDV Genel Tebliğinde daha önce konuyla ilgili düzenlemeler mevcuttu.Bu defa, yeni tebliğin 200 üncü ve izleyen sahifelerinde konu yeniden düzenlenmiştir.Hakkında henüz olumsuz rapor bulunmayan sadece olumsuz tespit mükelleflere 15 günlük süre verilerek bu süre içinde belgenin gerçekliğini ispatlama yada beyanını düzeltme imkanı verilmektedir. Öte yandan, belli sürelerden sonra mükelleflerin özel esaslara tabi olmaktan çıkması imkanı getirilmiştir.

Tebliğin yürürlüğe girdiği 1 Mayıs 2014 tarihi öncesinde özel esaslar kapsamına girmiş mükelleflerin durumu yeni tebliğe göre vergi dairesince gözden geçirilecek ve gerekli şartların bulunması halinde mükellefin başvurusuna gerek kalmaksızın genel esaslara dönüşü sağlanacaktır.Kendisi hakkında bir olumsuzluk olmamakla birlikte doğrudan mal veya hizmet temin ettikleri safhadan önceki safhalardaki mükellefler hakkında olumsuz rapor veya tespit olanların, müracaatlarına ve ilave bir işleme gerek olmaksızın Tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bağlı bulundukları vergi dairesi tarafından genel esaslara dönüşü yapılacaktır.

 

İhracat İstisnası:

Serbest bölgelere yapılan ihracat teslimlerinde, gümrük beyannamesinin düzenlenmediği hallerde, malın serbest bölgeye giriş işlemlerinin tamamlanarak serbest bölgeye vasıl olduğu tarih ihracatın gerçekleştiği tarih olarak kabul edilecektir.Bu tarih, malların serbest bölgeye girişinin yapıldığını gösteren, serbest bölge işlem formunun ilgili idare tarafından onaylandığı tarihtir.

KDV Beyannamesine ihracat bedeli, gümrük beyannamesinin kapanma tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanmış bulunan (kapanma tarihinde Resmi Gazete’de kurlar ilan edilmemiş ise kapanma tarihinden önceki ilk Resmi Gazete’de yayınlanmış bulunan) T.C. Merkez Bankası döviz alış kuru üzerinden TL’ye çevrilerek yazılacaktır.

Posta ve hızlı kargo taşımacılığı yolu ile yapılan ihracat teslimleri, kargo şirketi adına düzenlenen, malı yurtdışına gönderilen mükellefin bilgisinin yer aldığı ve gümrük müdürlüğü tarafından elektronik ortamda onaylanan elektronik ticaret gümrük beyannamesi ile belgelenecektir.

İhraç edilen malın geri gelmesi halinde ne şekilde işlem yapılacağı tebliğin 47 ila 48 inci sahifelerindeki 1.1.3. Bölümünde belirtilmiştir.

 

İhraç Kayıtlı Teslimlerde Tecil/Terkin Uygulaması:

Sanayi siciline kayıtlı ve sanayi sicil belgesini haiz olan veya Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından alınmış çiftçi kayıt belgesi, gıda işletmesi kayıt belgesi ve işletme onay belgelerinden (üretici belgesi) herhangi birine sahip olanlar imalatçı olarak kabul edilecek ve sadece bu mükellefler imal ettikleri malları ihraç kayıtlı teslim edebileceklerdir.

Eski tebliğlerden farklı olarak dış ticaret sermaye şirketleri ve sektörel dış ticaret şirketlerine imalatçı olmayanların ihraç kayıtlı teslimde bulunmaları imkanı tanınmamıştır.

İhraç kaydıyla teslim edilen malın ihracatının gerçekleşmemesi üzerine imalatçının ödediği vergi için ihracatçıya rücu etmesi halinde, ihraç kaydıyla teslim edilen mallara ilişkin hesaplanan KDV, ihracatçı açısından ihracatın gerçekleşmesi gereken sürenin (ek süre verilmişse bu süre) sonu itibarıyla indirilebilir hale gelmektedir.Bu kapsamda, ihracatçının süresinde ihraç edemediği mallara yönelik olarak imalatçıya ödediği KDV’yi en erken ihraç süresinin (ek süre verilmişse bu süre) sona erdiği tarihi takip eden günün dahil olduğu dönem içinde ve nihai olarak o dönemi kapsayan takvim yılı içerisinde indirim konusu yapması mümkündür.

 

İmalatçı Lehine Matrahta Değişiklik:

İhraç kaydıyla teslimlerde, teslim tarihinden sonra ortaya çıkan ve ihracatçılar tarafından imalatçılara yapılan (kur farkı gibi )ödemelerde, imalatçı tarafından ihracatçı adına ödeme tutarı üzerinden bir fatura düzenlenir. Düzenlenen bu faturada; ödemenin mahiyeti ayrı ayrı belirtilir, malın tabi olduğu oran üzerinden KDV hesaplanır, bu KDV tutarının tahsil edilmediğine dair bir açıklama yazılır, ödemenin kaynağı olan ilk ihraç kaydıyla teslim faturasına ve ihracata ilişkin gümrük beyannamesine tarih ve numara belirtilmek suretiyle atıfta bulunulur. İmalatçı, faturada gösterdiği KDV’yi, fatura tarihini içine alan döneme ait KDV beyannamesinde hem hesaplanan hem de indirilecek KDV olarak beyan eder.Hesaplanan KDV’nin beyanında, “Tevkifat Uygulanmayan İşlemler” tablosunda malın tabi olduğu orana ilişkin satır kullanılır. İndirim beyanında ise “İndirimler” tablosunun “Bu Döneme Ait İndirilecek KDV” satırı kullanılır.İhracatçı ise ihraç kaydıyla teslimde olduğu gibi, bu faturada belirtilen ancak imalatçıya ödenmeyen KDV’yi indirim konusu yapamayacağından KDV beyannamesine dahil etmez.

 

İmalatçı Aleyhine Matrahta Değişiklik:

İmalatçı aleyhine ortaya çıkan kur farkları için ihracatçılar tarafından imalatçıya bir fatura düzenlenerek KDV hesaplanır.Bu faturada hesaplanan KDV ihracatçı tarafından beyan edilir, imalatçı tarafından indirim konusu yapılır.İhraç edilen mallar için yurtdışındaki firmalar tarafından sunulan yurtdışında ifa edilen ve yurtdışında yararlanılan mümessillik, pazarlama, reklâm vb. hizmetler verginin konusuna girmez.Bu nedenle, KDV’nin konusuna girmeyen hizmetler karşılığında ödenen bedellerin ihracatçı tarafından imalatçılara aynen aktarılmasında da KDV hesaplanmaz.

 

Araçlar, Kıymetli Maden Ve Petrol Aramaları İle Ulusal Güvenlik Harcamaları Ve Yatırımlarda İstisna (KDV Kanunu Madde:13)

Tebliğin 75 ila 104 üncü sahifeleri arasında sözkonusu Madde kapsamındaki istisnalarla ilgili düzenlemelere ve açıklamalara yer verilmiştir. Öte yandan, tebliğin son bölümündeki ekler arasında bu madde kapsamındaki istisnalarla ilgili olarak düzenlenecek belgeler de yer almaktadır.

Hizmet karakterli istisnalar için proje uygulaması getirilmiş olması dikkat çekmektedir.

Proje uygulaması öngörülen istisnalar aşağıdaki gibidir:

1. Araç ve tesislerin tadil, onarım ve bakımına ilişkin istisna (13/a)

2. İstisna kapsamındaki araç ve tesislerin bizzat imal veya inşa edilmesine ilişkin istisna (13/a)

3. İstisna kapsamındaki araç ve tesisleri sipariş vererek imal veya inşa ettirenlere yönelik istisna (13/a)

4. İstisna kapsamındaki araç ve tesislerin sipariş üzerine fiilen imal ve inşa edilmesine ilişkin istisna (13/a)

5. Faaliyetleri deniz taşıma araçları ile yüzer tesis ve araçların imal ve inşası olanlara bu araçların imal ve inşası ile ilgili yapılan teslim ve hizmetlere yönelik istisna (KDV mükellefi olma zorunluluğu bulunmamaktadır.) (13/a)

6.Boru hattıyla taşımacılık yapanlara bu hatların inşa ve modernizasyonuna ilişkin yapılan teslim ve hizmetlere ilişkin istisna (13/c)

7. Altın, gümüş, platin ile ilgili arama, işletme ve zenginleştirme faaliyetlerine ilişkin istisna (13/c)

8. Limanlar ve hava meydanlarına bağlantı sağlayan demiryolu hatları ile liman ve hava meydanlarının inşası, yenilenmesi ve genişletilmesine ilişkin istisna (13/e)

 

Taşımacılık İstisnası:

KDV Kanunu’nun 14. Maddesinde yer alan taşımacılık istisnasının kapsamı, belgelenmesi, beyanı ve iade ile açıklamalar Tebliğin 104 ila 108 inci sahifeleri arasında mevcuttur.

İthalatta Matrah:

Gümrük beyannamesinin tescil tarihine kadar yapılan diğer giderler ve ödemelerden vergilendirilmeyenler ile mal bedeli üzerinden hesaplanan fiyat farkı, kur farkı gibi ödemeler ithalatta KDV matrahına dahil olacaktır.

Bu kapsamda, örneğin, ithal edilen eşyanın gümrük antreposuna konulduğu tarihten gümrük beyannamesinin tescil tarihine kadar geçen süre için ödenen ardiye ücreti üzerinden KDV Kanununun (17/4-o) maddesine göre KDV hesaplanmadığından vergilendirilmeyen bu tutar, ithalatta KDV matrahına dahil edilir.

 

ÖTV İadesi Halinde KDV İadesi:

Özel Tüketim Vergisi Kanunu’ndaki “1”  sayılı Tablonun “B” cetvelindeki malların bu listeye tabi olmayan malların imalatında kullanılması halinde fazla ödenen verginin iadesi gerekmekte olup, ÖTV KDV matrahına dahil olduğundan bu durumda fazla ödenen KDV nin de iadesi gerekmektedir.

 

 

Saygılarımızla,

 

 

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz

 

 

 

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.