Sirküler

01.01.2016 tarihinden itibaren başlayacak olan elektronik uygulamalar ile ilgili hatırlatmalar.

SİRKÜLER

10/05

30/10/2015

 

Konu:

*01.01.2016 tarihinden itibaren başlayacak olan elektronik uygulamalar ile ilgili hatırlatmalar.

 

01.01.2016 TARİHİNDEN İTİBAREN BAŞLAYACAK OLAN ELEKTRONİK UYGULAMALAR İLE İLGİLİ HATIRLATMALAR:

  1. E-fatura ve e-defter uygulamasının kapsamı genişletildi.

20 Haziran 2015 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 454 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 421 No’lu Genel Tebliğde sayılanlara  ilave olarak e.defter tutma ve e.fatura uygulamasına dahil olma zorunluluğu getirilen mükelleflerin kapsamı genişletilmektedir. Kapsama girenler;

2014 yılında brüt satış hasılatı 10 Milyon TL ve üzerinde olanlar 1 Ocak 2016 dan itibaren,

2015 veya izleyen yıllarda 10 milyon TL ve üzerinde hasılat elde edeneler, ilgili yıl Kurumlar Vergisi Beyannamesinin verileceği tarihi takip eden hesap dönemi başından itibaren, (2015 yılı brüt satış hasılatı 10 milyon TL ve üzerinde olanlar 01.01.2017 tarihinden itibaren)

Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli I sayılı listedeki malların imali, ithali, teslimi vb. faaliyetleri nedeniyle Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)'ndan lisans alan mükellefler (Bayilik lisansı bu bent kapsamında değerlendirilmeyecektir),

-20.06.2015 tarihinden önce almış olanlar 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren,

-20.06.2015 tarihinden sonra lisans alanlar ise lisans aldıkları tarihi izleyen hesap döneminin başından itibaren,  e-fatura ve e-defter uygulamasına geçmek zorundadır.

Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli III sayılı listedeki malların imal, inşa ve ithal eden mükellefler,  sözkonusu kapsamdaki ÖTV mükellefiyetini;

                  -20 Haziran 2015 tarihinden önce tesis ettirmiş olanlar, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren,

-20 Haziran 2015 tarihinden sonra bu mükellefiyeti tesis ettirenler ise, bu tarihi izleyen hesap döneminin başından itibaren, e-fatura ve e-defter uygulamasına geçmek zorundadır.

01.01.2016 tarihinden itibaren e-fatura ve e-defter uygulamasına geçecek mükelleflerin 01.01.2016 tarihinden önce başvuru süreçlerini tamamlamaları gerektiğini hatırlatırız.

Ayrıca e-fatura ve e-defter başvuruları yapılırken başlangıç tarihinin 01.01.2016 olarak seçilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde başvuru tarihinden ititbaren e-defter ve e-faturaya geçmek zorunda kalınacağı hususunu da hatırlatırız.

Detaylı bilgiye “SİRKÜLER-06-08”   sayılı sirkülerimizden ulaşabilirsiniz.

  1. İhracat işlemlerinde e-fatura uygulaması;

E-fatura uygulamasına kayıtlı olan mükelleflerin 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren ihracat işlemlerinde e-fatura düzenlemeleri zorunluluğu getirilmiştir. Söz konusu faturaların e-fatura olarak düzenlenmesi ve gönderilmesine ilişkin usul ve esaslar www.efatura.gov.tr adresinde yayımlanan "e-Fatura Uygulaması Gümrük İşlemleri Kılavuzu"nda ayrıntılı olarak açıklanacağı belirtilmiş olup, henüz bu klavuz yayımlanmamıştır.

  1. E-Arşiv uygulaması;

433 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile yürürlüğe giren e-arşiv uygulaması, Vergi Usul Kanunu uyarınca kâğıt ortamında düzenlenmek, muhafaza ve ibraz edilmek zorunluluğu bulunan faturanın elektronik ortamda düzenlenmesi ve ikinci nüshasının elektronik ortamda muhafaza ve ibraz edilmesine imkân tanıyan bir uygulamadır.

Bu Tebliğ kapsamında Başkanlıktan e-arşiv izni alan mükellefler, elektronik ortamda oluşturdukları faturayı elektronik ortamda muhafaza ederler.

İnternet üzerinden mal ve hizmet satışı yapan ve 2014 yılı gelir tablosu brüt satış hasılatı tutarı 5 milyon lira ve üzerinde olan mükellefler, en geç 1/1/2016 tarihine kadar e-Arşiv Uygulamasına geçmek zorundadır.

E-Arşiv Uygulamasından yararlanmak isteyen mükelleflerin, öncelikle e-fatura uygulamasına kayıtlı olmaları gerekmektedir.

Kapsama giren mükelleflerin belirlenen tarihten önce e-fatura ve e-arşiv başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlamaları gerekmektedir.

  1. Elektronik Tebligat Uygulaması;

456 sıra nolu VUK Genel Tebliği ile yapılan düzenlemeye göre 01.01.2016 tarihinden itibaren vergi dairelerince düzenlenen ve muhataplarına 213 sayılı Kanun hükümlerine göre tebliği gereken evrakların, Gelir İdaresi Başkanlığı aracılığıyla elektronik ortamda tebliğ edilecektir.

Elektronik Tebligat uygulamasına, 01.01.2016 tarihi itibariyle başlanılacaktır.

Ancak bu tarihten önce bildirimde bulunanlara 01.10.2015 tarihinden itibaren elektronik tebligat yapılabilecektir.

Bu Tebliğ ile tebliğe elverişli elektronik adres kullanma zorunluluğu getirilenler;

a)  Kurumlar vergisi mükellefleri; Kurumlar vergisi mükelleflerinin, 01.01.2016 tarihine kadar “Elektronik Tebligat Talep Bildirimi (Şirketler ve Diğer Tüzel Kişiler İçin)”ni kurumlar vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine vermeleri gerekmektedir.

01.01.2016 tarihinden sonra mükellefiyet tesis ettirecek kurumlar vergisi mükellefleri işe başlama tarihini takip eden 15 gün içerisinde Elektronik Tebligat Talep Bildiriminde bulunmak zorundadır.

 

b) Ticari, zirai ve mesleki kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunanlar (Kazançları basit usulde tespit edilenlerle gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçiler hariç);  Elektronik tebligat sistemini kullanmak zorunda olan gelir vergisi mükelleflerinin, 01.01.2016 tarihine kadar “Elektronik Tebligat Talep Bildirimi (Gerçek Kişiler İçin)”ni internet vergi dairesinde elektronik ortamda doldurmaları ve elektronik tebligat sistemini kullanmaya başlamaları gerekmektedir.

            c) İsteğe bağlı olarak kendilerine elektronik tebligat yapılmasını talep edenler,

Kendisine elektronik ortamda tebliğ yapılabilecek olanlar, tebliğle belirlenen sürelerde bildirimde bulunarak elektronik tebligat adresi almak ve elektronik tebligat sistemini kullanmak zorundadır.

  1. Elektronik Yoklama,

453 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Tebliği ile elektronik yoklama uygulaması 01.09.2015 tarihi itibariyle yürülüğe girmiştir.  

.  

Saygılarımızla,

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.