Sirküler

KDV ve Muhtasar beyannamelere yeni satır ve bölümler eklendi.

 

SİRKÜLER

02/04

16/02/2015

 

KONU:

* KDV ve Muhtasar beyannamelere yeni satır ve bölümler eklendi.

KDV VE MUHTASAR BEYANNAMELERE YENİ SATIR VE BÖLÜMLER EKLENDİ:

Gelir İdaresi Başkanlığının İnternet Vergi Dairesi E.Beyanname bölümünde aşağıdaki duyurular yapılmıştır:

“3.02.2015 - KDV1, KDV2 ve KDV9015 Beyannamelerinde Değişiklik

KDV1 beyannamesinde dahilde işleme izin belgesi (DİİB) sahibi mükelleflerin 3065 sayılı KDV Kanununun 11/1-c veya geçici 17 nci maddesi kapsamındaki ihraç kaydıyla teslimlerinin beyanına yönelik düzenlemeler yapılmıştır. Bu beyannameleri vermesi gereken mükelleflerimizin güncel Beyanname Düzenleme Programı'nı "Gerekli Programlar" bölümünden indirip yeniden bilgisayarlarına kurmaları gerekmektedir.

03.02.2015 - MUH, MUH30 ve MUHGVK281 Beyannamelerinde Değişiklik

Muhtasar Beyannamesi MUH, MUH30 ve MUHGVK281 Beyannamelerinde değişiklik yapılmıştır. Ekler Kısmında İşyeri / İşçi Bilgileri kulakçığı eklenmiştir. Bu bölümde bulunan işyeri kodu bilgisine İnternet Vergi Dairesinden https://intvd.gib.gov.tr Sorgulamalar/Şube Bilgileri Sorgulama kısmından ulaşabilirsiniz. Bu beyannameleri vermesi gereken mükelleflerimizin güncel Beyanname Düzenleme Programı'nı "Gerekli Programlar" bölümünden indirip yeniden bilgisayarlarına kurmaları gerekmektedir.”

Öte yandan; KDV beyannamesi güncellendiğinde, beyannamenin İndirimler bölümüne Önceki Döneme Ait Miktarda Değişiklik Varsa Bu Bölüm Doldurulacaktır” başlıklı yeni bir tablonun eklendiğini görmekteyiz. Bu tablo anlaşıldığı kadarı ile önceki dönemden devreden indirilecek KDV tutarının değişmesi halinde doldurulacaktır. Anılan tablo, Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 19. ve 20 Maddelerine göre tüm aktif ve pasifiyle birlikte devir alınan kurumun devreden indirilecek KDV nden dolayı doldurulabileceği gibi, önceki dönemlerle ilgili düzeltmeler nedeniyle de doldurulması gerekebilir. Önceki dönemlere ait indirilecek KDV düzeltmelerinden dolayı bu bölüm doldurulacağında dikkatli hareket edilmesini, gerekirse Yeminli Mali Müşavirliğimizden görüş alınmasını öneririz. Özellikle, önceki dönemden devreden KDV yi arttıran işlemlerden dolayı bazı hallerde mükelleflerin vergi incelemesine alınması ihtimalinin bulunduğunu, yasaya aykırı durumlarda cezalı tarhiyat doğabileceğini hatırlatmak isteriz.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın KDV beyannamesindeki değişiklikle ilgili duyurusu ise; KDV Genel Uygulama Tebliği ile Dahilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) kullanan mükelleflerin ihraç kayıtlı teslimlerindeki iade hesabına getirilen sınırlama ile ilgilidir. İhraç kayıtlı teslimlere ilişkin bildirim bölümüne “Yurtiçi ve Yurtdışı KDV Ödenmeksizin Temin Edilen Mallar İçin Ödenmeyen KDV” satırı eklenmiştir. Tebliğdeki konuyla ilgili düzenlemeler aşağıdaki şekildedir:

“DİİB kapsamında KDV ödemeksizin yurtiçi ve yurtdışından satın aldığı girdileri kullanarak ürettiği malı 3065 sayılı Kanunun (11/1-c) maddesi kapsamında ihraç kayıtlı olarak teslim eden bir mükellefin iade alacağı KDV tutarı, ihraç kayıtlı teslim nedeniyle hesaplayıp tahsil etmediği KDV tutarından, bu ürün için DİİB kapsamında aldığı girdiler nedeniyle ödemediği KDV tutarı düşüldükten sonra kalan tutardan fazla olamaz.”

“…. 3065 sayılı Kanunun geçici 17 nci maddesi kapsamında teslimde bulunan DİİB sahibi mükellefin iadesini talep edeceği KDV tutarı, ihraç kaydıyla teslim nedeniyle hesaplayıp tahsil etmediği KDV tutarından, bu malların üretimi için yurtiçi ve yurtdışından KDV ödemeksizin temin ettiği mallar nedeniyle ödemediği KDV tutarı düşüldükten sonra kalan tutardan fazla olamaz. Ayrıca bu kapsamda yapılan işlemlerde, imal edilen mallar ihraç edilmeden herhangi bir iade işlemi yapılamaz.”

Öte yandan DİİB kapsamında eşdeğer ürün kullananlarla ilgili olarak da aşağıdaki sınırlama yine aynı tebliğle getirilmiştir:

“Eşdeğer eşya uygulaması nedeniyle KDV ödeyerek satın aldığı girdileri kullanarak vücuda getirdiği ürünü ihraç eden ve bunun karşılığında da DİİB kapsamında KDV ödemeyerek söz konusu girdi veya eşdeğer eşyasını temin etme hakkı kazanan mükellefin KDV ödeyerek satın aldığı girdilere ilişkin KDV’yi, başlangıçta iade olarak talep etmesi mümkün değildir. İade edilecek KDV’nin hesabı, eşdeğer eşya uygulaması nedeniyle DİİB kapsamında KDV ödemeksizin girdi temininden sonra yapılır. Bu durumda iade edilecek KDV tutarı, ihracat bedeli ile DİİB kapsamında KDV ödemeksizin yurtiçi ve yurtdışından temin edilen girdilerin bedeli arasındaki farka genel vergi oranı uygulanmak suretiyle bulunacak tutarı aşamaz.”

Eşdeğer eşyayı girdi olarak kullananların ihraç kayıtlı teslimlerinde iade talepleri DİİB kapatıldıktan sonra yerine getirilmektedir.

KDV Genel Uygulama Tebliği, 1 Mayıs 2014 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiş olmakla birlikte KDV beyannamesine yukarıdaki satırın açılmasından önce bu durumda olan mükellefler dilekçe vererek ve çeşitli düzeltmelerle uygulamayı yürütmeye çalışmakta idi. Beyannamede yapılan değişiklikle bu sorun giderilmiş olmaktadır. Bununla birlikte; ihraç kayıtlı teslimlerde yüklenilen KDV nin değil, tecil terkin kapsamında hesaplanan fakat alıcıdan tahsil edilmeyen KDV nin indirimle giderilemeyen kısmının mükellefe iadesi gerektiğini, tebliğle bunun tutarına getirilen sınırlamanın Kanuna uygun olmadığını düşünüyoruz.

 

 

Saygılarımızla,

 

 

 

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.