Sirküler

Nakit Sermaye Arttırımlarında Kurumlar Vergisi İndirimi

SİRKÜLER

11/02

09/11/2015

 

KONU:

* Nakit Sermaye Arttırımlarında Kurumlar Vergisi İndirimi.

NAKİT SERMAYE ARTTIRIMLARINDA KURUMLAR VERGİSİ İNDİRİMİ :

6637 sayılı Kanun’un 8 inci maddesiyle, 01.07.2105 tarihinden itibaren uygulanmak üzere Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 10. maddesine aşağıdaki “ I”  bendi eklenmiştir.

ı) Finans, bankacılık ve sigortacılık sektörlerinde faaliyet gösteren kurumlar ile kamu iktisadi teşebbüsleri hariç olmak üzere sermaye şirketlerinin ilgili hesap dönemi içinde, ticaret siciline tescil edilmiş olan ödenmiş veya çıkarılmış sermaye tutarlarındaki nakdi sermaye artışları veya yeni kurulan sermaye şirketlerinde ödenmiş sermayenin nakit olarak karşılanan kısmı üzerinden Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından indirimden yararlanılan yıl için en son açıklanan “Bankalarca açılan TL cinsinden ticari kredilere uygulanan ağırlıklı yıllık ortalama faiz oranı” dikkate alınarak, ilgili hesap döneminin sonuna kadar hesaplanan tutarın %50’si,

Kurumlar vergisi matrahının tespitinde kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla, kurum kazancından indilebilecektir.

Konu ile ilgili  “ 1 Seri Nolu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği’nde değişiklik yapılmasına dair Seri No 9 Tebliğ Taslağı” Gelir İdaresinin İnternet Sitesinde yer almakta olup henüz yayınlanmamıştır. Açıklamalarımız taslak tebliğ kapsamında yapılmıştır.

Bu maddeye göre sermaye şirketleri nakit sermaye artışlarında ödenmiş sermayenin veya yeni kurulan şirketlerde ödenmiş sermayenin nakit karşılanan kısmı üzerinden indirimden yararlanılan yıl için en son açıklananBankalarca açılan TL cinsinden ticari kredilere uygulanan ağırlıklı yıllık ortalama faiz oranı ” dikkate alınarak hesaplanacak tutarın % 50’sini Kurumlar Vergisi matrahının tespitinde indirim konusu yapabileceklerdir.

İndirim hesaplamasına konu edilebilecek sermaye artışı, sermaye artışının ticaret siciline tescili sonrası  ortaklarca şirketin banka hesabına nakit olarak fiilen yatırılan kısmı olacaktır.

Konuyu bir örnekle açıklamak gerekirse ;

Y şirketinin 2015 Ağustos ayında 3.000.000,00 sermaye artırımı yaptığını ve bu tutarın nakden ödendiğini ve sermaye artışının Ticaret Siciline tescil edildiğini kabul edelim. TCMB tarafından en son açıklanan ticari kredilere uygulanan ağırlıklı yıllık ortalama faiz oranını ise yüzde 15 olarak alalım.

Buna göre hesaplama aşağıdaki şekilde olacaktır.

Kurumlar Vergisi Matrahından İndirilebilecek  Tutar

Nakden Artırılan Sermaye Tutarı x Ticari Krediler Faiz Oranı x Süre (Ay) x İndirim oranı

Y şirketinin yararlanacağı yıllık indirim tutarı aşağıdaki şekilde olacaktır:

= 3.000.000 x 0,15 x %50 = 225.000,00

Şirket Ağustos ayında sermaye artırımı yaptığından kurumlar vergisi beyannamesinden indirim konusu yapabileceği tutar (kıst dönem) aşağıdaki şekilde olacaktır.

(225.000,00/12 ay) x 5 ay = 93.750,00 TL.

Şirket sermaye azaltımına gitmediği sürece belirtilen düzenlemeden faydalanan şirketler indirim hakkını sadece nakdi sermaye artışının yapıldığı yıl için değil her yıl için kullanabilecek, sermaye azaltımına gidilmesi halinde arttırılan sermayenin azaltılan kısmından indirim hesaplanmayacaktır. Matrahın yetersiz olması nedeniyle ilgili yılda hesaplanan ve indirilemeyen tutarlar herhangi bir endekslemeye tabi tutulmaksızın sonraki dönemlere devredilebilecektir.

-  Bu düzenlemeden finans, bankacılık ve sigortacılık sektörlerinde faaliyet gösteren kurumlar ile kamu iktisadi teşebbüsleri yararlanamayacaktır.

- Ayrıca düzenleme şirketlerin özkaynaklarında artışı teşvik amacı taşıdığından;  varlık devirlerinden kaynaklanan, birleşme devir ve bölünme işlemlerine taraf olmaktan kaynaklanan, bilançoda yer alan öz sermaye kalemlerinin sermayeye ilavesinden kaynaklanan, ortaklarca veya Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 12. Md.si kapsamında ortaklarla ilişkili kişilerce kredi kullanılmak veya borç alınmak sureti ile gerçekleştirilen sermaye artışları indirim tutarının hesaplanmasında dikkate alınmayacaktır. Şirketlerin sadece nakit sermaye arttırımlarında indirim imkanı tanınmaktadır.

Kurumlar Vergisi Kanunu’nun (ı) bendinde yapılan düzenlemede indirim oranının belirlenmesi yetkisi Bakanlar Kuruluna verilmiş ve bu yetki 26/6/2015 tarihli ve 2015/7910 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kullanılmıştır.

Anılan Bakanlar Kurulu Kararında genel indirim oranı %50 olarak belirlenmiş olup, durumlarına göre sermaye şirketleri bu orana aşağıdaki oranları eklemek suretiyle indirim uygulamasından yararlanabileceklerdir.

Payları borsada işlem gören halka açık sermaye şirketlerinden, indirimden yararlanılan yılın son günü itibarıyla, Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş. nezdinde borsada işlem görebilir nitelikte pay olarak izlenen payların nominal tutarının ticaret siciline tescil edilmiş olan ödenmiş veya çıkarılmış sermayeye oranı,

 •   %50 ve daha az olanlar için 25 puan,

 • %50’nin üzerinde olan şirketler için ise 50 puan ilave edilmek suretiyle söz konusu indirim uygulanacaktır.

Ayrıca; Nakit artırılan sermayenin, yatırım teşvik belgeli üretim ve sanayi tesisleri ile bu tesislere ait makine ve teçhizat yatırımlarında ve/veya bu yatırımların inşasına tahsis edilen arsa ve arazi yatırımlarında kullanılması durumunda, teşvik belgesinde yer alan sabit yatırım tutarıyla sınırlı olmak üzere, genel orana 25 puan ilave edilecektir.

Bakanlar Kurulu Kararına göre aşağıdaki şirketlerde veya durumlarda indirim oranı sıfır olarak uygulanacaktır:

a)    Gelirlerinin % 25 veya fazlası şirket faaliyeti ile orantılı sermaye, organizasyon ve personel istihdamı suretiyle yürütülen ticari, zirai veya serbest meslek faaliyeti dışındaki  faiz, kâr payı, kira, lisans ücreti, menkul kıymet satış geliri gibi pasif nitelikli gelirlerden oluşan sermaye şirketleri için % 0,

b)    Aktif toplamının % 50 veya daha fazlası bağlı menkul kıymetler, bağlı ortaklıklar ve iştirak paylarından oluşan sermaye şirketleri için %0,

c)     Artırılan nakdi sermayenin başka şirketlere sermaye olarak konulan veya kredi olarak kullandırılan kısmına tekabül eden tutarla sınırlı olmak üzere % 0,

d)     Arsa ve arazi yatırımı yapan sermaye şirketlerinde arsa ve arazi yatırımına tekabül eden tutarla sınırlı olmak üzere % 0,

e)     09.03.2015 tarihinden 01.07.2015 tarihine kadar olan dönemde, sermaye azaltımına gidilmiş olması halinde, azaltılan sermaye tutarına tekabül eden tutarla sınırlı olmak üzere % 0, olarak uygulanacaktır.

İndirim tutarının hesaplanmasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından indirimden yararlanılan yıl için en son açıklanan “Bankalarca açılan TL cinsinden ticari kredilere uygulanan ağırlıklı yıllık ortalama faiz oranı” ifadesi yer aldığından; bu indirimden geçici vergi dönemlerinde yararlanılamayacaktır. Kazancın yetersiz olması nedeniyle indirim konusu yapılamayan ve devreden tutarlar izleyen hesap dönemine ilişkin geçici vergilerde indirilebilecektir.

Sermaye artırımının yapıldığı yıl Geçici Vergi dönemlerinde bu indirimden yararlanılmaması,  217 seri nolu Gelir Vergisi tebliğindeki “dönem kazançlarının belirlenmesinde Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin yanı sıra, safi kurum kazancının tespitine ilişkin olarak Kurumlar Vergisi Kanununda yer alan hükümleri de dikkate alacaklardır” hükmüne aykırı olup, taslak tebliğin yayımlanması beklenmelidir.

Tebliğ henüz taslak halinde olup, Resmi Gazete’de yayımlanmamıştır.

Taslak tebliğ metni ektedir.

 

Saygılarımızla,

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.