Sirküler

Uyap’ta Elektronik Tebligat Uygulaması Başladı.

SİRKÜLER

07/10

28/07/2015

KONU:

* Uyap’ta Elektronik Tebligat Uygulaması Başladı.

 

UYAP’TA ELEKTRONİK TEBLİGAT UYGULAMASI BAŞLADI

Adalet Bakanlığı’nın Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sisteminde (UYAP) internet adresinden yapmış olduğu duyurusunda, UYAP uygulamalarında elektronik tebligat alt yapısının tamamlanarak 29 Haziran 2015 tarihi itibariyle tüm Türkiye’de aktif olarak kullanılmaya başlandığını ilan etmiştir.

Aşağıda elektronik tebligat sistemine ilişkin açıklamalar yapılmıştır.

Elektronik Tebligat Mevzuatı;  

Kayıtlı Elektronik Posta sitemi ile ilgili yasal düzenleme 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nda yer almıştır.

Tebligat Kanununa 11.01.2011 tarihinde 7/a maddesi ile Elektronik Tebligat düzenlemesi eklenmiştir. 19.01.2013 tarihinde de Elektronik Tebligat Yönetmeliği yayımlanmıştır. Ayrıca 25 Ağustos 2011 tarihli Resmi Gazetede Kayıtlı Elektronik Posta Sistemine İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik yayımlanmıştır.

Elektronik tebligat yönetmeliğinde tebligat çıkarmaya yetkili merciler açıklanmıştır. Elektronik tebligat fiziki ortamda yapılan tebligatla aynı sonuçları doğurmaktadır.

Anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlere elektronik yolla tebligat yapılması zorunludur.

Tebligat kanunu 7/a maddesinde, elektronik yolla tebligatın zorunlu bir sebeple yapılamaması hâlinde Kanunda belirtilen diğer usullerle tebligatın yapılabileceği ifade edilmiştir.

Elektronik yolla tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılacaktır.

Elektronik Tebligat Yönetmeliğinde Yer Alan Bazı Düzenlemeler;  

E-Tebligat Yönetmeliğine göre gönderici e-tebligatı, güvenli elektronik imzalı olarak, İdare tarafından sunulan e-tebligat posta hesabı vasıtasıyla gönderir.

E- Tebligat yönetmeliğine göre elektronik tebligat hizmetinden yararlanacak muhatap elektronik tebligata elverişli kayıtlı elektronik posta adresi edinir. (KEP)

Kendilerine yalnızca elektronik yolla tebligat yapılması zorunlu olan muhatapların, tebligat çıkarmaya yetkili merciler nezdindeki işlemlerinde elektronik tebligat adreslerini bildirmeleri zorunludur. 

Muhatap elektronik tebligat hesabına, güvenli elektronik imzasını kullanarak veya hizmet sağlayıcı tarafından verilen parola ve şifre ile birlikte telefonuna kısa mesajla gelen tek kullanımlık şifre vasıtasıyla erişebilecektir.

Kendisine zorunlu olarak elektronik yolla tebligat yapılması gereken ancak elektronik tebligat adresi edinmeyen muhatapların MERSİS’te kayıtlı olan tebligat adreslerine, elektronik tebligat adresi edinmeleri için başvuruda bulunmaları konusunda MERSİS’ten sorumlu kurum tarafından bildirim yapılacaktır.

Kayıtlı Elektronik Posta Sistemi;

Elektronik ortamda yapılan gönderilerin ne zaman yapıldığı, göndericinin ve alıcının kim olduğu, gönderilen iletinin ve eklerinin ne olduğu aşamaları veri tabanında tutulmaktadır. Bu bilgiler hukuki olarak geçerli bir delil seti oluşturması bakımından önemlidir.  

E-Tebligatların muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılması KEP kullanmak zorunda olanlar için süreler bakımından dikkat edilmesi gereken bir konudur.

 

 

  1. E-tebligat yapmakla yükümlü olan kamu kurumları altyapı çalışmalarına devam etmekte olup bu çalışmalarını tamamlayan kurumlar e-tebligat uygulamasına geçmektedirler. Kamu kurumları e-tebligata farklı zamanlarda geçebilmekte ve farklı uygulamalara da gidebilmektedir.
  2. Adalet Bakanlığı (UYAP) bu uygulamaya 29 Haziran 2015 tarihinde geçtiğini ilan etmiştir. Bu da “Kayıtlı Elektronik Posta” kullanıcıları için önemli bir duyurudur.

 

Saygılarımızla,

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.