Sirküler

Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda değişiklik yapıldı.

SİRKÜLER

04/07

09/04/2015

 

KONU:

* Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda değişiklik yapıldı.

 

YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI HAKKINDA KARARDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI:

2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda bazı değişiklikler yapılmıştır. (8 Nisan 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2015/7496 sayılı değişiklik Kararı)

Kararda yapılan değişikliklerden sigorta primi işveren hissesi desteği ile indirimli kurumlar vergisi desteğine ilişkin olanlarını aşağıdaki şekilde özetlemek mümkündür:

Sigorta primi işveren desteği uygulaması 31.12.2014 e kadar başlanan yatırımlar için daha uzun süreli olarak sağlanmaktaydı. Bu süre  31.12.2015 tarihine kadar (bu tarih dahil) uzatılmıştır. Maden arama yatırımlarında ise, bu desteğin uygulanmasına bu süreler dikkate alınarak tamamlama vizesi yapılmadan önce de başlanabilecektir.

İndirimli kurumlar vergisi uygulamasında; yatırıma katkı oranı ve Kurumlar Vergisi veya Gelir Vergisi indirim oranı yatırıma 31.12.2014 tarihine kadar başlanması halinde daha yüksek olarak belirlenmiş olup, bu avantajlı uygulama ile ilgili süre 31.12.2015 tarihine kadar (bu tarih dahil) olarak değiştirilmiştir.

Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 32/A Maddesine göre; indirimli kurumlar vergisi esas itibariyle yatırımlardan elden edilen kazançlara (yatırımın kısmen veya tamamen işletilmesine başlanıldığı yıldan itibaren) uygulanmaktadır. Bununla birlikte, 6322 sayılı Kanun ile bu Maddeye eklenen bent uyarınca; yatırım döneminde de yapılan yatırım harcamasıyla orantılı olarak kurumun diğer kazançlarına indirimli kurumlar vergisi uygulanması imkanı (yatırıma katkı tutarına mahsuben) getirilmiştir. 2012/3305 sayılı Kararın 15. Maddesinin 5. Fıkrasında mahsuben indirimli oran uygulamasına ilişkin olarak aşağıdaki düzenlemeler mevcuttur:

“(5) Bu maddeye göre hesaplanacak yatırıma katkı tutarına mahsuben, gerçekleştirilen yatırım harcaması tutarını aşmamak ve toplam yatırıma katkı tutarının;

a) Büyük ölçekli yatırımlar ve bölgesel teşvik uygulamaları kapsamındaki yatırımlarda; 2 nci bölgede yüzde onunu, 3 üncü bölgede yüzde yirmisini, 4 üncü bölgede yüzde otuzunu, 5 inci bölgede yüzde ellisini ve 6 ncı bölgede yüzde seksenini,

b) Stratejik yatırımlarda; 6 ncı bölgede yüzde seksenini, diğer bölgelerde yüzde ellisini,

geçmemek üzere yatırım döneminde yatırımcının diğer faaliyetlerinden elde edilen kazançlarına indirimli gelir veya kurumlar vergisi uygulanabilir.”

Ancak, 2015/7496 sayılı Karar ile 2012/3305 sayılı Karara aşağıdaki Geçici Madde eklenmiştir:

“GEÇİCİ MADDE 5-

(1) Bu Karara istinaden düzenlenen teşvik belgeleri kapsamında, 1.1.2015 ile 31.12.2016 tarihleri arasında gerçekleştirilecek yatırım harcamaları için indirimli gelir veya kurumlar vergisi, hesaplanacak yatırıma katkı tutarına mahsuben, gerçekleştirilen yatırım harcaması tutarını aşmayacak şekilde ve toplam yatırıma katkı tutarının;

a) Büyük ölçekli yatırımlar ve bölgesel yatırımlarda, 1 inci bölgede yüzde ellisini, 2 nci bölgede yüzde elli beşini, 3 üncü bölgede yüzde altmışını, 4 üncü bölgede yüzde altmış beşini, 5 inci bölgede yüzde yetmişini ve 6 ncı bölgede yüzde seksenini,

b) Stratejik yatırımlarda ise 6 ncı bölgede yüzde seksenini, diğer bölgelerde yüzde yetmişini,  

geçmemek üzere yatırım döneminde yatırımcının diğer faaliyetlerinden elde edilen kazançlarına da uygulanabilir.”

 

2015/7496 sayılı değişiklik Kararı aşağıda sunulmuştur.

 

 

Saygılarımızla,

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.