Sirküler

E-Beyanname Uygulamasına İlişkin Değişiklik Duyuruları Yayımlandı 08.06.2018

 

 

SİRKÜLER

06/07

08.06.2018

KONU:

 

*E-Beyanname Uygulamasına İlişkin Değişiklik Duyuruları Yayımlandı.  

 

E-BEYANNAME UYGULAMASINA İLİŞKİN DEĞİŞİKLİK DUYURULARI YAYIMLANDI.  

 

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın, ebeyanname.gib.gov.tr internet sitesinde yayımladığı duyurulara aşağıda yer verilmiş olup, değişiklikler nedeniyle Beyanname Düzenleme Programının (BDP) güncellenmesi gerekmektedir.

 

  •    1 No.lu KDV Beyannamesi’nde Yapılan Değişiklik:

7143 sayılı Kanunun 6/2-a maddesi gereği 1 no.lu KDV beyannamesinin Matrah kulakçığına "7143 Sayılı Kanunun (6/2-a) Maddesi Kapsamındaki İşlemler" tablosu eklenmiştir. Kayıtlarda yer aldığı hâlde işletmede mevcut olmayan emtiaya ilişkin düzenlenecek faturalar için hesaplanacak KDV, ilgili dönem 1 No.lu KDV beyannamesinin "Matrah" kulakçığının, "7143 Sayılı Kanunun (6/2-a) Maddesi Kapsamındaki İşlemler" tablosuna kayıt yapılarak beyan edilecektir. 

Söz konusu beyannamede ödenecek KDV çıkması halinde kayıtlarda yer aldığı halde işletmede mevcut olmayan emtiaya ilişkin hesaplanan KDV tutarı, "Ödenmesi Gereken Katma Değer Vergisi" tutarından düşülecektir. Bu hesaplama sonucu "Bu Dönemde Ödenmesi Gereken KDV" satırında yer alan tutar, 1 No.lu KDV beyannamesinin ödeme süresi içinde ödenecektir. Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede mevcut olmayan emtiaya ilişkin beyanda bulunanların 1 No.lu KDV beyannamesinde "Ödenmesi Gereken Katma Değer Vergisi" satırında bir tutar bulunması halinde Tebliğ ekinde yer alan ek (Ek:21) beyannamenin verilmesi zorunludur. Taksitlendirme imkanından yararlanmayı tercih etmeyenlerin, ilgili dönem beyannamesinin "Ödenmesi Gereken Katma Değer Vergisi" satırında yer alan tutarın tamamını defaten ödemeleri hâlinde, ek beyanname vermelerine gerek yoktur. 

  •   Muh, MuhGVK 281 ve MUHSGK Kodlu Muhtasar Beyannamesi’nde Yapılan  Değişiklik:

-  İstihdam teşvikine ilişkin bildirim ekinde değişiklik yapılmıştır.


    - Ekler bölümünde Gelir Vergisi Kanunu’nun Geçici 72 nci maddesi kapsamında yapılan Gelir Vergisi tevkifatına ilişkin bildirim eklenmiştir.

   -  MUH kodlu muhtasar beyannamenin "Ekler" kulakçığında bulunan "İşyeri Bilgileri" bölümüne "Toplam İşçi Sayısı" alanı eklenmiştir. Bu alana işyeri SGK numarası bazında, toplam çalışan işçi sayısı eklenecektir. Kamu kurumu olup, işyeri SGK numarasını 1111111 şeklinde beyan edenler işçi sayısını toplu olarak yazabilirler. 

 

  • ÖTV 4 Beyannamesi’nde Yapılan Değişiklik:

Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli IV sayılı listenin, Diğer Malların Teslimleri, İstisnalar ve İndirimler ile İhraç Edilmek Şartıyla Diğer Malların Teslimi bölümlerine eklenen ve çıkartılan yeni GTİP’ler nedeniyle ÖTV 4 beyannamesinde değişiklik yapılmıştır. 

Bu beyannameleri vermesi gereken tüm mükelleflerin güncel Beyanname Düzenleme Programını bilgisayarlarına indirip yeniden kurmaları gerekmektedir.

 

Saygılarımızla, 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.