Sirküler

7186 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Yayımlandı.

Sirküler

07/11

22.07.2019

KONU:

* 7186 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Yayımlandı.

7186 SAYILI GELİR VERGİSİ KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN YAYIMLANDI:

 

19.07.2019 tarihli ve 30836 (1. Mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7186 sayılı Kanun ile başta Gelir Vergisi Kanunu olmak üzere bazı kanunlarda değişiklik yapılmıştır.

 

Yapılan düzenlemeler kısaca aşağıdaki şekilde özetlenmiştir:

 

  • Finansal güçlük yaşayan firmaların yeniden yapılandırma programı çerçevesinde finans kesimine olan borçlarını yapılandırılma imkanı ile bu işlemler için çeşitli vergi istisnaları getirilmiştir.

  

  •  7143 sayılı Kanun kapsamında daha önce uygulanmış olan “Varlık Barışı” düzenlemesi bazı değişiklikler ile yeniden getirilmiştir.

 

  • Elektrikli motorlu taşıt araçlarının üretilmesinin vergisel yönden desteklenmesi için Cumhurbaşkanına yetki verilmiştir.

 

  • Bankaların ve finans kuruluşlarının tahsil imkanı kalmayan kredi alacaklarının değersiz alacak sayılması ve kayıtlardan düşülmesine ilişkin düzenleme yapılmıştır.

 

  • Bazı mükellef gruplarına elde ettikleri gelirlerin hasılat esaslı kazanç tespiti yoluyla vergilendirilme imkanı sağlanmıştır.

 

  • Yurt dışı çıkış harcı arttırılmıştır.

 

Sirkülerimizde ilgili Kanun ile yapılan değişikliklerin ve düzenlemelerin bazılarının özetine yer verilmiştir.

 

1. Varlık Barışı:

 

Gelir Vergisi Kanunu’na eklenen “Geçici Madde 90” ile daha önce 7143 sayılı Kanun’da yer alan “Varlık Barışı” uygulaması bazı farklılıkları içermek suretiyle yeniden getirilmiştir. Kanunun bu maddesi 19.07.2019 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

A. Yurt Dışında Bulunan Varlıkların Bildirimi:

Gerçek ve tüzel kişilerden yurt dışında bulunan; para, altın, döviz, menkul kıymet, diğer sermaye piyasası araçlarını, 31.12.2019 tarihine kadar Türkiye’deki banka veya aracı kuruma bildirenler söz konusu varlıkları serbestçe edebileceklerdir.

Söz konusu varlıkların, hangi tarih itibariyle sahip olunduğunun ispatı gerekmemektedir.

Yurt dışında bulunan varlıklar yine yurt dışında bulunan banka veya finansal kurumlardan kullanılan ve 19.07.2019 tarihi itibariyle kanuni defterlerde kayıtlı olan kredilerin en geç 31.12.2019 tarihine kadar kapatılmasında kullanılabilecektir. Bu takdirde, defter kayıtlarından düşülmesi kaydıyla, borcun ödenmesinde kullanılan varlıklar için Türkiye’ye getirilme şartı aranmaksızın madde hükümlerinden yararlanılabilecektir.

19.07.2019 tarihi itibariyle kanuni defterlerde kayıtlı olan sermaye avanslarının, yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının 19.07.2019 tarihinden önce Türkiye’ye getirilmek suretiyle karşılanmış olması halinde söz konusu avansların defter kayıtlarından düşülmesi kaydıyla madde hükümlerinden yararlanılabilecektir.

Banka ve aracı kurumlar, gerçek ve tüzel kişilerin tarafından kendilerine bildirilen yurtdışındaki varlıklara ilişkin olarak %1 oranında hesapladıkları vergiyi, bildirimi izleyen ayın on beşinci günü akşamına kadar vergi sorumlusu sıfatıyla bir beyanname ile bağlı bulunduğu vergi dairesine beyan edip aynı süre içerisinde ödemeleri gerekmektedir.

%1 oranında hesaplanan vergi, hiçbir suretle gider yazılamayacak ve başka bir vergiden mahsup edilemeyecektir. Türkiye'ye getirilen varlıkların elden çıkarılmasından doğan zararlar, gelir veya kurumlar vergisi uygulaması bakımından gider veya indirim olarak kabul edilmeyecektir.

Defter tutan mükellefler Türkiye’ye getirilen varlıklarını vergiye tabi dönem kazancına dahil edilmeksizin işletmelerine dahil edebilecekleri gibi aynı varlıklarını vergiye tabi kazancın ve kurumlar için dağıtılabilir kazancın tespitinde dikkate almaksızın işletmeden çekebileceklerdir.

Bildirilen ve beyan edilen varlıklar nedeniyle hiçbir şekilde vergi incelemesi ve tarhiyat yapılmayacaktır. Ancak bundan yararlanabilmek için bildirilen ve beyan edilen tutarlara ilişkin tarh edilen %1 oranında ki verginin vadesinde ödenmesi ve yurtdışındaki varlıkların bildirim yapıldığı tarihten itibaren üç ay içinde Türkiye’ye getirilmesi veya Türkiye’deki banka ya da aracı kurumlarda açılacak bir hesaba transfer edilmesi şarttır.

 

B. Yurt İçinde Bulunan Varlıkların Bildirimi:

Gelir veya Kurumlar vergisi mükellefleri sahip oldukları, Türkiye’de bulunan ancak kanuni defter kayıtlarında yer almayan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazlarını31.12.2019 tarihine kadar vergi dairelerine beyan edebileceklerdir.

 

Söz konusu varlıkların, hangi tarih itibariyle sahip olunduğunun ispatı gerekmemektedir.

Beyan edilen varlıkların, 31.12.2019 tarihine kadar yasal defterlere dönem kazancının tespitinde dikkate alınmaksızın dahil edilmesi ve daha sonra işletmeden dağıtılabilir kazanca dahil edilmeksizin çekilmeleri mümkün olabilecektir.

Ayrıca beyan edilen taşınmazların ayni sermaye koyulmak suretiyle işletme kayıtlarına alınması halinde, sermaye artırım kararının beyan tarihi itibariyle alınmış olması ve söz konusu kararın beyan tarihini izleyen onuncu ayın sonuna kadar ticaret siciline tescil edilmesi halinde kanunun sağladığı avantajdan faydalanılabilecektir.

Vergi dairesine beyan edilen varlıkların değeri üzerinden %1 oranında vergi tarh edilecek ve bu vergi tarhiyatın yapıldığı ayı izleyen ayın sonuna kadar ödenecektir.

Bildirilen ve beyan edilen varlıklar nedeniyle hiçbir şekilde vergi incelemesi ve tarhiyat yapılmayacaktır. Ancak bundan yararlanabilmek için bildirilen ve beyan edilen tutarlara ilişkin tarh edilen %1 oranında ki verginin vadesinde ödenmesi şarttır.

%1 oranında hesaplanan vergi, hiçbir suretle gider yazılamayacak ve başka bir vergiden mahsup edilemeyecektir.

Kanuni defterlere kaydedilen varlıkların elden çıkarılmasından doğan zararlar, gelir ve kurumlar vergisi matrahından indirilemeyecektir.

Beyan edilen varlıklar nedeniyle hiçbir şekilde vergi incelemesi ve tarhiyat yapılmayacaktır. Ancak bundan yararlanabilmek için beyan edilen tutarlara ilişkin tarh edilen %1 oranında ki verginin vadesinde ödenmesi şarttır.

7143 sayılı Kanun’da yer alan yurtdışında elde edilen bazı kazançların yurda getirilmesi ve bildirilmesi durumunda hiçbir şart aranmaksızın getirilen ve bildirilen yurtdışı kazanca sağlanan vergi istisnasına, 7186 sayılı Kanun’da yer verilmemiştir.

2. Hasılat Esaslı Kazanç Tespiti:

Şehir içi yolcu taşımacılığı faaliyetinde bulunan ve bu faaliyetlerinden kaynaklanan hasılatlarının tamamını elektronik ücret toplama sistemleri aracılığıyla elde eden mükelleflerin talep etmeleri durumunda, gayrisafi hasılatlarının %10 oranında hesaplanan matrah üzerinden vergilendirilme imkanı sağlanmıştır.

Bu yöntemi seçen mükellefler ilgili faaliyetlerine ilişkin giderlerini vergiye tabi kazancın tespitinde dikkate alamayacakları gibi bu hasılatlarına herhangi bir istisna veya indirim uygulanmayacaktır. Kanun maddesinin yürürlük tarihi 19.07.2019’dur.

3. Finansal Yeniden Yapılandırma Uygulaması:      

5411 sayılı Bankacılık Kanununa eklenen Geçici 32.Madde ile; bankalar ve diğer finans kuruluşlarına borçlu olanların çıkarılacak yönetmelik kapsamında hazırlanan Çerçeve Anlaşmalar ile borçlarının yeniden yapılandırılması imkanı getirilmiştir. 

Çerçeve anlaşmaları ve bu kapsamda düzenlenen sözleşmelerde belirlenen esaslar uyarınca yapılan işlemlere; Harç, Damga Vergisi, BSMV, KKDF istisnaları tanınmıştır.  Ancak; bu anlaşmalar ve sözleşmeler kapsamında edinilen varlıkların ve teminatların (alacaklı kuruluşların kendi aralarında veya borçluya devri hariç) alacaklı kuruluşlarca elden çıkarıldığı hallerde söz konusu istisnalar uygulanmayacaktır.

Ayrıca yapılan düzenleme ile bu kapsamda düzenlenen çerçeve anlaşmalarına göre Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 5-1/f maddesinde yer alan istisnanın, kanuni takibe alınma koşulu olmaksızın, alacaklı kuruluşlara ilgili varlıklarını düzenleme kapsamında devreden kurumlar ve bu şekilde varlıkları devralan alacaklı kuruluşların bu varlıkları satışından doğan kazançları hakkında da uygulanması ile aynı şekilde KDVK’nun17/4-r maddesinde yer alan istisnanın, varlıkların yapılandırma kapsamında alacaklı kuruluşlara devir ve teslimi ile bu varlıkları devralan alacaklı kuruluşların bu varlıkları devir ve tesliminde de uygulanması sağlanmıştır.

Sözleşme hükümleri uyarınca tahsilinden vazgeçilen alacak tutarları alacaklı için değersiz alacak, borçlu için ise vazgeçilen alacak kabul edilecektir. Kanun maddesinin yürürlük tarihi 19.07.2019’dur.

 

4. Yurt Dışı Çıkış Harcı Tutarı Arttırılmıştır:

Yurt dışına çıkış başına alınan harç tutarı 15 TL’den 50 TL’ye çıkartılmış olup bu tutarın üç katına kadar artırılabilmesi hususunda Cumhurbaşkanına yetki verilmiştir.

Kanun maddesinin yürürlük tarihi 01.08.2019’dur.

5. Diğer Hususlar

  • Elektrik motorlu taşıt araçlarının imal edenlerin bu yatırımları dolayısıyla İndirimli Kurumlar Vergisi düzenlemesi dahilinde yer alan yatırım katkı tutarlarını, söz konusu taşıtların ilk iktisabı dolayısıyla 31.12.2035 tarihine kadar vergi dairesine ödenen özel tüketim vergisini mükelleflere kısmen veya tamamen, nakden ya da vergi borçlarına mahsuben ödenmesi hususunda Cumhurbaşkanına yetki verilmiştir.  

 

Kanun maddesinin yürürlük tarihi 19.07.2019’dur.

 

  • Bankaların, finansal kiralama, faktoring, finansman şirketlerinin tahsil imkanı kalmaması nedeniyle kayıttan düşülen alacakları değersiz alacak sayılmasına ilişkin düzenleme yapılmıştır.  

 

Kanun maddesinin yürürlük tarihi 19.07.2019’dur.

 

Söz konusu Kanun sirkülerimiz ekinde yer almaktadır.

Saygılarımızla,

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.