Sirküler

Belirtilen Şartların Sağlanması Koşuluyla Bazı Yoklama İşlemlerinin Kaldırılmasına İlişkin Uygulama İç Genelgesi Yayımlandı.

Sirküler

10/09

                                                                                                                               14.10.2019

 

Konu :

* Belirtilen Şartların Sağlanması Koşuluyla Bazı Yoklama İşlemlerinin Kaldırılmasına İlişkin Uygulama İç Genelgesi Yayımlandı.

Vergi Usul Kanunu’nun 127 ve müteakip maddelerinde yer alan yoklama; mükellefleri ve mükellefiyetle ilgili maddi olayların, kayıtların ve mevzuların yoklamaya yetkili memurlar aracılığıyla araştırması ve tespit edilmesidir.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan 03.10.2019 tarih ve 2019/5 sayılı iç genelge ile ve genelgede yer alan belli şartların sağlanması koşuluyla;

a) Gerçek kişi mükelleflerden nakliyecilik faaliyetinde bulunup münhasıran yük ve yolcu taşıyanların işe başlama yoklaması, adres değişikliği yoklaması, işi bırakma yoklaması,

b) Yerleşim yeri adresinde serbest meslek faaliyetinde bulunanların işe başlama yoklaması, adres değişikliği yoklaması, işi bırakma yoklaması,

c) Sermayesi üç yüz elli bin Türk Lirası ve üzerinde olan şirketlerin (imalatçılar hariç) adres değişikliği yoklaması, şube açılış yoklaması,

ç) Gerçek kişi mükelleflerde ölüm hali nedeniyle işi bırakma yoklaması,

d) Tüzel kişilerde tasfiye/iflasın kapanması nedeniyle işi bırakma yoklaması kaldırılmıştır.

Yukarıda yer alan işlemler sirküler ekimizde yer alan İç Genelge de belirtiği şekilde yapılacaktır.

İç Genelgede adres değişikliğine ilişkin yoklamaların, “Aynı Vergi Dairesi Müdürlüğü Yetki Alanı İçindeki” yoklamalar başlığı altına yer aldığını dikkat çekmek isteriz. 

Ayrıca sermayesi üç yüz elli bin Türk Lirası ve üzerinde olan şirketlerin (imalatçılar hariç) adres değişikliği yoklaması ile şube açılış yoklaması -genelgede yer alan hususlar dahilinde- kaldırılmakla beraber söz konusu şirketlerin vergi dairesine verilecek dilekçede yer alan bilgileri ile sermaye şartına ilişkin tutarın sistem kayıtlarından doğruluğunun teyit edilememesi hâlinde gerekli yoklamalar yapılacaktır.

 

 

Söz Konusu İç genelge sirküleriz ekinde yer almaktadır.

Saygılarımızla,

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.