Sirküler

E-Arşiv Fatura Uygulamasına Dahil Olmayan Mükelleflerce Belli Tutarı Aşan Faturaların E-Arşiv Fatura Olarak Düzenlemesine İlişkin Duyuru Yayımlandı.

Sirküler

12/05

16.12.2019

Konu:

* E-Arşiv Fatura Uygulamasına Dahil Olmayan Mükelleflerce Belli Tutarı Aşan Faturaların E-Arşiv Fatura Olarak Düzenlemesine İlişkin Duyuru Yayımlandı.

 

19.10.2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 509 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca, 01.01.2020 tarihinden itibaren e-arşiv fatura uygulamasına dahil olmayan mükellefler tarafından düzenlenecek faturaların vergiler dahil toplam tutarının 30.000 TL’yi (vergi mükelleflerine düzenlenenler açısından vergiler dahil toplam tutarı 5.000 TL’yi) aşması halinde, söz konusu faturaların, istisnai durumlar haricinde, e-arşiv fatura olarak GİB tarafından sunulan e-belge düzenleme portalı üzerinden düzenlenme zorunluluğu getirilmişti.

Söz konusu uygulamanın detaylarına yer verilen sirkülerimiz müşavirliğimiz tarafından 22.10.2019 tarih ve 10/18 no.lu sirkülerimiz ile duyurulmuştu.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın ebelge.gib.gov.tr internet sayfasında 13.12.2019 tarihinde yayımlanan duyuruda söz konusu uygulamaya ilişkin açıklamalar yapılmıştır. Bu sirkülerimizde bahsi geçen açıklamalardan öne çıkanlarının özetine yer verilmiştir.

1. Uygulamanın kapsamına e-Arşiv fatura uygulamasına dahil olmayan mükellefler girmektedir.

2.  Aynı günde ve aynı kişiye düzenlenen faturaların toplamının belirtilen tutarları aşması halinde belirtilen zorunluluk oluşacaktır. Belirtilen tutarın altında kalan işlemler için kağıt (matbu) fatura olarak düzenlenebilmesi uygulaması devam edecektir.

Ayrıca aynı kişilere de olsa farklı günlerde gerçekleştirilen mal ve hizmet satışları nedeniyle düzenlenen faturalar, belirtilen tutarın hesabında birlikte dikkate alınmayacaktır.

3. Aynı gün içinde aynı kişiye gerçekleştirilen satışların her biri belirtilen tutarın altında kalmakla birlikte, bu satışların toplam tutarının belirtilen hadleri aşması durumunda; bu işlemler için kağıt (matbu) olarak fatura düzenlenmiş ise bu faturaların yerine e-Arşiv fatura ’nın e-Belge Portalı üzerinden düzenlenmesi ve matbu kağıt faturaların iptal işlemine tabi tutulması gerekmektedir.

4. Söz konusu zorunluluk mükelleflerimize e-Arşiv Fatura uygulamasına bir başvuru zorunluluğu ve elektronik imza veya mali mühür alma zorunluluğu getirmemektedir.

5. Belirtilen nitelikteki faturaların düzenlenmesi işlemi; sadece GİB tarafından oluşturulan ve ücretsiz olarak tüm mükelleflerin kullanımına sunulan e-Belge PORTALI üzerinden gerçekleştirilecek olup herhangi bir özel entegratör kuruluşla anlaşma yapma zorunluluğu getirmemektedir. Söz konusu portalın kullanımı 01.01.2020 tarihi itibariyle tüm mükelleflere açılacaktır.

6. e-Belge düzenleme portaline mali mühür veya elektronik imza kullanım zorunluluğu olmadan, İnteraktif Vergi Dairesi (ivd.gib.gov.tr) kullanıcı kodu ve şifresi kullanılarak girilebilecektir. İnteraktif Vergi Dairesi kullanıcı kodu ve şifresi bulunan mükelleflerimizin herhangi yeni bir başvuru yapmasına gerek bulunmayıp, bu kod ve şifresi henüz bulunmayan mükelleflerimiz ise ivd.gib.gov.tr adresinden gerekli kaydını oluşturarak kullanıcı kodu ve şifrelerini alabileceklerdir.

7. e-Arşiv faturalar için GİB tarafından ücretsiz olarak sunulan e-Belge Portalı dışında başka herhangi bir yazılıma, uygulamaya, muhasebe programına veya özel entegratör kuruluşa ihtiyaç bulunmamaktadır.

8. Mükelleflerin istemeleri halinde belirtilen tutarların altındaki fatura düzenleme işlemleri için de söz konusu e-Belge Portalını kullanmaları mümkün bulunmaktadır.

9. Düzenlenen e-Arşiv faturalar alıcılarına her türlü elektronik ortamda (e-mail, sms vb.) iletebileceği gibi, düzenlenen belgelerin kağıt çıktısı alınarak ve belge üzerine mükellefin ıslak imzası tatbik edilerek alıcılarına teslim edilebilecektir.

10. e-Belge Portalı üzerinden düzenlenen e-Arşiv faturaların Gelir İdaresi Başkanlığına raporlanmasına gerek bulunmamaktadır.

11. Düzenlenen e-Arşiv faturaların sorgulanması, görüntülenmesi, elektronik ortamda indirilmesi ve kağıt çıktısının alınması işlemlerinin e-Belge Portali üzerinden gerçekleştirilmesi mümkün bulunmaktadır. Bununla birlikte düzenlenen e-Arşiv faturaların muhafaza ve ibraz işlemleri Vergi Usul Kanunu düzenlemeleri uyarınca mükelleflerin sorumluluğunda bulunmakta olup, söz konusu belgelerin e-Belge Portalından elektronik olarak indirilmesi ya da kağıt çıktı alınarak muhafaza edilmesi gerekmektedir.

12. Düzenlenen e-Arşiv Faturalarının, Başkanlığa ait https://ebelge.gib.gov.tr/earsivsorgula.html adresinden sorgulama ve doğrulama işlemleri gerçekleştirilebilecektir.

 

Söz konusu duyuru metni sirkülerimiz ekinde yer almaktadır.

 

Saygılarımızla,

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.